Rok od krachu bitcoinové burzy MtGox: viníkem je robot Willy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antana

Burza s bitcoiny MtGox před více než rokem vyhlásila bankrot. Vyšetřovatelé v Japonsku jsou však stále na začátku pátrání a o příčině krachu se jen spekuluje. Co je ve vyšetřování nového?

Na konci února 2014 splaskla největší bitcoinová bublina. Zkrachovala nejznámější burza MtGox, která přišla o statisíce bitcoinů v hodnotě kolem 450 milionů dolarů. O virtuální měny se od té doby zájem zmenšil, avšak s bitcoiny se obchoduje i nadále. Kauza MtGox se nicméně stále vyvíjí a poslední zprávy dávají alespoň nějaké naděje uživatelům, kteří přišli o své peníze.

Při příležitosti uplynutí jednoho roku od krachu zveřejnila skupina WizSec zatím nejpodrobnější informace z vyšetřování. Jde o japonskou bezpečnostní skupinu, která se podílí na oficiálním pátrání a spolupracuje tak s japonskými soudy a policií. Jejich únorová zpráva hovoří o podezřelých obchodech, které se na MtGox prováděly několik měsíců před následným krachem.

MtGox, stejně jako další burzy s kryptoměnami, fungují na stejném principu jako obchodování s běžnými komoditami nebo měnami. Zájem o měnu tedy její cenu zvyšuje, naopak hromadný prodej dokáže cenu sestřelit o desítky procent. Aby došlo k většímu ovlivnění běžných komodit nebo měn, je zapotřebí opravdu masivní pohyb na burzách. V případě bitcoinů je však cesta k ovlivnění kurzu mnohem jednodušší. Ostatně stačí pohled na graf vývoje kurzu od roku 2012, který tuto problematiku dostatečně ilustruje.

Cena bitcoinu na MtGox

WizSec ve své zprávě hovoří o speciálním robotovi, který měl v druhé polovině roku 2013 nakupovat masivní množství bitcoinů právě na burze MtGox. Dostal jméno Willy a podle současného vyšetřování právě on přispěl k rychlému pádu největší burzy s kryptoměnou. Pokud Willy začal na MtGox nakupovat, cena bitcoinu se začala šplhat strmě vzhůru. Účinně tedy ovlivnil trh ve prospěch svého majitele.

Následující graf, který sestavila právě skupina WizSec ilustruje činnost Willyho od srpna 2013 do listopadu téhož roku. Robot pravděpodobně fungoval i v následujících měsících, zpráva však zatím pokrývá pouze zmíněné období. Modrá linka značí cenu za jeden bitcoin, který se na několik dní vyšplhala přes hranici jednoho tisíce dolarů.

V polovině roku se přitom obchodovalo v řádech desítek dolarů. Oranžová barva pak znázorňuje aktivní období Willyho. Podle WizSec v některých obdobích Willy stál až za polovinou veškeré aktivity na burze.

Aktivita Willyho na MtGoxAktivita Willyho na MtGox|WizSecAktivita Willyho na MtGox

Robot fungoval s několika uživatelskými účty a WizSec vysledoval několik pravidel, které byly použity. Willy byl aktivní vždy prostřednictvím jediného účtu, nakupoval 10-20 bitcoinů každých 5-10 minut, obchodoval jen v dolarech a nikdy žádné bitcoiny neprodal. Že s těmito účty nebylo něco v pořádku, vyplývá i z tvrzení, že měly přístup k burze v době, kdy byl pro běžné uživatele obchod neaktivní. Za uvedené období měl Willy nakoupit celkem přes 250 tisíc bitcoinů.

Útok zvenčí asi ne

Další analýzy chování Willyho nakonec vedly pátrače k domněnce, že do jeho provozování velkou měrou zasahují i jeho operátoři. Z logů WizSec vyčetl, jak byla nastavována hodnota nákupů, jaký obnos měl každý účet utratit a především dokázaly vyšetřovatelé dát dohromady přesné denní doby, kdy byl robot aktivní. Od toho byla už jen krátká cesta k určení, kdy lidé stojící za Willym spí a tedy i časové pásmo, z něhož byl provozován.

A nepřekvapivě se do tohoto vzorce nejvíc hodí Japonsko – okna bez aktivity robota totiž vychází na čas 02:00-05:00 tamního času. V tomto tříhodinovém intervalu bylo provedeno pouze minimum obchodů. Mnohé indicie tedy vedou k přesvědčení, že za Willym mohl stát Mark Karpelès, bývalý CEO MtGox.

Další zpráva WizSec navíc hovoří o kontinuálním okrádání MtGox v průběhu let 2011-2013. Reálně tedy MtGox měl disponovat mnohem menším obnosem bitcoinů, než by podle všech transakcí disponovat měl. Následující graf ukazuje výsledek několika analýz, které dohromady poskládaly reálné bitcoiny držené burzou a očekávanou částku.

Těsně před krachem měl MtGox disponovat 950 tisíc bitcoinů, reálně byl však podle analýzy na nule. Do úvahy tedy přichází i varianta, že Willy ve skutečnosti neobchodoval s reálnou měnou, ale spíše zaceloval díru po chybějících bitcoinech.

Rozdíl mezi předpokládanými a reálně vlatněnými bitociny burzou MtGoxRozdíl mezi předpokládanými a reálně vlatněnými bitociny burzou MtGox|WizSecRozdíl mezi předpokládanými a reálně vlatněnými bitcoiny burzou MtGox

WizSec a další vyšetřovatelé jsou stále spíše na začátku pátrání a k reálným viníkům krachu a především krádeže bitcoinů povede ještě dlouhá cesta. Uživatelé, kteří na MtGox přišli o bitcoiny a investované peníze však přeci jen mají naději, že své peníze ještě někdy uvidí.

Přihlaste se o pohledávky

Do 29. května se mohou věřitelé, kteří přišly o své peníze oficiálně přihlásit na webu MtGox. Plnění závazků převzala americká burza Kraken, která je bude vyplácet jak v bitcoinech tak běžných měnách. Plnění, které bude společností Kraken poskytnuto, závisí na tom, kolik věřitelů se o své prostředky přihlásí. Mělo by jich být po celém světě víc než 100 tisíc. Při převodech bitcoinů se bude pracovat s kurzem 483 dolarů za bitcoin. Zda a kolik věřitelé ze svých prostředků dostanou zpět, se rozhodne nejdříve 9. září.