Realitní poradna

Rozhoduji se, jakým způsobem prodám svůj byt. Nejsem si jistý, zda se mám obrátit na realitní kancelář. Můžete mi říci, proč bych se pro zprostředkovatele prodeje měl rozhodnout?

?

S prodejem nemovitosti souvisí řada úkonů a činností, které každému klientovi renomovaná realitní kancelář buďto přímo zajistí, nebo pomůže vyřešit. Tím si prodávající ušetří značnou dávku energie a často i nervů… Při prodeji nemovitosti je zapotřebí posoudit reálnou tržní cenu nemovitosti, tak aby nebyla nabízena buď pod cenou, nebo naopak za cenu, která odradí případné zájemce svojí nereálností. To je zejména v dnešní době velice důležitý moment. Zkušený makléř má o cenách v regionu, resp. v lokalitě, ve které působí, největší přehled. Pomůže klientovi se zajištěním a prověřením podkladů potřebných k prodeji. Řada činností souvisí s vlastní nabídkou nemovitosti. Ve většině realitních kanceláří neustále doplňují svoji vlastní databázi poptávek a nemovitost, kterou dostanou k prodeji, ihned nabízejí formou tzv. „direct mailu“. Dále nemovitost začnou inzerovat, a právě toto je činnost, kdy realitní kancelář využívá svých zkušeností s tím, kdy a kde jaký typ nemovitosti nabízet, jakým způsobem, s jakým textem apod. Umí optimálním způsobem zpracovat textové a grafické výstupy (expozé, podklady pro inzerci) a pro svého klienta nemovitost k prodeji nabízet.

S tím, jak se hlásí jednotliví zájemci o koupi, resp. řada z nich pouze s dotazy týkajícími se prodávané nemovitosti, se již stávající majitel nemusí zabývat. Vše za něj vyřídí makléři sjednané realitní kanceláře. Na tomto místě kladu důraz na tu skutečnost, že velmi často se jedná o dotazy nikoli přímých kupujících, ale např. různých zprostředkovatelů, kteří bohužel dokážou prodávajícím znepříjemňovat život. Realitní kancelář organizuje s vážnými zájemci o koupi prohlídky nemovitosti. O své činnosti se svým klientem průběžně komunikuje a informuje ho o stavu zakázky. Pokud vyhledá zájemce, který se rozhodne nemovitost koupit, řeší pro něj blokaci nabídky. Nejčastěji využívaným nástrojem bývá složení finanční částky, která kupujícímu zajistí, že nemovitost koupí on, prodávajícímu pak to, že pokud by si to zájemce ještě rozmyslel, složená částka „propadne“ v jeho prospěch.

Nemálo starostí bývá spojeno s přípravou veškerých podkladů pro sepsání kupní smlouvy nebo smlouvy jí obdobné. Realitní kancelář toto umí a asistuje u sepisu kupní smlouvy nebo smlouvy jí obdobné, vypracované k takovému úkonu oprávněnou osobou. Pokud se prodávající, resp. kupující se zprostředkovatelem takto dohodne, pak realitní kancelář pomůže jak s doručením smluv na katastrální úřad, tak také s vypořádáním kupní ceny do doby zápisu vlastnických práv na katastru nemovitostí.

Jak z jednání makléře poznat, že je něco v nepořádku a že RK nemusí být spolehlivá?

Je to podobné jako v případě všech poskytovatelů služeb. Pokud je pro makléře problém dodržovat časy, na které jste si sjednali schůzky, prohlídky apod., pokud vás makléř nechce pozvat do prostor kanceláře, ve které působí, pokud nedokáže přesně a jasně vysvětlit, co pro vás v rámci zprostředkovatelské smlouvy bude dělat a kolik vás to bude stát, pak zvažujte, zda jste narazili na tu pravou osobu. To vše dříve, než podepíšete smlouvu o zprostředkování. Výběr kvalitní realitní kanceláře není jednoduchá záležitost. Ne že by jich bylo málo. Právě naopak. Vzhledem k tomu, že se jedná o volnou živnost, nabízí realitní služby značné množství osob. Jejich kvalita je však rozdílná. Často bývá bohužel velmi nízká. To ale neznamená, že by na našem trhu nebyly profesionální realitní kanceláře. Například v Asociaci realitních kanceláří České republiky evidujeme přibližně 200 realitních kanceláří. Od menších subjektů přes velké společnosti až po síťové realitní kanceláře. Kritériem pro členství totiž není velikost zprostředkovatele, ale jeho kvalita a schopnost dodržovat náročné předpisy, které s členstvím v asociaci souvisejí. Musí se pravidelně vzdělávat, každých pět let se certifikovat, každá členská realitní kancelář musí být pojištěna na profesní odpovědnost apod. Pokud si klient vybere člena asociace, aby s ním spolupracoval, předejde tímto krokem možným komplikacím. A pokud přece jen dojde k nějaké neshodě, pak se může obrátit na dozorčí radu asociace, aby zasáhla a posoudila, zda zprostředkovatel nepostupuje v rozporu s předpisy asociace.

Současná hospodářská situace nutí mnohé investory ukládat své finance do bezpečnějších aktiv. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o zlatě. Zaznamenali jste zvýšený zájem také o nemovitosti?

Nemovitosti patří k takzvaným reálným aktivům. Ta jsou považována za vhodnou obranu proti inflaci. Pokud ceny nemovitostí na trhu přestanou vykazovat po delší dobu výrazné výkyvy, je to pozitivní signál.

Po určité stagnaci trhu nemovitostí po roce 2007 můžeme v současnosti hovořit o jisté stabilizaci cen, což může být předzvěstí pozvolného oživování trhu. Ceny nemovitostí se na většině míst snížily, ale dále již „nepadají“, což motivuje prodávající prodávat a kupující přestat vyčkávat při realizaci svých záměrů. Takže se pozvolna opět zvyšuje četnost realitních transakcí v realitních kancelářích.