Rekordní poptávka po průmyslových prostorách ve střední Evropě

Pronájmy moderních průmyslových hal v loňském roce byly ve střední Evropě nejvyšší od roku 1998, kdy společnost Cushman & Wakefield začala zpracovávat data o tomto regionu. Objem pronajatých ploch dosáhl rekordní výše přes 3,2 milionu metrů čtverečních a překonal i dosavadní rekord necelých 2,8 milionu metrů čtverečních z období rozmachu trhu v roce 2008. „Poptávky firem po kvalitních skladových a výrobních prostorách ve střední Evropě jsou založeny na důvěře v tento trh. Před dvěma či třemi lety ovládly světový trh obavy a firmy své plány na rozšíření či přestěhování výroby odložily. Období nejistoty je přimělo k hledání co nejefektivnějšího řešení,“ říká Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield.

Střední Evropa podle něj prokázala značnou stabilitu trhu, jejími dalšími výhodami jsou relativně levná pracovní síla, geografická blízkost ke stabilním západoevropským trhům a potenciálně stále rostoucí spotřebitelský trh. Největší podíl na pronájmech v regionu mělo Polsko, kde se uskutečnilo téměř 60 procent z objemu všech loňských pronájmů. Zájem rostl ve všech zemích regionu kromě České republiky. Největší meziroční nárůst aktivity zaznamenalo Slovensko, kde se objem pronájmů ve srovnání s rokem 2010 téměř zdvojnásobil.

Výstavba loni zaznamenala mírné oživení, přesto zůstává ve srovnání s rekordními lety na nízké úrovni. Zatímco v rekordním roce 2008 se postavilo téměř 2,5 milionu metrů čtverečních, loni to bylo lehce přes 800 tisíc metrů čtverečních. Nárůst aktivity pocítilo Slovensko, kde se loni postavil desetinásobek ploch (60 000 metrů čtverečních) oproti roku 2010 (5000 metrů čtverečních). Pohyby ve výši nájemného jsou za posledních 12 měsíců minimální, základní nájemné se dnes pohybuje mezi 3,5-3,7 eur/m2 měsíčně. V nejatraktivnějších lokalitách může nájemné růst rychleji s tím, jak ubývá volných ploch. To se týká hlavně Slovenska, kde je podíl volných ploch již delší dobu pod úrovní pěti procent. Tam, kde je nepronajatých ploch dostatek, mohou nájemci užívat pobídek ze strany developerů.

Podíl nepronajatých ploch klesá

„Pro letošní rok očekáváme pokračující mírné oživení nové výstavby, kterou stimuluje především nízká nepronajatost v nejatraktivnějších lokalitách. Na straně poptávky budou zřejmě maloobchodní řetězce nadále zvyšovat efektivitu skladových kapacit, aby zajistily zásobování svých síti. Také poptávka po výrobních prostorách, hlavně ze strany automobilových výrobců napojených na německou ekonomiku, by mohla pokračovat. Výkon trhu by mohl být přibližně na hodnotách loňského roku,“ uzavírá Hlobil.