Ragby láká muže, ženy i děti

Na ragby potřebují zájemci jen kopačky, staré triko a trenky. Není to příliš drahý sport. I na to poukážou nábory.

Ve městě na soutoku řek Malše a Vltavy se nehraje jen volejbal, hokej, fotbal, basketbal či florbal. Živnou půdu pod Černou věží má i ragby.

Není divákům tolik na očích jako výše vyjmenované sporty, ale v Českých Budějovicích má bohatou historii, i když na britské ostrovy je odtud dost daleko. „Pokusili jsme se zapátrat v historii a první záblesk fungování týmu ragby na jihu Čech byl podle pamětníků zaznamenán okolo roku 1974, několik let hrál tým Meteor soutěž před jeho zánikem,“ šátrá v paměti Zdeněk Bílský, trenér nově vzniklého klubu.

Následující etapa už není tak vzdálená. „Další pokus o vznik týmu ragby v Českých Budějovicích se datuje na přelom září a října roku 2011, kdy se parta kamarádů za nemalého úsilí rozhodla pro projekt, jehož výsledkem je vznik Rugby Clubu České Budějovice,“ dodává Bílský se smíchem.

Budějovičtí ragbisté se připravují na přijetí do nové soutěže, jejíž model ještě v současnosti funkcionáři dolaďují. Tým během jarní sezony absolvuje několik přípravných zápasů. Za sebou tak mají statní hráči například souboj se sedlčanskými ragbisty.

„Do budoucna chceme vytvořit konkurenceschopný tým. Zároveň se snažíme o založení týmu dívek a žen. Také se budeme snažit do projektu zapojit děti všech věkových kategorií,“ říká ragbista.

Nábory se uskuteční v pondělí 26. března a o týden později, 2. dubna. Noví ragbisté se mohou přijít podívat v 17 hodin na hřiště TJ Vltava.

„Zveme dívky, ženy a muže ve věku od patnácti let. Zájemci o tento krásný sport však nemusí čekat a přijít mezi nás můžou kdykoliv. Více informací se můžou zájemci dozvědět na našich stránkách www.rugbycb. cz, kde jsou uvedeny kontakty,“ uvádí Bílský.

Podle jeho slov je také ragby peněžně nenáročný sport. „Nevyžaduje speciální náklady na vybavení, pro hraní stačí kopačky a staré tričko. Jádro našeho týmu tvoří parta třiceti členů, kluků, chlapců a skvělých mužů. Máme tu borce od šestnáctiletých kluků po nejzkušenější téměř čtyřicátníky, umocněné příchodem dalších nováčků, kteří vykazují už při prvním setkání se šišatým míčem velký potenciál. Ragby je opravdu komplexní sport, který umocňuje svou krásu skvělou partou lidí, která tady u nás v Českých Budějovicích vznikla,“ chválí si trenér.

A jak se ragby vůbec hraje? Proti sobě stojí dva týmy o patnácti hráčích na každé straně. Hraje se dvakrát na čtyřicet minut na hřišti o velikosti fotbalového. „Na každém konci je brankové pásmo pro položení míče a branka ve tvaru písmene H, říkáme tomu háčko. Cílem hry je dostat míč do protihráčova brankoviště, kde je nutné míč pro získání bodů položit na zem, takzvaná pětka či položení. Je také možné míč kopnout skrze tyče háčka do horní poloviny, a to buď přímo za hry, což je drop, nebo po úspěšném položení pětky, či z trestného kopu. Míč se přenáší v rukou a smí se nahrávat pouze dozadu a do strany, nikoliv však dopředu, jinak dochází k předhozu, a tudíž porušení pravidel,“ vysvětluje Bílský stručně pravidla. I tady se udělují za hrubé fauly červené či žluté karty. Vyhrává ten tým, který nasbírá za své pětky nejvíce bodů.