Ptáků, stěhujících se v zimě za teplem ubývá. Může za to globální oteplování

Stěhovaví ptáci

Stěhovaví ptáci

Husy či kachny odlétaly ještě před třiceti lety do svých zimovišť na jihu zhruba o měsíc dříve, než v současnosti. Některé druhy stěhovavých ptáků dokonce na jih ani neodletí. Finští přírodovědci se domnívají, že za to může globální oteplování. Díky teplejšímu podnebí mají i na více potravy a proto se nemusí stěhovat. Píše o tom server sme.sk.

Vědci na tuto myšlenku přivedly údaje o sčítání ptáků, které se ve Finsku provádí každý den od roku 1979. Pomocí těchto dat se zjišťuje, kteří ptáci a kdy přesně odlétají z Finska do teplých krajin.

Šest z patnácti sledovaných druhů odlétá výrazně později, než dříve. Jsou mezi nimi například i výše zmiňované kachny a husy. Šéf výzkumu Aleksi Lehikoinen tvrdí, že výzkum ukázal, jak rychle se práci přizpůsobí změnám v prostředí. „I jiné výzkumy dokládají, že voda se otepluje rychleji, než vzduch. To znamená, že pro ptáky je potrava dostupná déle, než dříve,“ vysvětlil.

Finskou studii nepřímo potvrdil i britský biolog Goeff Hilton. Na jih Británie totiž přilétají ptáci ze Sibiře a Skandinávie. Problém je v tom, že je jich rok od roku méně. „Před třiceti lety jsme tu přes zimu měli přes šest tisíc ptáků, nyní je jich pouze kolem pěti set. Roční období se nám mění před očima a příroda se nám vzdaluje,“ dodal na závěr Hilton.