Rok 2011 aneb Kapesní kaleidoskop

Pod vodou. Záplavy
v australském státě
Queensland během
posledních dvou týdnů
postihly nejméně
200 tisíc lidí. Škody
byly předběžně
vyčísleny na miliardu
australských dolarů
(19 miliard korun)

Pod vodou. Záplavy v australském státě Queensland během posledních dvou týdnů postihly nejméně 200 tisíc lidí. Škody byly předběžně vyčísleny na miliardu australských dolarů (19 miliard korun) Zdroj: ctk

Rok 2011 je za námi. Ještě než večerní oblohu rozzáří silvestrovské ohňostroje, můžeme se ohlédnout a zrekapitulovat jeho podstatné či výrazné události.

leden

Austrálii od druhé poloviny prosince 2010 sužovaly rozsáhlé záplavy, zatopené území odpovídalo ploše Francie a Německa. Šlo o největší záplavy v této oblasti za posledních padesát let – 8. ledna Zemřel český politik Jiří Dienstbier – Ministr vnitra Radek John jmenoval policejním prezidentem Petra Lessyho – Při sebevražedném útoku na mezinárodním moskevském letišti Domodědovo bylo zabito 35 a zraněno 136 lidí.

Pod vodou. Záplavy
v australském státě
Queensland během
posledních dvou týdnů
postihly nejméně
200 tisíc lidí. Škody
byly předběžně
vyčísleny na miliardu
australských dolarů
(19 miliard korun)Pod vodou. Záplavy v australském státě Queensland během posledních dvou týdnů postihly nejméně 200 tisíc lidí. Škody byly předběžně vyčísleny na miliardu australských dolarů (19 miliard korun) | ctkZáplavy v Austrálii

únor

Egyptský prezident Husní Mubarak po osmnácti dnech odolávání vyslyšel masové protesty a 11. února rezignoval. Moc v zemi přešla na armádu – V Libyi se střetli odpůrci a příznivci Kaddáfího režimu – Významný český filmový scénárista, režisér a pedagog Otakar Vávra se 28. února dožil sta let.

Otakar VávraOtakar Vávra | E15Otakar Vávra

březen

Severovýchodní část Japonska zasáhlo 11. března silné zemětřesení, které způsobilo tsunami vysokou až 10 metrů. Pohroma si vyžádala tisíce obětí na životech, způsobila obrovské materiální škody a vážně poškodila jadernou elektrárnu Fukušima, z níž uniklo nebezpečné množství radiace – Sjezd České strany sociálně demokratické zvolil v Brně předsedou strany Bohuslava Sobotku – Francouzská bojová letadla 19. března vstoupila na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN do libyjského vzdušného prostoru a provedla útok na první pozemní cíl.

Poškozená jaderná elektrárna Fukušima v JaponskuPoškozená jaderná elektrárna Fukušima v Japonsku | ctkPoškozená elektrárna Fukušima

duben

Portugalsko se rozhodlo kvůli svým dluhům požádat Evropskou unii o finanční pomoc – Kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že Německo uzavře všechny své jaderné elektrárny do roku 2022 – Bývalý kubánský prezident Fidel Castro přišel o poslední funkci, když po něm předsednické křeslo převzal jeho bratr a hlava státu Raúl – Druhý následník trůnu princ William a jeho snoubenka Kate Middletonová se vzali.

Princ William s manželkou KatePrinc William s manželkou Kate | ttgasia.comPrinc William a jeho žena Kate Middletonová

květen

Americké úřady 2. května oznámily, že členové americké speciální jednotky zabili v Pákistánu při cílené operaci nejhledanějšího teroristu na světě, Usámu bin Ládina – Městský soud v Praze uvalil konkurz na loterijní společnost Sazka – V Praze demonstrovalo přes 40 tisíc lidí proti vládním reformám. Protest byl připraven odborovou konfederaci ČMKOS.

demonstrace proti vládním reformámdemonstrace proti vládním reformám | Kristina BlumelovaDemonstrace proti vládním reformám

červen

Městskou hromadnou dopravu v Praze a některých dalších městech ČR, jakož i železniční dopravu zastavila 16. června stávka proti ekonomickým reformám Nečasovy vlády. V souvislosti se stávkou sedminásobně narostl provoz na pražských cyklotrasách – V čínském Čching-tao ve východní provincii Šan-tung byl slavnostně otevřen nejdelší most vedoucí přes vodní plochu na světě. Je dlouhý 42 kilometrů a 35 metrů široký. Přetíná záliv Ťiao-čou.

odpor proti stávceodpor proti stávce | Anna Vackova, E15Obrázek ze stávky v dopravě

červenec

Polsko převzalo od Maďarska předsednictví Evropské unie – Petra Kvitová vyhrála nejslavnější tenisový turnaj světa Wimbledon, když ve finále porazila Marii Šarapovovou 6–3 a 6–4 – Raketoplán Atlantis dosedl na přistávací dráhu na floridském Mysu Canaveral. Tím skončila poslední mise programu Space Shuttle – 22. července došlo v Norsku během několika hodin ke dvěma teroristickým útokům. V centru hlavníno města Osla explodovala bomba, která zabila sedm lidí a řadu jich zranila. Krátce po výbuchu v Oslu došlo k útoku na letní tábor mládeže ostrově Utøya. Oba útoky provedl Anders Breivik. Na ostrově postřílel desítky lidí a další zranil.

Záchranáři zasahují po střelbě na ostrově UtoyaZáchranáři zasahují po střelbě na ostrově UtoyaZáchranáři zasahují po masakru na ostrově Utøya

srpen

Norská ropná společnost Statoil oznámila objev nového významného naleziště ropy v Severním moři u jihonorského Stavangeru – Vláda schválila daňovou reformu Miroslava Kalouska – Ratingová agentura Standard & Poor’s zvýšila České republice ratingové hodnocení na AA – Škoda Octavia vycházející z modelu RS překonala na solné pláni Bonneville v americkém Utahu rychlostní rekord sériově vyráběného osobního automobilu s přeplňovaným dvoulitrovým motorem s výkonem přibližně 600 koní. Hodnota rekordu činí 365 km/h.

Škoda RS BonevilleŠkoda RS BonevilleRekordní Škoda RS Bonneville

září

U ruské Jaroslavle havarovalo 7. září letadlo, na jehož palubě cestoval hokejový tým Lokomotiv, včetně tří českých hráčů. Z letadla přežil jediný člověk, palubní inženýr – Kolem pěti set lidí ve Varnsdorfu demonstrovalo proti problémovému soužití s místní romskou komunitou. Proti demonstraci muselo zasáhnout asi tři sta policistů – Novým generálním ředitelem České televize se stal Petr Dvořák – Dceřiná společnost Student Agency, firma RegioJet, spustila jako první soukromý vlakový dopravce pravidelnou linku na trase Havířov–Ostrava–Praha.

Zmar. Na palubě letounu Jak- 42 zahynul u Jaroslavle celý hokejový tým a další lidé

říjen

5. října Zemřel Steve Jobs, spoluzakladatel a dlouholetý ředitel společnosti Apple – Laureáty Nobelovy cena za ekonomii se stali američtí ekonomové Christopher A. Sims a Thomas J. Sargent – Vláda Ivety Radičové prohrála hlasování o důvěře, se kterým spojila schvalování pomoci zadluženému Řecku – Bývalá premiérka Ukrajiny Julija Tymošenková byla odsouzena k sedmiletému trestu vězení za překročení pravomocí při podpisu smlouvy o dodávkách ruského plynu – Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí podlehl 20. října střelným zraněním při zatýkání Dočasná národní přechodná rada prohlásila Libyi za osvobozenou – Podle OSN dosáhl v posledním dni v říjnu počet lidí na světě 7 miliard.

Steve JobsSteve Jobs | prahSteve Jobs

listopad

Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Dmitrij Medveděv 8. listopadu zahájili symbolicky provoz plynovodu Nord Stream – Český hráč pokeru Martin Staszko skončil ve finále Světové pokerové série druhý a vyhrál 98 milionu korun – Ve věku 67 let zemřel 10. listopadu básník a publicista Ivan Martin Jirous – Italský premiér Silvio Berlusconi podal demisi – Jízda králů byla zapsána na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva při UNESCO – Česká televize ukončila analogové televizní vysílání.

Jízda Králů, Vlčov, 2007Jízda Králů, Vlčov, 2007 | wikimedia.orgJízda králů

prosinec

Česká vláda schválila vyslání 30 vojenských lékařů na pomoc Slovensku – Rusové rozhodli v parlamentních volbách o vítězství strany Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina. Ta ovšem proti minulosti značně oslabila, získala necelých padesát procent hlasů. Po volbách však vypukly protesty proti údajně zmanipulovaným výsledkům – Ve věku 75 let zemřel 18. prosince první český prezident, spisovatel a dramatik Václav Havel. Na státní pohřeb se sjeli státníci z Evropy i z dalších kontinentů. Společnou účastí na pohřbu tak více než pouhou diplomatickou formou dali najevo, že Václava Havla uznával celý svět.

Václav HavelVáclav HavelVáclav Havel

S využitím Wikipedie