Rabštejn nad Střelou aspiruje na nejmenší historické město světa

Rabštejn nad Střelou

Rabštejn nad Střelou Zdroj: Profimedia.cz

Velkou šanci stát se oficiálně nejmenším historickým městem světa má prý Rabštejn nad Střelou na severním Plzeňsku. Tvrdí to alespoň předseda tamního osadního výboru Ondřej Fábera. Podle zatím neoficiálních výsledků posledního sčítání lidí v roce 2011 měl Rabštejn 25 stálých obyvatel, jeho "největší" soupeř, chorvatské městečko Hum, měl podle výsledků sčítání ze stejného roku obyvatel 30.

Až Rabštejnští dostanou výsledek sčítání oficiálně potvrzený od statistiků, chtěli by se zřejmě ucházet o zápis do Guinessovy knihy rekordů jako nejmenší historické město světa, řekl Fábera.

Prvenství by mělo Rabštejnu podle něj patřit i celosvětově. „Nejmenší sídla, která měla statut města, leží na evropském kontinentu. To, co je vydáváno za nejmenší města na světě, třeba na americkém kontinentu, v Austrálii nebo jinde, jsou sídla nepoměrně větší,“ řekl Fábera. Na závadu by neměl být ani fakt, že Rabštejn není samostatné město, ale patří pod nedaleký Manětín. I chorvatský Hum spadá pod jiné sídlo. Zda se české město v knize skutečně objeví, posoudí až výbor, který o zařazení rekordů rozhoduje.

První zmínka z roku 1269

V městečku, které se podle svého webu pyšní první písemnou zmínkou z roku 1269 a městským právem z roku 1337, je 75 domů. Většinu z nich tvoří rekreační objekty. Fábera by sice uvítal, pokud by titul nejmenšího města přilákal turisty, zároveň ale nechce, aby se Rabštejn změnil jen v rušnou rychlou zastávku autokarových zájezdů. „Měl by zůstat komorním turistickým cílem v tom smyslu, aby se neproměnil v druhý Karlštejn,“ uvedl.

Rabštejn je podle něj nejen město s nejmenším počtem obyvatel, ale také místo s nebývale vysokou koncentrací památek na malé ploše. Může se pochlubit historickým mostem, loretánskou kaplí, dochovanými částmi hradeb, měšťanskými domy, kostelem, klášterem, zámkem, který ale není přístupný, židovským hřbitovem či dvěma zříceninami hradů, které stojí jen pár stovek metrů od sebe.