Rembrandt a jeho „kumpáni“

Národní galerie vystavuje díla malířů Rembrandtova společenství.

Do fascinujícího světa holandských malířů sedmnáctého století zve Národní galerie v Praze. Na více než 130 obrazech a osmi desítkách grafických listů představuje dobu slavného malíře Rembrandta a jeho vrstevníků Franse Halse a Nicolaese Maese či jeho žáky Gerarda Doua či Goverta Flincka.

Národní galerie ve Šternberském paláci na Hradčanech tak představuje to nejcennější, co skrývá její sbírka nizozemského umění. Její sbírka je mimořádná, běžně ale mohou návštěvníci paláce obdivovat jen její malou část. Ze dvou třetin je tato výstava složena z děl uložených v depozitářích, které běžný návštěvník sbírky starého umění neuvidí.

Sbírku galerie doplňuje dvanáct výpůjček ze světových muzeí a soukromých sbírek.

Nový pohled

Expozice má přinést nový pohled na Rembrandta. „Výstavou vyprávíme o celém společenství malířů jako o společnosti na tvorbu děl,“ vysvětluje ředitel Národní galerie Vladimír Rösel. Rembrandt totiž nebyl jen malíř, ale i úspěšný podnikatel, kterému jeho velká malířská dílna přinášela značné zisky. Na druhou stranu Rembrandt své závazky nezvládl a prošel nepříjemným bankrotem.

Nizozemsko v 17. století prožívalo zlatý věk malířství, podle Rösela tato doba přinesla výraznou změnu ve výtvarném umění. Ekonomický růst tehdy umožňoval, aby obrazy vznikaly nejen na zakázku, jak bylo do té doby běžné, ale také pro volný trh. Každoročně tehdy v Nizozemsku vytvořilo asi sedm set malířů na sedmdesát tisíc obrazů. „Vznikly tak statisíce až jeden milion děl, která se dostala i na evropský trh a díky nim mohla vzniknout i holandská sbírka Národní galerie,“ vysvětlil ředitel. Do současnosti se ale dochoval jen zlomek obrazů. Výstava nabízí přes tři stovky obrazů a desítky grafik z Rembrandtova okruhu, přičemž jeho malby jsou na ní dvě a obě zachycují týž model. K Učenci v pracovně ze sbírek galerie pořadatelé přidali zápůjčku z Rijksmusea v Amsterodamu, která se jmenuje Muž v orientálním kostýmu. Na výstavě je také množství obrazů dříve připisovaných Rembrandtovi, u nichž ale další výzkum zjistil, že jde o díla jeho žáků, ačkoli nesou Rembrandtův podpis.

Z grafických sbírek pak výstava ukazuje jeho třináct prací, které budou během výstavy kvůli křehkosti obměněny za další ve stejném počtu.

Autoři výstavy připomínají Rembrandtovy zásluhy v oboru grafiky. „Byl jedním z největších experimentátorů, jeho projev, snaha o přiblížení grafiky malbě ovlivnil originalitou řadu současníků i následovníků,“ uvedla kurátorka grafické sbírky Blanka Kubíková.

Výstavu je možné vidět ve Šternberském paláci na Hradčanském náměstí až do 27. května 2012. K výstavě byly vydány ilustrovaný soupisový katalog zahrnující všechny holandské obrazy ve sbírkách Národní galerie v Praze a průvodce výstavou.

REMBRANT & CO.

• Výstava je otevřená do 27. května denně mimo pondělí, od 10.00 do 18.00.
• Základní vstupné je 150 Kč, snížené 80 Kč a rodinné 200 Kč.
• Vstupné platí na výstavu Rembrandt & Co. a do stálých expozic Šternberského a Schwarzenberského paláce na Hradčanském náměstí.