PSJ se stala dodavatelem i investorem AZ Tower v Brně

Velká výzva na tuzemském stavebním trhu a další významný mezník v dosavadní jednadvacetileté historii PSJ. Nejen to představuje probíhající výstavba nejvyššího domu v Česku – třicetipodlažní budovy AZ Tower v nově vznikajícím brněnském Jižním centru. Pankrácký CITY TOWER, na jehož dostavbě se PSJ podílelo, převýší o 2 metry na rekordních 111 metrů. Stavba za 800 milionů korun by měla být ukončena v květnu 2013.

Projekt navrhli brněnští architekti Aleš Burian a Gustav Křivinka pro společnost AZ Properity, která je ve spolupráci s PSJ developerem a koordinátorem celého projektu AZ Tower. „Pro stavaře by měla být výzvou každá zakázka, i ta na první pohled nejmenší. K výjimečné výstavbě AZ Toweru přistupujeme se stejnou vážností, jako ke každé jiné realizaci, jíž jsme pověřeni. Při realizaci tohoto mrakodrapu můžeme využít čerstvých zkušeností, které jsme načerpali při dostavbě pankráckého CITY TOWERU nebo při stavbě michelské budovy FILADELFIE. Jsem rád, že jsme se společnostmi Properity a AZ servis našli společnou řeč i při našem developerském zapojení do tohoto unikátního projektu,“ uvedl při dubnovém slavnostním poklepání na základní kámen budovy AZ Tower generální ředitel PSJ, a.s., Ing. František Vaculík.

Jak to vypadá na staveništi budoucí nejvyšší české budovu dva měsíce po zahájení prací? „Vyhýbají se nám větší komplikace a přeje nám počasí. Dokončují se tzv. Milánské stěny, tedy podzemní stěny po obvodu stavební jámy, která je hluboká 6,5 metru, v nejhlubším místě pod výtahy pak 10,5 metru. Do výkopu nám tak už neteče. Uvnitř stavební jámy samozřejmě čerpáme podzemní vodu, jejíž hladina se nachází v úrovni 3,5 metru pod povrchem. Zároveň probíhá výkop pro základové piloty. Na počátku července bude zahájena betonáž základové desky, čímž svoji práci zahájí středisko monolitických konstrukcí PSJ,“ popsal aktuální průběh díla projektový manažer Ing. Pavel Tureček.

Architektonicky výrazná budova vyroste mezi ulicemi Pražákova a Heršpická poblíž M-Paláce. Nová brněnská dominanta bude složená ze dvou bloků, mezi které bude vložen tubus s komunikačním jádrem – schodištěm a výtahovými šachtami. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 265 aut. V přízemí budovy se bude nacházet autosalon, atrium s recepcí, obchody, kavárna, zasedací sály a archiv. V třetím patře vznikne restaurace. V posledních 6 patrech je plánováno s 12 exklusivními apartmány. Díky této koncepci se všechny byty zařadí na dlouhou dobu mezi nejprestižnější a nejvýše umístěné bydlení v České republice. Ostatní patra budovy jsou určené pro administrativní a komerční prostory.

Výjimečnost a originalitu AZ Toweru zajistí nejen jeho výška a úžasné rozhledy na Brno a Pálavu. Na první pohled zaujme především netradiční zalomení a deformace jednoho z bloků fasády. Ta bude tvořena velkými lesklými glazovanými obklady dvou odstínů. Terakotová barva odrážející sluneční paprsky bude postupně přecházet v bílou splývající s oblaky. Samostatnou kapitolou je energetická úspornost mrakodrapu, který je od prvních architektonických studií řešený jako nízkoenergetická budova. Třicetimetrové hloubkové energetické piloty, které budou v Česku zcela jedinečné, budou díky tepelným čerpadlům v zimě jímat teplo a v létě ochlazovat spodní tři patra. Unikátní je také kombinace přirozeného a nuceného větrání budovy využitá ve výškové části objektu, která mimo příjemného pocitu uživatelů, že si mohou otevřít okno, umožňuje noční provětrávání a ochlazování prostor pomocí servomotorů. Pro eliminaci nepříznivých účinků povětrnosti je fasáda řešena jako bloková s tím, že mezi vnitřními otevíravými okny a vnější keramickou fasádou s pevným prosklením může cirkulovat čerstvý vzduch. Celou jižní fasádu výtahové šachty, která má celkovou plochu sedm set metrů čtverečních, pokryjí fotovoltaické panely, které budou sloužit jako zdroj elektrické energie a dodávat ji do společných prostor budovy. Dále se uvažuje, že na střeše přibudou větrné elektrárny, které připomínají šroubovici DNA.