Průmyslové areály překonají čtvrtý milion

V letošním roce padne další hranice také u ploch skladových a výrobních areálů. Většinou se budují pro konkrétní uživatele, spekulativní výstavba je spíše výjimkou.

Na počátku letošního roku bylo v Česku ve výstavbě přes 117 000 m2 moderních skladů a výrobních hal a v průběhu jara se rozbíhají další projekty s plánovaným dokončením v tomto roce. „Předpokládáme, že celkové číslo nově dodaných skladových a výrobních prostor bude srovnatelné s rokem 2011. Očekáváme, že hranice čtyř milionů čtverečních metrů bude překonána již tento podzim,“ uvádí poradenská společnost DTZ. Loni přibylo na tuzemském trhu přes 222 000 m2, tedy o čtvrtinu více než rok předtím. Výstavba skladových prostor je podle DTZ v porovnání s kancelářskými prostorami výrazně rychlejší a je možné dokončit projekt i za méně než půl roku.

#####Spekulace v Horních Počernicích

Přes přetrvávající opatrnost vyúsťující v projekty „šité na míru“ se někteří developeři pouštějí do spekulativního budování parků bez předem známých nájemců. Jedním z mála takových projektů je VGP Park Horní Počernice. Nyní se tam již stěhuje společnost quick-mix, dodavatel stavební chemie, který uzavřel smlouvu o pronájmu na více než 870 m2 průmyslových a administrativních ploch.

„Jedná se o dobrý signál pro trh. V posledním roce či dvou se průmyslové prostory na spekulativní bázi téměř nestaví. Společnost VGP se rozhodla spekulativně postavit standardní skladové jednotky, které lze podle požadavků nájemců rozdělit do malých obchodních jednotek. Poptávka po malých skladových prostorách evropského standardu v Praze nadále trvá a developer VGP je jediný, kdo dnes tyto prostory na východě Prahy nabízí,“ říká Laurent Jechoux z průmyslového týmu Cushman & Wakefield (C&W), který se na transakci podílel. Do Horních Počernic quick-mix stěhuje své skladové kapacity pro zásobování českého trhu.

VGP Park Horní Počernice leží v těsné blízkosti rychlostní komunikace R10 ve směru Praha–Mladá Boleslav–Liberec a patří mezi největší industriální parky na území Česka. Jeho výstavba byla zahájena na jaře roku 2006 a po několika dalších akvizicích se stávající plocha rozrostla na více než jeden milion čtverečních metrů se zastavěnou plochou asi 380 000 metrů čtverečních. Park je dnes plně pronajat a sídlí zde například Coca-Cola, DATART, IKEA Česká republika, Kofola nebo TNT Post ČR.

#####Velký logistický areál u Karlových Varů

V největším industriálním areálu v Praze-západ, kterým je Business Park Rudná, se zase otevírá nové logistické centrum České pošty. „Česká pošta přichází s novou logistickou strategií, jejímž cílem je zrychlit a zefektivnit přepravu zboží. Napříč celou Českou republikou vytváří síť logistických center, ze kterých bude obsluhovat daný region. Logistické centrum v Business Parku Rudná je čtvrté svého druhu v Praze a rozhodně největší,“ popisuje Petr Krhounek, provozní ředitel regionu Praha České pošty.

Česká pošta si pronajala celkem 4100 metrů čtverečních v hale č. 15. První haly areálu Business Park Rudná byly postaveny v roce 1997. V uplynulých 15 letech se areál rozrostl na dvacet hal, které dohromady nabízejí 150 000 m2 moderních skladových a industriálních ploch. V areálu sídlí především logistické, výrobní a maloobchodní společnosti. Majitelem byznysparku je nemovitostní fond Heitman, správu a pronájem byznysparku zajišťuje firma Jones Lang LaSalle.

Projekty logistických center se chystají i v regionech. Developerská společnost Lettenmayer & Partner (L&P) hodlá investovat do přípravy území pro výstavbu velkého logistického areálu u obce Hory na Karlovarsku. Celková rozloha dvou pozemků na okrajích obce je téměř 311 000 metrů čtverečních, oznámila zástupkyně firmy Lucia Lettenmayerová. Za výhodu považuje firma sousedství s rychlostní komunikací R6.

L&P chce investovat rovněž do vybudování nové průmyslové zóny poblíž Bochova na Karlovarsku. Realizace projektu by mohla začít stejně jako v prvním případě poté, co Bochov změní svůj územní plán. Oblast mezi Bochovem a osadou Těšetice si vybrala společnost jako rozvojovou z několika strategických důvodů. Tím hlavním je dostupnost místa po komunikaci mezi Prahou a Karlovými Vary.

#####Rekordní poptávka

V rámci středoevropského trhu se pro letošní rok očekává pokračující mírné oživení nové výstavby, kterou stimuluje především nízká nepronajatost v nejatraktivnějších lokalitách. „Na straně poptávky budou zřejmě maloobchodní řetězce nadále zvyšovat efektivitu skladových kapacit, aby zajistily zásobování svých sítí. Také poptávka po výrobních prostorách, hlavně automobilových výrobců napojených na německou ekonomiku, by mohla pokračovat,“ míní vedoucí středoevropského průmyslového týmu v C&W Ferdinand Hlobil.

Pronájmy moderních průmyslových hal byly loni ve střední Evropě nejvyšší od roku 1998. Objem pronajatých ploch dosáhl rekordní výše přes 3,2 milionu m2 a překonal i dosavadní rekord necelých 2,8 milionu m2 z doby rozmachu trhu v roce 2008. „Poptávky firem po kvalitních skladových a výrobních prostorách ve střední Evropě jsou založeny na důvěře v tento trh,“ dodává Hlobil. Střední Evropa prokázala značnou stabilitu trhu, jejími dalšími výhodami jsou relativně levná pracovní síla, geografická blízkost ke stabilním západoevropským trhům a potenciálně stále rostoucí spotřebitelský trh.

Výstavba loni zaznamenala mírné oživení, přesto zůstala ve srovnání s rekordními lety na nízké úrovni. Zatímco v roce 2008 se postavilo téměř 2,5 milionu m2, loni to bylo lehce přes 800 tisíc m2. Nárůst aktivity pocítilo Slovensko, kde se loni postavil desetinásobek ploch (60 000 m2) oproti roku 2010. Pohyby ve výši nájemného jsou za posledních 12 měsíců minimální, základní nájemné se pohybuje v rozmezí 3,5–3,7 eur/ m2 měsíčně. V nejatraktivnějších lokalitách může nájemné růst rychleji s tím, jak ubývá volných ploch. Podíl volných ploch přitom klesá v regionu již druhým rokem a ke konci roku 2011 v průměru jen lehce přesahoval 10 procent. Jde o tzv. zdravou míru nepronajatosti, kdy je nabídka a poptávka v rovnováze.

Pokles pod deset procent by měl postupně stimulovat investice do nové výstavby. Developeři na tento podnět zjevně čekají, otázkou je však stále zajištění financování nových projektů ze strany bank. Zatímco v Maďarsku je dnes volná více než pětina ploch nabídnutých k pronájmu, na Slovensku se druhým rokem pohybuje kolem „nezdravých“ pěti procent. V Rumunsku výrazně klesl podíl volných ploch na méně než pět procent. K podobným hodnotám postupně směřuje i Česká republika.

#####Prologis budoval i v Česku

„Zaměřili jsme se na pronájem volných ploch a rozšiřování stávajících nájemních smluv a zároveň jsme do našeho portfolia implementovali projekty na míru,“ řekl Ben Bannatyne, ředitel společnosti Prologis pro region střední a východní Evropy. Míra neobsazenosti v parcích společnosti Prologis se snížila z 16 % na počátku roku na 11 % na konci roku 2011.

Společnost Prologis vybudovala tři nové jednotky „na míru“ s celkovou plochou 66 000 metrů čtverečních v Polsku, Česku a na Slovensku. „Společnost již začala tento rok s výraznou nájemní aktivitou. S řadou pozemků na klíčových trzích, které jsou již nyní připraveny na další výstavbu, se bude snažit získat smlouvy o předpronájmu, aby mohla započít stavbu těchto projektů,“ přibližuje Bannatyne.