Rezidenční bydlení je dobrou investicí

Vyplatí se v nejisté době investovat do bydlení? „Jednoznačně,“ tvrdí Ilona Monferini Mančíková, ředitelka prodeje a marketingu developerské společnosti FIM Group.

Vyplatí se v nejisté době investovat do bydlení? „Jednoznačně,“ tvrdí Ilona Monferini Mančíková, ředitelka prodeje a marketingu developerské společnosti FIM Group.

Vzhledem k neustálým propadům na burzovních trzích zůstává investice do nemovitostí jednou z nejjistějších pro ty, kteří mají volné finanční prostředky. Kdo dnes koupí správnou nemovitost, nemůže prodělat.

Podle čeho se klienti rozhodují? Jakou roli hraje při takové investici lokalita?

Lokalita hraje jednu z klíčových rolí. Nejoblíbenější je proto nejen pro cizince, ale i pro české investory, centrum Prahy. To dokazuje i fakt, že se ceny nemovitostí v Praze 1 oproti jiným lokalitám nesnížily nebo v některých případech pouze o pár procent. Historické centrum Prahy je omezené a jsou zde unikátní budovy, které neztrácejí svoji hodnotu. Naopak.

Jaký vývoj realitního trhu předpokládáte?

Ekonomické problémy Evropy a politická nestabilita silných zemí EU jistě nebudou pozitivní ani pro realitní trhy. Zvyšující se počet prázdných kancelářských budov či neobsazené bytové projekty jsou toho důkazem. Jsem ale pozitivní. Čeká nás tvrdá práce. Budoucnost tak budou mít jen kvalitní projekty vyznačující se energetickou úsporou, zajímavou architekturou, kvalitou použitých materiálů a také správně nastavenou cenovou politikou.

Co dnes klienti chtějí: rodinný dům, nebo raději byt? Mění se v tomto směru jejich preference?

Neexistuje jednoznačná odpověď. Mladší lidé do 35 let jednoznačně preferují bydlení v bytě, ideálně v centru města, kde mají blíže kulturnímu vyžití. Do rodinných domů se stěhují s prvním přírůstkem do rodiny, aby se o 10 či 15 let později opět vrátili zpět blíže centru města, jelikož je to pro všechny členy domácnosti praktičtější. Mě těší, že se po letech centrum města stává opět obydleným, a to nejen cizinci či turisty, ale i samotnými Pražany.

Specializujete se na Prahu 1. Jaké jsou nároky vašich klientů? Chtějí komfort, zdravé prostředí, nebo vyžadují obojí?

Naši klienti, kteří hledají bydlení v centru Prahy, mají přesnou představu. Jejich požadavky jsou naprosto úměrné způsobu bydlení, který nabízíme. To znamená, že klient, který u nás koupí byt, očekává tu nejvyšší kvalitu nejen ve vnitřním vybavení a moderních technologiích, ale i v celkovém prostředí domu a způsobu bydlení.

Funguje ve světě nějaký koncept, který je u nás zatím unikátní?

Praha nemá co závidět světovým metropolím. Snad pouze služby typu Concierge jsou něco, co v Čechách zatím nemá velkou tradici, a málokterý projekt je nabízí. Ráda bych zde zmínila, že my právě tyto služby nabízíme v našem současném projektu Palác Dlouhá a setkáváme se zde s velmi příznivým ohlasem budoucích rezidentů.

Co chystá FIM Group jako nejvýznamnější projekt do budoucna?

Mimo stávající rezidenční projekt Palác Dlouhá v centru města, který nás zaměstná na další dva roky, do budoucna plánujeme projekty v zajímavých a dynamických lokalitách, jako jsou Vysočany, Holešovice či Smíchov.