Řezník ke mně docela pasuje, říká Bursa

Kickboxer Jiří Bursa překročil na Gladiators Night v Českých Budějovich stovku vyhraných zápasů.

Bydlí v Mlékojedech u Litoměřic a říkají mu „Řezník“. Nutno dodat, že svou přezdívku má právem. V Českých Budějovicích ho lidé znají hlavně kvůli boxu, ale jeho doménou je kickbox. Právě v něm odbojoval za devět let 110 zápasů a z nich 100 vyhrál.
Druhou stovku vítězství načal Jiří Bursa na říjnovém galavečeru Gladiators Night v Českých Budějovicích. A svůj 111. zápas ukončil stejně jako většinu předchozích. Před časovým limitem.
O tom, jaké to je potkat v ringu řezníka, se přesvědčil i Němec Enrico Oschlies. O dvanáct centimetrů vyšší borec vydržel do začátku druhého kola, kde ho český bojovník poslal po dvaceti vteřinách k zemi tvrdým levým hákem, a zůstal tak věrný i své druhé přezdívce. Ta zní „Lovosické kladivo“.
„To kladivo je od toho, že mám tvrdý úder,“ vysvětloval Jiří Bursa. „Ale víc ke mně pasuje ten řezník,“ dodal vzápětí. Jak taková přezdívka vůbec vznikla? Bursa je vyučený řezník, a právě proto mu tak jeho trenér Miloslav Schejbal začal říkat. „Taky to bylo tím, že jsem vždycky odcházel z tréninku a tričko jsem měl celé od krve,“ pousmál se.

S kickboxem začal až ve dvaadvaceti

S kickboxem začal v roce 2000 a pustil se do něj naplno. To mu bylo dvaadvacet let, což je už poměrně pozdě. Od té doby ale vyhrál hodně zápasů. „Původně jsem jezdil motokros, ale tenhle sport mě vždycky dost lákal,“ mluvil o kicboxu Bursa. Měl však problém, protože už odmala trpěl častým krvácením z nosu. Postupem času to však překonal a dotáhl to až tam, kde je teď. Mezi nejlepší v Česku.
Českobudějovičtí fanoušci ho však znají spíše z jeho působení v BC Samson. Za něj boxuje extraligu mužů, a i tam je úspěšný. S boxem začal jako s doplňkovou disciplínou v roce 2004, ale dotáhl to až do extraligy. Do Budějovic jezdí často. Má rád zdejší klub, který trénuje František Fáber. „To je skvělý člověk,“ nezdráhal se Bursa chválit českobudějovického kouče.
„V kickboxu těch zápasů nebylo tolik, a když už se člověk na tréninku honí, chce si taky bouchnout,“ vyprávěl, proč s boxem začínal. O vyšších ambicích v amatérském boxerském ringu ale moc nepřemýšlí. Handicapem je pro něj jeho výška, protože měří jen 178 centimetrů. Ať přijede ve své váhové kategorii kamkoliv, je podle svých slov vždycky nejmenší, a to je problém.
Kickbox je pro něj v současné chvíli číslo jedna. Za devět let, co se v tomto sportu pohybuje, má tituly mistra světa i Evropy a několik dalších medailových umístění z těchto šampionátů. Svůj dětský sen si splnil v roce 2006, když v Bosně zápasil v profesionálním ringu a svého soupeře porazil v devátém kole technickým KO. Získal titul mistra světa asociace WKA.
„Je toho ještě hodně, kam se dá dojít. Jsou různé tituly, různé asociace,“ připomněl. „Ale chybí nám nějaký kvalitní promotér, který by nám do těch špičkových zápasů pomohl,“ zalitoval.

Finanční krize postihla také boxerský ring

Finanční krize se projevila i v bojových sportech. Kvalitních zápasů a galavečerů ubývá a je těžké se na ně dostat. Zatímco v minulosti měl Bursa i dvacet zápasů za rok, letos byl zatím v ringu jen dvakrát. „Na ty doby vzpomínám,“ přiznal.
I proto nadmíru oceňuje extraligový box, který mu dává možnost zápasit, ačkoli si z něho občas odnáší špatné návyky do kickboxu. „Stalo se mi to třeba v Plzni, kde jsem si naběhl na koleno soupeře jen proto, že jsem se uhnul jako v boxu,“ pousmál se.
I když patří v Čechách k nejlepším, jen kickboxem se neuživí. Dobře placených zápasů je málo. „A v Čechách chybí i lidi, kteří by byli ochotní kickboxery třeba měsíčně platit, aby se mohli sportu věnovat naplno,“ vysvětlil.
Proto je rád za svoji současnou práci. I když je vyučený řezník, v oboru nepracuje. V současné době je zaměstnaný v jedné firmě v Ústí nad Labem, která se pohybuje ve stavebnictví. „Zabýváme se projekty domů, jejich zabezpečením a podobně,“ popisoval Bursa. Zaměstnavatel mu navíc vychází vstříc, když potřebuje úlevy kvůli sportu. „To každý nemá a za to jsem hodně vděčný,“ přiznal.

Končit nehodlá, začíná s trénováním

Jiřímu Bursovi je jedenatřicet let, ale s kicboxem ještě zdaleka končit nehodlá. „Léta už ale běží,“ ví i sám bojovník. Také proto začíná přemýšlet, jak by se v tomto sportu uplatnil dál. „Začínám už s trénováním. Chci těm mladým klukům předat něco z toho, co jsem se naučil,“ vysvětlil.
A kdo ví, třeba bude za pár let také skandovat zaplněná Gerbera v Českých Budějovicích jméno některého z jeho svěřenců tak, jako skandovala jméno jeho samotného.

JIŘÍ BURSA:1. Narodil se 12. 5. 1978 a bydlí v Mlékojedech u Litoměřic.
2. S kickboxem začal v roce 2000 a objevil ho trenér Miloslav Schejbal. Lovosickou Schejbalgym také reprezentuje dodneška.
3. Měří 178 centimetrů a zápasí ve váhových kategoriích do 81 a 85 kilogramů.
4. Reprezentační debut si odbyl na mistrovství světa asociace WKA v Itálii, kde získal bronzovou medaili. Od té doby se umísťoval na stupních vítězů. V roce 2003 vyhrál první titul mistra světa, v roce 2005 se stal poprvé mistrem Evropy.