Ptákonoviny čili Když nevíte, "co roupama"

(VIDEO) Možná budete kroutit hlavou nad videem, o které se s vámi chceme podělit, ale chtěli jsme jen ukázat, že lidská hravost a vynalézavost nezná mezí. Představte si třeba, že četba novin patří k vašim rituálům a vy jednoho rána zjistíte, že se noviny nedají číst, že čtete vlastně den co den to samé! Pak nezbývá, než dát stereotypu nový náboj. Třeba elektrický, co já vím. Nechte se inspirovat šestadvacetiletým programátorem Josephem Herscherem.

Herscher se svěřil listu Sunday Star Times, že se praštěným mechanismům věnuje už od pěti let. Nikdy ale nepočítal s tím, že by ho někdo mohl brát vážně. Přesto ho jeho konstrukce, které každým svým momentem půvabně připomínají „kauzální nexus“ čili příčinnou souvislost, proslavily. Dnes vede workshopy, svá díla vystavuje a navrhuje stroje pro firmy.

„Chtěl jsem zkrátka ty nejjednodušší úkony provádět tím nejkomplikovanějším způsobem,“ prozradil svou původní myšlenku Herscher.

Jen si třeba představte, že v parním letním poledni dostanete chuť na vychlazené pivo, podrbáním v rozkroku tedy spustíte mechanismus, jehož nejvzdálenější komponent je umístěn v potoce na druhém konci obce, takže se zapadajícím sluncem (které v příběhu také samozřejmě hraje svoji roli) konečně s lupnutím odpadne zátka ze zteplalé lahve…