Přírodní izolační materiály zažívají návrat na výsluní

Ekologické materiály jsou ve stavebnictví stále oblíbenější podobně jako bioprodukty v potravinářství. Důvodem je současný trend zdravějšího životního stylu v souladu s přírodou nebo ekologické cítění v souvislosti vlivu okolního prostředí na zdraví člověka.

Za ekologické se vesměs označují materiály, které pocházejí z přírody a jejichž úprava je energeticky nenáročná, nezatěžující životní prostředí a bez použití chemických přísad. Dary přírody jako primární suroviny mají díky svým vlastnostem velký potenciál pro výrobu tepelněizolačních stavebních materiálů. Podle původu je lze rozdělit do tří skupin: živočišné organické (ovčí vlna), rostlinné organické (celulóza, dřevní vlákna, korek, rákos, konopí, sláma, len) nebo minerální anorganické (hlína - jíl, expandovaný perlit, pemza, minerální materiály (pěna, pěnové sklo). Stavby, ve kterých jsou přírodní produkty aplikovány, jsou označovány za ekologické domy, jejichž výstavba představuje současný trend ve stavebnictví. Jedná se o stavby šetrné k životnímu prostředí s nízkou energetickou náročností během veškerých činností spojených s výstavbou i následným využíváním objektu.

#####Přírodní materiály předčí klasické izolace

Velký výběr ekologických materiálů najdeme v přírodních izolacích, které v mnoha případech předčí klasické izolace. Ovčí vlna (Insofleece®, Inwool®) je dokonale ekologickou a zdravotně nezávadnou surovinou pro kvalitní tepelnou izolaci s dlouhou životností. Mezi její přednosti patří schopnost na sebe vázat značné množství vody s minimálním vlivem na své tepelněizolační schopnosti. Tuto pohlcenou vlhkost potom uvolňuje v závislosti na aktuální vlhkosti interiéru a stabilizuje tak vlhkostní klima. Vedle toho na svůj povrch váže některé škodlivé látky z ovzduší, používá se proto i jako výplňový materiál do příček a podhledů místností.

Nezanedbatelná je i její požární bezpečnost, neboť vlna nehoří, ale za vysoké teploty se škvaří a má samozhášecí schopnost. Za ekologicky šetrný výrobek je označován tepelněizolační materiál se zvýšenou odolností proti ohni, plísním a houbám, vyráběný z celulózových vláken (Climatizer plus, Isocell) obohacených boritými solemi, které odpuzují hlodavce a hmyz. Izolace z celulózových vláken je vyráběna buď přímo z dřevní hmoty, nebo recyklací novinového papíru. Tato foukaná izolace umožňuje aplikaci izolační vrstvy i na velmi těžko přístupných místech. Je vhodná pro sanace a dodatečné zateplení nebo do sendvičových konstrukcí jako mezivrstva.

#####Oblíbenost hlíny se postupně vrací

Také ekopanely na bázi přírodních vláken a stébelnin se mohou označovat jako ekologické. Jejich jádro tvoří slisovaná sláma bez jakýchkoli pojiv a nátěrů. Předností ekopanelů je jejich vysoká mechanická odolnost, díky hustému jádru ekopanel snese i větší statické zatížení. Stavby z ekopanelů se lépe vyrovnávají s rychlými změnami teplot, čímž šetří náklady na jejich vytápění. Kvůli vláknitému charakteru slámy mají materiály z ní vyrobené relativně nízkou tepelnou vodivost a jsou propustné pro vodní páru. Ekopanely také při zvýšené vlhkosti vzduchu absorbují vlhkost do vnitřní pórovité struktury a při snížení vlhkosti vzduchu ji pozvolna uvolňují do okolního prostředí. Samotnou slámu pro tepelnou izolaci je možno použít jak ve formě balíků ze zemědělských strojů, tak jako volnou slámu uloženou v bednění.

#####Konopí výrazně poráží minerální izolace

Izolace z konopného vlákna (Canabest, ThermoHanf) také dosahují vynikajících tepelněizolačních a akustických parametrů s požární odolností. Schopnost tepelné akumulace u izolace z konopí je dvojnásobná v porovnání s minerálními izolacemi. Konopná izolace je pro svou vysokou schopnost teplotní a vlhkostní akumulace ideálním materiálem do difuzně otevřených konstrukcí, kde snadno odvádí a odvětrává vlhkost. Odolnost proti vlhkosti zaručuje stabilitu i v podmínkách nevhodných pro tradiční materiály. Díky vysoké prodyšnosti a vlhkostní vodivosti zachovává konopná izolace zdravé mikroklima domu bez množících se bakterií, plísní a jiných mikroorganismů, které způsobují alergie a jiné zdravotní problémy. Své využití najde v široké škále konstrukcí u novostaveb i starších domů, jako izolace krovů, stropů, podlah a vnitřních i vnějších stěn.

Zajímavým řešením jsou ručně vyráběné jílovo-konopné cihly nebo náhražka betonu vyráběná zvápněním a slisováním konopných stonků, které vynikají stejnou pevností, ale je sedmkrát lehčí a pružnější oproti běžnému betonu (Canobiote, Isochanvre). Neobvyklou izolaci tvoří rákosové panely, které tepelně výborně nahradí klasické polystyrenové desky. Rákosové panely jsou vázané drátem a jejich montáž ke konstrukci pomocí talířových hmoždinek je velice jednoduchá. Rákos má oproti polystyrenu velkou výhodu v tom, že hermeticky neuzavírá dům, ale nechává ho při zachování výborných tepelněizolačních vlastností dýchat. Nedochází tak k převlhčování vnitřních prostor, které nemají sklony k plesnivění. Navíc má rákos několikanásobně delší životnost než polystyren.

#####Velmi dobrou investicí jsou lněná vlákna

Další neobvyklou možností tepelně-akustické izolace u nových staveb i rekonstrukcí jsou rohože na bázi lněných vláken. Len je pro účely tepelné izolace k dostání v podobě plsti nebo desek, též i jako volně sypaná izolace pro vyplňování dutin. Je obzvláště vhodný k tepelné a zvukové izolaci šikmých střech, dřevěných trámových stropů a dřevěných stěn v rámové konstrukci, kde není velké statické zatížení. Len jako těsnicí materiál představuje alternativu k montážním pěnovým materiálům a je vhodný k utěsnění štěrbin, spár a dutin například ve dveřních zárubních, oknech. Předností je zde výborná zvuková odolnost, tepelná i akumulační schopnost, odolnost vůči plísním, hnilobě či škůdcům, trvalá stabilita, dlouhá životnost, zdravotní a ekologická nezávadnost, vytvoření pokojového klimatu s vyrovnáváním vlhkosti a bezesporu i rychlá a jednoduchá montáž, avšak pozor na proříznutí či přetržení vláken.

To vše za příznivou cenu je jednoznačně vynikající investice při stavbě domů. Dřevo jako tradiční přírodní materiál má své uplatnění i v podobě dřevovláknitých desek, které jsou vyráběny spojením jemných dřevěných vláken a ligninem, pojivem obsaženým v rostlém dřevě. Desky splňují stavebně-fyzikální požadavky na izolační materiál pro zateplení podkroví, obvodových plášťů, ale rovněž se výborně hodí do podlah (teplo, akustika).