Prohlédněte si ohromující snímky nových hvězd, které vznikají v naší galaxii

W3 je považována za jednu z nejaktivnějších „továren“ na masivní hvězdy v celé naší galaxii.

W3 je považována za jednu z nejaktivnějších „továren“ na masivní hvězdy v celé naší galaxii. Zdroj: ESA/Herschel/NASA/JPL-Caltech, CC BY-SA 3.0 IGO; Acknowledgement: R. Hurt (JPL-Caltech)

W4 – jakási bublina obklopující hvězdotvornou oblast v centru, s hmotou tlačenou do stran větry z explozí supernov.
Detailní záběr na W5. Zde se nacházejí hned dvě takové bubliny.
Panoramatický pohled na celý komplex.
Herschel Space Observatory
Looking inside Herschel
6
Fotogalerie

Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila fascinující panoramatickou fotografii komplexu oblaků, ve kterém se rodí nové hvězdy. Tu svého času pořídil teleskop Herschel Space Observatory.

 

Dotyčný komplex se nachází v souhvězdí Kasiopeji a je tvořen třemi oblastmi označovanými jako W3, W4 a W5. Poprvé ho zaznamenal holandský astronom Gart Westerhout a to už v padesátých letech minulého století.

„Jde o jednu z nejlepších oblastí pro studování života a smrti masivních hvězd v naší Mléčné dráze,“ vysvětlila ESA.

Důvodem je skutečnost, že infračervené vlnové délky s vysokým rozlišením, které Herschelův teleskop využíval, dokázaly skvěle zachytit zář hvězdného prachu rozptýleného ve výše zmíněných oblacích. To vědcům umožnilo sledovat, jak kolem novorozených hvězd proudí hvězdný plyn.

Video placeholde
Looking inside Herschel • Živě.cz

„Mnoho zárodků nových hvězd bylo v tomto komplexu – zvláště ve W3 a W5 – pozorováno podél pilířů, hran a dalších prvků, které byly do oblačného materiálu vytesány silným působením blízkých masivních hvězd,“ uvedla ESA.