Realitní krize snížila ceny nemovitostí v zahraničí

Koupit si nemovitost v zahraničí, zejména v letních destinacích u moře či střediscích zimních sportů, není dnes již nic nedostupného. V mnoha případech je cena nemovitosti v cizině nižší či srovnatelná s cenou dosažitelnou v Praze. S novým projektem obchodování se zahraničními nemovitostmi přišla na trh realitní společnost Vistan Real Estate.

Přiblížil nám ho její jednatel Jiří Černý.

Na jaře letošního roku jste spustili nový projekt zaměřený na obchod s nemovitostmi v zahraničí. Můžete ho nejprve představit, komu je určen a co nabídne?

Projekt zahraničních nemovitostí vznikl na jaře tohoto roku jako reakce na špatnou situaci na českém realitním trhu a zároveň jako vhodný krok nabídnout českým i zahraničním investorům nemovitosti v Asii, Evropě i Americe po jejich cenovém pádu. Jedná se zejména o prodej či pronájem luxusních nemovitostí v exotických destinacích na plážích či v horách, ale také hotely, apartmánové domy či farmy. V mnoha případech je cena nemovitosti v zahraničí nižší či minimálně srovnatelná s cenou nemovitostí v Praze.

V jakých zemích nabízíte nemovitosti?

V současné chvíli nabízíme nemovitosti v Asii (Thajsko, SAE), v Evropě (Rakousko, Chorvatsko, Řecko, Kypr, Itálie, Francie, Sardinie, Španělsko a Portugalsko), dalšími lokalitami jsou Cape Verde, Belize, Brazílie, Dominikánská republika, oblast Karibiku, Mexiko a USA, zejména Florida. Jedná se většinou o prázdninové destinace u moře nebo horské apartmány v lyžařských střediscích.

O jaké země a o jaké nemovitosti v nich je obecně největší zájem? Mění se v poslední době trendy?

Menší investoři neboli naši běžní klienti poptávají menší domy nebo apartmá v exotických destinacích, jako jsou Dominikánská republika nebo Thajsko, které jsou cenově dostupné, a při kombinaci vlastní dlouhodobé dovolené s možností pronájmu nemovitosti po zbytek roku se klientům vydané investice poměrně rychle vracejí. Větší investoři, a to zejména z Ruska, se specializují na hotelové komplexy nebo i vilové parky, které využívají ke komerční činnosti. Mezi další populární destinace patří Řecko, zejména Kréta, a následně Sardinie nebo Španělsko. Jako novinku v současné době nabízíme Thajsko s nádhernými lokalitami.

Jakým způsobem lze financovat nákup nemovitosti v zahraničí, je lépe využít třeba hypotéku u české banky, nebo v zahraničí?

V tomto směru lze využívat zejména místních bank v určených lokalitách místa nákupu nemovitosti, ale lze využít i nebankovní zdroje, a to jak v ČR, tak i v zahraničí.

Jaké služby nabízíte zájemcům o koupi nemovitosti v zahraničí?

Všichni naši klienti mají s naší nabídkou nemovitostí k dispozici také kompletní právní servis jak na našem území, tak i v zahraničí, veškeré smlouvy jsou vytvářeny právními zástupci agentury ve dvou jazycích a vše je notářsky ověřováno. Zajišťujeme dále notářskou úschovu peněz sloužících ke koupi nemovitosti, finanční servis, komunikaci s katastrálními a ostatními úřady v zahraničí, zajišťujeme pro klienty cestovní a pobytové formality včetně letenek, transferů, ubytování, prohlídky nemovitostí s naším zástupcem i zástupcem zahraniční realitní agentury. Dá se říci, že nabízíme kompletní služby spojené s prodejem zahraničních nemovitostí včetně relokace z nebo do ČR.

Jakým způsobem vůbec vybíráte vhodné nemovitosti v zahraničí, které pak nabízíte k nákupu či k pronájmu?

Konkrétní nemovitost si klient většinou vybírá sám, přičemž většina klientů přichází již s předem vybranou lokalitou a v této dané lokalitě provedeme na základě specifických požadavků předvýběr, který klientovi prezentujeme. Jelikož je však v současné době na trhu nespočet nemovitostí v nabídkách, umisťujeme na naše stránky nebo do našich nabídek jen podle našeho názoru nejlepší možné nemovitosti v poměru cena, lokalita a kvalita.