Rodina pracovníka NASA se vzdala pozemského času a žije na Marsu

Rodina žije o prázdninách časem Marsu.

Rodina žije o prázdninách časem Marsu. Zdroj: CTK

Jedna pětičlenná kalifornská rodina se rozhodla žít přes léto poněkud neobvyklým životem - bude se řídit nikoli pozemským, nýbrž marsovským časem.

Neobvyklé rozhodnutí souvisí s přistáním robotického vozítka Curiosity na Marsu, kde by mělo pátrat po tom, zda na rudé planetě mohou existovat podmínky umožňující život. Letový inženýr amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) David Oh kvůli práci na projektu musel přepnout na čas, který panuje na Marsu. A jeho žena a tři děti se rozhodly, že ho v tom nenechají samotného a také si vyzkouší, co to obnáší.

„Všichni se cítíme trochu ospalí, trochu jako při pásmové nemoci, ale všichni to snáší skvěle,“ tvrdí Bryn Oh, manželka vědce. Když se rodina chystá spát a venku je zrovna jasný den, zatemní ve svém domě okna hliníkovou fólií. Informace o dnech a časových plánech si pak rodina zapisuje na obří zrcadlo v chodbě.

Experiment prý má i výhody. Děti viděly jejich první padající hvězdu. Rodina šla na noční procházky v okolí, měla pozdní večeři v Hollywoodu a zašla se podívat i na chodník slávy s ostatními turisty. Děti viděli i půlnoční promítání zombie filmu. Třináctiletý Braden si dokonce začal psát blog s detaily o rodinných zážitcích.

Když se David ptal svých spolupracovníků, co si myslí o jeho počínání, nebyly odpovědi jednoznačné. „Část spolupracovníků mi řekla, že to je super zaangažovat do toho děti. Ti, kteří na nějaké marsovské misi již pracovali, mi ale řekli, že jsem se zbláznil,“ směje se vědec.

Den na Marsu trvá o necelých 40 minut déle než na Zemi. Nezdá se to moc, ale každý den se rozdíl sčítá a to vede k tomu, že rodina nyní vstává či jí v nezvyklých časech. Jednou například měli snídani ve tři hodiny odpoledne, o půl třetí ráno večeřeli a v pět hodin ráno si dávala rodina desert před spaním. Podle času Marsu se řídí téměř 800 vědců a inženýrů NASA při každé misi na rudou planetu. Je ale velmi neobvyklé, aby „marťanský“ rytmus převzala celá rodina.