Pronajmout si byt přes realitní kancelář nebo přímo přes majitele?

Pronájem bytu Praha

Pronájem bytu Praha

Uvažujete o pronájmu bytu, ale nevíte, zdali je lepší zajistit si pronájem prostřednictvím realitní kanceláře nebo oslovit přímo majitele? Každá z variant má své výhody a nevýhody. My vás s nimi seznámíme.

Realitní kancelář: výdaj navíc versus jistota

Názory na realitní kanceláře se v řadách nájemců různí. Někteří by její služby nevyhledali a jiní by se bez ní zase neobešli. Samozřejmě vždy záleží na individuální situaci, kterou právě řešíte.

Realitní kancelář může být spásou pro ty, kteří se nevyznají v papírování, smlouvách, zákonech nebo stavu nemovitostí. Makléři jsou specialisté, kteří vám zkontrolují smlouvu, abyste nebyli ze strany pronajímatele podvedeni, zkontrolují stav nemovitosti, vlastníka nemovitosti a upozorní vás na případné nedostatky nebo vady.

U realitní kanceláře si též můžete dočasně uložit zálohu (kauci) pro pronajímatele, dokud nepodepíšete závaznou smlouvu o pronájmu.

Zárukou jsou pro vás renomované realitní kanceláře, které si hlídají dobré jméno a mají dobré reference od zákazníků. Také není problém se o nich dozvědět na internetu.

Pro některé může být nevýhodou to, že služba realitní kanceláře je zpoplatněnápronájmů bytů v Praze od M&M reality.

Majitel nemovitosti: nižší počáteční náklady versus nejistota

Málokomu se chce platit peníze navíc, zvláště pokud mají pocit, že nemusí. Majiteli neplatíte žádné peníze za zprostředkování pronájmu bytu, proto se někteří lidé snaží vyhledávat právě takovéto nabídky nebo „obcházet“ realitní kancelář.

Může se vám však stát že neodhalíte skryté pasti, které na vás mohly být úmyslně nastraženy například v podobě špatně sepsané smlouvy. Majitel tak může učinit i nevědomky, pokud nezná platné zákony.

Problémy, které vás mohou potkat

Nejčastějším problémem je výpovědní lhůta nájmu bytu. Podle § 710 občanského zákoníku nesmí být výpovědní lhůta kratší tří měsíců. Toto ustanovení je závazné a nelze jej ve smlouvě dohodnout jinak! Svého práva se v takovém případě můžete domáhat soudní cestou. Na takovouto vadu ve smlouvě by vás například realitní makléř upozornil.

Při nákupu či pronájmu realit se můžete setkat s podvodnými makléři, kteří jednají jménem společnosti, jejíž nejsou součástí. Než začnete s jakýmkoliv makléřem jednat, informujte se u dané společnosti, je-li tento jejich aktuálním zaměstnancem. Samy realitky situaci mapují a informace zveřejňují na svých internetových stránkách. Vyberte si realitní kancelář, která takové informace na stránkách zveřejňuje.

Na závěr několik rad, jak si pojistit dobrý podnájem

1. Nemovitost si důkladně prohlédněte – těsnění oken, dveří i digestoře, funkčnost elektrospotřebičů, vodovodních kohoutků, splachování WC, elektroinstalace, plíseň na stěnách, poničení nábytku apod. Závady musí majitel odstranit, případně si sjednejte slevu z nájmu. Pokud byt v takovém stavu přijmete, ujistěte se, že jsou nedostatky zmíněné ve smlouvě. Vyhnete se pak nepříjemnosti, že až pronájem skončí nebo vypovíte smlouvu, bude po vás chtít majitel poničení zaplatit!

2. Požadujte průkaz energetické náročnosti. (Na to si dejte pozor, protože podle realitní kanceláře M&M reality energetické štítky zatím vyžaduje pouze 20% lidí.)

3. Zajímejte se o to, komu bude chodit vyúčtování za energie.

4. Požaduje majitel pojištění domácnosti?

5. Jaká je výše kauce? Ujistěte se, že se nastěhujete do uklizeného a vymalovaného bytu. Pokud tak majitel neučiní, požadujte slevu.

6. Kdy je splatnost nájmu?

7. Sjednejte si termín nastěhování a případné sankce pokud vám majitel nemovitost včas neuvolní.

8. Sepište společně předávací protokol.

Pokud se vám stane, že jste se s podnájmem spálili, neprodleně začněte jednat. Nejprve se snažte dohodnout s majitelem, pokud nepochodíte, kontaktuje zprostředkující realitní kancelář, která vám může dát účinné rady. Pokud máte nějaký dotaz ohledně pronájmu bytu, neváhejte se bezplatně zeptat v poradně.