Průlom v akustické levitaci: Ve vzduchu už nyní udržíme i větší objekty

Průlom v akustické levitaci: Ve vzduchu už nyní udržíme i větší objekty. Ilustrační foto

Průlom v akustické levitaci: Ve vzduchu už nyní udržíme i větší objekty. Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Koncept levitace prováděné akustickým tažným paprskem
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Až dosud se předpokládalo, že pomocí akustických tažných paprsků je možné udržet ve vzduchu pouze relativně malé objekty – takové, jejichž velikost je přibližně stejná jako vlnová délka zvuku. To už ale nyní neplatí.

Odborníkům z University of Bristol se totiž za použití nejsilnějšího paprsku tohoto typu na světě podařilo přimět k levitaci i větší předměty.

Nová technika využívá strukturu připomínající tornádo. Ta je extrémně hlasitá, ale současně má tiché jádro. Vědci zjistili, že pokud změní směr rychle fluktuujících akustických vírů, které tuto strukturu tvoří, mohou řídit rychlost otáčení a tím tažný paprsek stabilizovat. Pak už stačilo jen zvýšit velikost jádra.

Při následných pokusech tým za použití ultrazvukových vln o frekvenci 40 kHz udržel ve vzduchu dvoucentimetrovou kouli ze syntetického polymeru – což je dosavadní rekord. Podle Bruce Drinkwatera z Katedry strojního inženýrství tato technologie může mít řadu praktických aplikací.

„Obzvlášť nadšen jsem myšlenkou bezkontaktních výrobních linek, na nichž by byly sestavovány křehké předměty, aniž by se jich někdo dotýkal,“ konstatoval Bruce.

Z výsledků těchto experimentů samozřejmě neplyne, že jednoho dne se díky akustickým tažným paprskům budou ve vzduchu vznášet i lidé. Jak ale uvedl vedoucí badatel Mihai Caleap, postupem času bude možné nechávat levitovat ještě objemnější věci. A jednoho dne… kdo ví?

Článek vyšel na serveru VTM >>>