Radíme: Nejlepší monitory na doma či ke studiu

Monitory

Monitory

Chcete hrát hry s pěknou grafikou, sledovat filmy z postele, nebo prožívat fotbalové zápasy? Vybrali jsme nejlepší monitory pro domácí a studentské využití.

Jaký monitor koupit domů, nebo třeba na kolej? Nabídka je velmi pestrá a ceny přívětivé. Byla by ale škoda koupit první monitor, který se namane – zvlášť, když jsou mezi nimi tak malé cenové rozdíly. A to i napříč technologiemi. Dnes vám dáme pár konkrétních tipů na kvalitní monitory, které máme odzkoušené v rámci testů v Computeru, nebo blízké modely. Poradíme také, jaký monitor vybrat s ohledem na prioritní využití.

Velikost pracovní plochy se nerovná úhlopříčce

Stále se najdou uživatelé, kteří za větší úhlopříčkou obrazovky vidí větší pracovní plochu. Není tomu tak. Pokud si koupíte 23“ nebo 27“ monitor, obojí s Full HD rozlišením, žádné zvětšení pracovní plochy nenastane. Obraz bude pouze v případě většího monitoru pouze rozměrnější: výhoda pro herní pařany a chronické sjížděče seriálů, ale strojaři či architekti si ve svých konstrukčních programech nepolepší.

Ideální poměr ceny a užitné hodnoty nabízí 24“ monitory, pak již následuje skok na 26, či ještě častěji 27“, kdy už jsou ale při typickém FullHD rozlišení obrazové body docela velké. Pokud ale chcete na monitor koukat přes celou šířku stolu, je to ideální volba. V kategorii 27“ FullHD monitorů můžeme doporučit Acer S273HLbmii, který se prodává přibližně za sedm tisíc korun.

Velká plocha a zajímavý design, to nabízí Acer S273HLbmiiVelká plocha a zajímavý design, to nabízí Acer S273HLbmiiVelká plocha a zajímavý design, to nabízí Acer S273HLbmii

Nepsaným standardem jsou dnes ale 24“ monitory v ceně od tří a půl do pěti tisíc. Nabízí vhodný rozměr pro příjemnou práci a k tomu vhodné rozlišení. Obsazení v této kategorii má každý výrobce zpravidla hned několika modely a je tedy rozhodně z čeho vybírat.

Hrajeme hry!

Pro hraní her zůstává stále nejvhodnější technologie TN s rychlou dobou odezvy. Nicméně pokud vrtneme do hloubky, tak po měření osciloskopem zjistíme, že většina výrobců TN monitorů nabízí mírně delší doby odezvy než je uvedeno a odchází od řešení „přepalu“ bodů OverDrive. Nicméně TN jsou stále nejlevnější a pokud je pro vás doba odezvy klíčová, určitě neuděláte chybu.

Kvalitní zástupce rychlých čtyřiadvacítek s TN panelem – Asus VS247HKvalitní zástupce rychlých čtyřiadvacítek s TN panelem – Asus VS247HKvalitní zástupce rychlých čtyřiadvacítek s TN panelem – Asus VS247H

Ze zástupců 24“ LCD monitorů můžeme doporučit například Asus VS247H s cenou pod čtyřmi tisíci, který vyniká opravdu nízkou spotřebou. Zatímco většina 24“ konkurence při svítivosti 150 cd/m2 spotřebuje přes 20 W, Asus si vystačí s 15 W. Druhým favoritem je Acer S240HLbd s cenou okolo 3 800 Kč, který se může pochlubit vynikající homogenitou podsvícení. To je ostatně druhá oblast, kde se výrobci snaží ušetřit – zatímco dříve dávali podsvěcovací diody po dvou stranách displeje, dnes není výjimkou podsvícení jen ze strany jedné, často ještě z té kratší. Snížení výrobních nákladů se však negativně projeví na homogenitě podsvícení, kdy nejtmavší místo klesá třeba až na 70 % maxima, a to již zpozorujete pouhým okem.

Koukáme na filmy a seriály

Pro sledování seriálů vždy platí přímá úměra: větší obrazovka, lepší zážitek. Zároveň ale zvažte, z jakého místa se na monitor budete dívat a kolik diváků bude film obvykle mít. Nyní narážím na omezené pozorovací úhly technologie TN. Budete-li sledovat filmy z postele, přičemž monitor bude na stole, věřte, že si ponuré Noir filmy příliš neužijete. Při pohledu zespod totiž tmavé scény na těchto monitorech mizí a přechází v barvy inverzní. Většina monitorů přitom nabízí jen velmi slabý úhel negativního naklopení, který by tento neduh pomohl redukovat. Výjimkou potvrzující pravidlo je Asus VE248H, který předkloníte opravdu výrazně.

Kvalitní IPS panel už nemusí být drahý, důkazem je LG IPS236VKvalitní IPS panel už nemusí být drahý, důkazem je LG IPS236VKvalitní IPS panel už nemusí být drahý, důkazem je LG IPS236V

Pokud ale chcete systémovější řešení, nabízí se monitory s jinou, než TN technologií. Zatímco dříve jsme počítali s dvojnásobným příplatkem, nyní se příplatek pohybuje doslova v řádu málo stokorun. Třeba LG IPS236V s IPS displejem stojí okolo 4 200 Kč, a ještě výhodnější koupí je Benq BL2400PT za necelých 5 tisíc. Nabízí VA displej s vynikajícími pozorovacími úhly a především skvělou polohovatelnost s možností otočení na výšku.

Zároveň již dávno neplatí, že by tyto technologie nebyly vhodné pro sledování akčních filmů nebo hraní rychlých her. Kdepak. Obě technologie, jak IPS tak PVA pokročily a v součtu doby odezvy při tradičním přechodu černá – bílá TN dohání (IPS i PVA mají kratší rise, a delší fall). V případě komplikovanějších přechodů – šedá – šedá na tom již tyto technologie jsou hůře, ale při sledování filmů si toho nevšimnete.

K serióznímu studiu

Pokud programujete, rýsujete v CADu a jiných programech, určitě oceníte větší pracovní plochu – tzn. vyšší rozlišení monitoru. Pokud se pohybujeme v cenově dostupných relacích, velmi dobrou koupí je Dell U2412M. IPS panel s úhlopříčkou 24“ nabízí větší rozlišení 1 920 x 1 080 bodů, skvělou polohovatelnost a praktické USB porty za cenu pod hranicí sedmi tisíc korun.

Ideál na práci – vysoké rozlišení a IPS, jako u Dell U2412MIdeál na práci – vysoké rozlišení a IPS, jako u Dell U2412MIdeál na práci – vysoké rozlišení a IPS, jako u Dell U2412M

Pokud byste přece jen zatoužili po rozlišení ještě vyšším, doporučuji koupit dva monitory a podle libosti si třeba jeden otočit na výšku. Pokud si říct nedáte a budete třeba kvůli omezenému prostoru vyžadovat jen jediný monitor, mrkněte třeba na Fujitsu P27T-6, za necelých 17 tisíc bude váš, i s rozlišením 2 560 x 1 440 bodů. Neméně zajímavý je i Dell U2711, za ten připlatíte ještě tisícovku.

Na grafiku

Pokud se realizujete ve světě grafiky, ať už z pohledu fotografa nebo průmyslové grafiky, potřebujete monitor s věrnými barvami. A zde je velký kámen úrazu všech monitorů: výrobci barvy svých produktů při výstupu z továrny prostě nekontrolují, a co monitor, to vlastní, často svérázné předkládání barevné skutečnosti. Přitom neznamená, že by levný monitor neměl potenciál barvy zobrazit korektně, a současně neznamená, že drahý monitor věrné barvy nabídne. Věrné barvy si zkrátka v nižší cenové kategorii „prachama nepojistíte“. Jistotou je jen kalibrace pomocí speciální sondy, případně sledování recenzí monitorů, jejichž autoři takovou sondu mají k dispozici.

Výrobci by mohli své monitory „napravit“ korektním ICC profilem, který upravuje špatné „hardwarové“ nastavení barev monitoru. Bohužel jak z praxe víme, mnozí výrobci této možnosti nevyužívají a v mnoha případech narazíme na skutečnost, že s ICC profilem daného monitoru jsou barvy ještě horší, než bez něj. Bohužel opět jen z recenzí poznáte, který konkrétní monitor věrné barvy nabízí.

Tohle zajímavé HP x2301 dokáže překvapit. Za málo peněz nabídne skutečně věrné barvy.Tohle zajímavé HP x2301 dokáže překvapit. Za málo peněz nabídne skutečně věrné barvy.Tohle zajímavé HP x2301 dokáže překvapit. Za málo peněz nabídne skutečně věrné barvy

Obecně na barevné sladění dbají více zvučnější výrobci jako Nec, Dell, Eizo, Fujitsu, HP. Najdou se ale i výjimky v nižších cenových kategoriích a buďme konkrétní: skvělé barevné sladění nabízí již jednou zmiňované LG IPS236V. Bez ICC profilu nabízí průměrnou odchylku jen 1,7 delta E – ale neinstalujte ICC profil. Také velmi levné 23“ HP x2301 nabízí vynikající barevnou věrnost.

Vybírejte dle preferencí

Doplňková výbava monitoru je často bývá největším marketingovým lákadlem výrobců, ale při výběru by měla hrát hlavní roli kvalita obrazu. Tu vám samozřejmě zaručí digitální vstup, VGA berte jen jako nouzové řešení pro případ, když u staršího počítače nemáte možnost jiné volby. Chcete-li k monitoru připojovat herní konzoli, nebo třeba stolní i přenostný počítač „na střídačku“, poohlédněte se po modelech se dvěma digitálními vstupy.

U monitorů bohužel platí, že ty klíčové vlastnosti z technické specifikace často nevyčtete, výrobci jednoduše mlží. Doporučuji stanovit si priority a podle toho vybírat nejprve technologii. Následně se pokuste vyhledat odborné recenze vybraných adeptů a zjistěte, jak jsou na tom z pohledu neměřitelných parametrů: rovnoměrnosti podsvícení, doby odezvy a především přesnost barev.