Rendez-vous: více času zachraňovat lidi

Část sanitek v Pardubickém kraji jezdí již několik měsíců bez lékaře, pokud to není nutné. Doktoři za pacienty vyjíždějí auty.

Záchranka v Pardubickém kraji už pár měsíců „jede“ podle nového scénáře.
Lékař k nemocnému spěchá speciálním osobním autem. Zatímco mu poskytuje ošetření a připravuje jej na převoz do nemocnice, přijíždí sanitka se zdravotním záchranářem.
V tu chvíli přichází zpráva o vážné nehodě na nedaleké silnici. Pacient míří v sanitě do nemocnice a lékař se může během krátké doby dostat tam, kde je potřeba.
Takhle funguje systém rendezvous, který pardubická záchranka postupně zavedla během letošního roku na většině území kraje. „Systém se jednoznačně osvědčil. Máme posádky rendez-vous systému již ve všech bývalých okresních městech kraje kromě Svitav. Lékaři jezdí v osobních autech, a uvolnili tak větší sanity. Tím se zjednodušilo vysílání vozů k pacientům. K dispozici máme ve městech zapojených do systému tři posádky namísto dvou, a logistika je tak podstatně jednodušší,“ vysvětlil ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.
K méně závažným případům, jako jsou zlomeniny, začaly jezdit posádky se zdravotnickým záchranářem namísto lékaře. Nový systém má práci záchranky zlevnit a zefektivnit. „Dispečeři na základě informací po telefonu vyhodnotí závažnost případu. U zlomeniny předloktí lékař nemusí být, ošetří ji zdravotnický záchranář a pacienta doprovodí do nemocnice na rentgen. Lékaře můžeme šetřit na resuscitace, polytraumata, autonehody a podobně. Pokryjeme tak efektivně banálnější zásahy i urgentní věci,“ přiblížil Svoboda.

O minutu dříve

Díky novince se zvýšil počet posádek v kraji z loňských dvaadvaceti na pětadvacet a průměrná doba příjezdu záchranky k pacientovi se zkrátila z deseti na devět minut.
„Každá minuta může zachránit lidský život,“ podotkl Svoboda. Kromě urgentních zásahů usnadňují uvolněné sanitky i převozy, které si objednávají nemocnice. Pacienti tak nemusejí čekat.
Zatímco jinde lékaři jezdí luxusními teréňáky, v Pardubickém kraji dala záchranka přednost vozům značky Škoda Yeti. Zatím má po jednom v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí a Moravské Třebové. Všechna auta jsou špičkově vybavená a kromě lůžka je v nich vše, co lékař potřebuje. „Je to moderní vůz s výbornou aerodynamikou, stabilitou i výsledky crash testů,“ vyjmenoval Svoboda. Auta mají výhodu v městském provozu, kterým se snáze prodírají, a díky pohonu všech čtyř kol „nezapadnou“ ani v odlehlých částech kraje a na horách. „S velkou sanitou se na některá místo těžko dostáváme. I stabilita menšího auta je lepší,“ podotkl Svoboda. Jedno z osobních aut záchranky mělo koncem září přímo v Pardubicích nehodu. Než malou sanitku v servisu opraví, zastoupí ji starší Škoda Octavia.

Lepší a levnější pokrytí

V sousedním Královéhradeckém kraji začal systém rendezvous postupně fungovat počátkem loňského roku.
„Máme promyšlenější pokrytí území kraje lékařskými posádkami. Spolupráce lékařských a nelékařských posádek přinesla větší pružnost a stačí méně lékařů, což je důležité i z ekonomického hlediska,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek. Nový systém řeší i problémy s rostoucím počtem pacientů. „Před pěti lety měla záchranka v kraji pětadvacet tisíc výjezdů, letos je jich už jednačtyřicet tisíc. Pokud bychom na to nereagovali, dojezdové časy by se výrazně prodloužily,“ uzavřel Svoboda.