Případ Lázeňská se vrací

Nové emoce vyvolává dění kolem domu v Lázeňské 3. Jeho prodej před třemi lety mnozí považovali za kontroverzní.

Společnost Golem – velkoobchod s nápoji, před více než třemi lety od města dům v Lázeňské koupila za pětatřicet milionů korun. Nyní však není schopná splnit všechny závazky v kupní smlouvě a požádala o zrušení předkupního práva města. Právě tento krok vyvolal mezi lidmi rozporné reakce. Zastupitelé nakonec žádost společnosti Golem zamítli. O domu však budou jednat znovu.
„Všechny body smlouvy společnost Golem nenaplnila. Tím je podle mého názoru smlouva neplatná, a dům by tedy měl přejít zpět do vlastnictví města. Ale nejspíše to bude otázka pro právníky,“ říká opoziční zastupitel Petr Kulhánek.
Golem měl dům zaplatit, opravit, poskytnout sponzorské příspěvky městu a vytvořit sto nových pracovních míst. Finanční závazky společnost splnila, dům zvenku opravila.
„Další úpravy ale společnost měla provést i uvnitř. Stalo se, že se změnila legislativa ohledně stavebního povolení, které dřív společnost nepotřebovala. To je část smlouvy, kterou Golem nespnil ne vlastní vinou, a na zastupitelstvu budeme jednat o tom, jak tuto část smlouvy upravit formou dodatku,“ vysvětluje náměstek primátora Tomáš Hybner.
Golem nevytvořil ani sto pracovních míst, k čemuž zavázal, ale jen patnáct. „Zastupitelé musí rozhodnout, jestli je na trhu situace taková, že místa vytvořit nelze a stačí těch patnáct, nebo nestačí, a podle toho smlouvu upraví, nebo neupraví,“ dodává náměstek. Jediný problém v naplnění smlouvy vidí šéf společnosti Golem – velkoobchod s nápoji Petr Klečka ve vytvoření právě stovky pracovních míst. „Díky krizi se to nedaří. Ale uvidíme. Jinak všechno pokračuje, dům rozhodně prodat nechceme. Na podzim začneme s druhou etapou oprav, to znamená uvnitř domu,“ tvrdí Klečka.
V souvislostech s Lázeňskou 3 se objevily i informace o případném prodeji Lázeňské 5. Tu koupila od města společnost Moser za třicet milionů. V současné době má vůči městu splněné veškeré závazky plynoucí z kupní smlouvy, a tak jí nic nebrání – pokud se rozhodne – dům prodat. S největší pravděpodobností za jiné peníze, než kolik je kupní cena a vložené peníze do oprav.
Právě prodej domů v Lázeňské 1, 3 a 5 vyvolal před třemi lety velký nesouhlas. Kritici poukazovali na to, že výběrové řízení, zprostředkované najatou firmou, bylo kupcům šité na míru a že při jiném způsobu prodeje mohlo město získat podstatně více peněz. Celkem město za domy dostalo sto deset milionů korun – za Lázeňskou 1 to bylo pětačtyřicet, za Lázeňskou 3 pětatřicet a za Lázeňskou 5 třicet milionů korun. Pravdou je, že když město prodávalo dům Quissisana, získalo v licitaci sedmasedmdesát milionů korun.
„Za osm let této koalice jsme prodali v lázeňském území pouhých šest domů – Lázeňskou 1, 3, 5, Amethyst, Quissisanu a Národní dům – za celkem 260 milionů. Prodaly se na základě rozhodnutí zastupitelstva. A předcházela tomu diskuse o rozpočtu, který počítá s příjmy z vedlejší hospodářské činnosti, což znamená určitý prodej majetku města,“ říká Hybner.

Národní dům

Národní dům je také historickým objektem, jehož osud vyvolává mezi lidmi zájem. V současné době požaduje společnost Eltodo, která dům koupila a zavázala se opravit, zrušení předkupního práva města.
To jí brání získat u banky úvěr, protože banka chce být ve svých nárocích na prvním místě, ne až za městem. Předkupní právo města má za normálních okolností zaniknout po kolaudaci opraveného a dostavěného domu.
„Chceme záruku, že se začne stavět. Proto navrhujeme kompromismí model, že předkupní právo odstraníme ne až po kolaudaci, ale po zahájení prací a proinvestování určité částky. Budeme ale samozřejmě muset jednat s Eltodem i s bankou a návrh musí schválit zastupitelstvo formou dodatku,“ vysvětluje Hybner.