Regionům chybí moderní průmyslové nemovitosti k pronájmu

Téměř nulová nabídka moderních průmyslových hal k okamžitému pronájmu se v některých částech České republiky stala realitou. Loňský rok zaznamenal silný zájem o pronájmy, nové haly se však nestavěly odpovídajícím tempem. Logistické firmy a výrobci jsou proto nyní nuceni rozhodovat se mezi prostorami nižší kvality, anebo musejí čekat na novou výstavbu. Platí to hlavně pro Ostravu, Olomouc, Liberec či Hradec Králové, uvádí poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W).

“Dnes musí zájemce o moderní plochy čekat nejméně půl roku od podpisu nájemní smlouvy, než developer vybuduje prostory na míru. Anebo se musí nastěhovat do prostor třetí kategorie, neboť i druhořadé prostory jsou v Ostravě téměř rozebrané. Velmi komplikovaná je situace především pro firmy hledající řádově 1000 až 2000 čtverečních metrů. Developeři většinou staví haly od velikosti 4000 m2 výše,” říká Jaroslav Kaizr, vedoucí pronájmu průmyslových ploch v C&W.
V Ostravě klesla ke konci roku 2011 míra nepronajatosti na nulu. Přitom o rok dříve tam bylo volných 15 procent ploch postavených k pronájmu. Ostrava tak kopíruje Plzeň, kde volných hal evropského standardu výrazně ubylo už v průběhu roku 2010. Loni bylo v Česku celkem pronajato 775 tisíc m2 moderních průmyslových ploch. Šlo o třetí nejsilnější rok v historii země, rekordních 855 tisíc m2 bylo pronajato v roce 2007. “Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 se pronajalo se celkem 191 tisíc m2. V předchozím čtvrtletí to bylo 292 tisíc m2. Vyšší je rovněž čtvrtletní průměr za poslední dva roky, a to 245 tisíc m2. Nižší realizovaná poptávka je pro závěr roku typická, dodává Kaizr.
Uvedené údaje zahrnují pouze plochy, které si firmy pronajaly a převzaly k nastěhování, nejsou v nich zahrnuty tzv. předpronájmy. Zařazeny jsou pouze prvotřídní projekty v evropské kvalitě.

Nová výstavba stoupla o 70 procent

Developeři postavili loni v posledním čtvrtletí 130 tisíc čtverečních metrů moderních průmyslových ploch. Za celý rok tak činí nová výstavba cca 323 tisíc m2. Jde o meziroční růst 70 procent, v roce 2010 se postavilo pouhých 195 tisíc m2. Stavělo se především v Brně, kde se kompenzovala nulová výstavba v předchozích třech letech. Nejaktivnější byla developerská společnost CTP, která realizovala 47 procent celkové letošní výstavby.
Nájemné v jednotlivých lokalitách se přitom může výrazně lišit. Nejnižší nájemné 2,5 eur za m2 měsíčně nabízí developer Prologis v parku v Úžicích na sever od Prahy. Naopak v Brně je těžké najít kvalitní prostory za cenu pod čtyři eura za m2 za měsíc. Nedostatečná nabídka prostor v Ostravě a na Plzeňsku způsobuje tlak na růst cen také v těchto lokalitách. V posledním čtvrtletí nadále klesal podíl prázdných hal – ke konci roku bylo volných pouhých 6,3 procenta všech ploch určených pronájmu v celorepublikovém průměru. “Důvodem je pokračující převis poptávky nad nabídkou a tento trend by se měl udržet i v letošním roce. V lokalitách s největší poptávkou půjde nájemné mírně nahoru. Nájemci se však mohou vyhnout zvyšování nákladů tím, že budou nové prostory tendrovat, a to s dostatečným předstihem,” uzavírá Kaizr.