Řekové se snaží obcházet kapitálové kontroly. Nakupují bitcoiny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antana

Řecké banky zůstaly před referendem zavřené, někteří obyvatelé fakticky bankrotující země ale přesto zkoušejí najít způsob, jak svá eura ochránit před znehodnocením po případném zavedení drachmy: směnit je za bitcoiny.

Digitální kryptoměna je totiž mimo dosah úřadů, které v zemi zavedly kapitálové kontroly. Tím se stává pro Řeky zajímavou, mohou s ní nakládat doslova dotykem obrazovky chytrého telefonu a převádět z účtu na účet nehledě na hranice států. „Žádnou jinou možnost nemají, snad kromě nákupu diamantů,“ říká agentuře Reuters člen představenstva britské Asociace digitálních měn Adam Vaziri.

V době zavřených bank a vyhrocených potíží státu s nedostatkem hotovosti se tak velmi daří jediné řecké burze s bitcoiny BTCGreece. Počet nových zákazníků, kteří nakupují digitální měnu alespoň za 50 eur, se během posledních dvou měsíců zvýšil o 400 procent, tvrdí zakladatel BTCGreece Thanos Marinos. V průměru směňují částku kolem 700 euro.

O masovou záležitost však nejde, Marinos odhaduje počet takto jednajících Řeků na několik tisíc. „Hodně lidí nechává bitcoiny po nákupu ležet na naší platformě, dokud nezjistí, jak s nimi dál nakládat. Jsou zkrátka přesvědčeni, že když vložili peníze do digitální měny, o jejich hodnotu nepřijdou“ dodává.

Řekové se obávají toho, že po odmítnutí požadavků věřitelů v nedělním referendu by země mohla opustit eurozónu a následná konverze vkladů do obnovené drachmy by vedla k jejich hluboké devaluaci.

Naopak hodnota bitcoinu roste. Tento týden, kdy se Řecko ocitlo v platební neschopnosti vůči MMF, jeho cena ve směnárně Bitstamp vyskočila na kvartální maximum ve výši 268 dolarů. Od počátku června se navíc zvýšila o pětinu a roste také počet denních transakcí, které dosáhly rekordního počtu 150 917.

V každodenním životě mimo bitcoinové burzy se ale tato čísla výrazně neprojevují. Před čtrnácti dny si malé knihkupectví na okraji Atén pořídilo „bankomat“ na tuto digitální měnu, která se výměnou za eura uživatelům načte do elektronické peněženky. Pracovnice podniku ale přiznává, že o tuto formy směny je nyní prakticky nulový zájem.

Babiš vytáhl proti bitcoinu, chce zabránit praní špinavých peněz