Rozhodování na celý život. Kdo deváťákům poradí, co studovat?

Na kterou školu jít, bude mě to bavit, najdu si pak práci? To jsou otázky, které řeší deváťáci.

Přerov, Hranice/ Žáci devátých tříd se nemusí stresovat z přijímacích zkoušek, protože většina škol je neplánuje. I tak ale rozhodování o tom, jakou si vybrat střední školu, není jednoduché. Je třeba orientovat se ve spleti nabídek škol a v měnící se situaci na trhu práce a k tomu brát v potaz vlastní schopnosti a touhy.

Boj o žáky

„Teď je trend přijímat děti bez přijímaček. Školy bojují o žáky. V prvním ročníku se ale ukáže, jestli studenti mají předpoklady pro studium,“ uvedla výchovná poradkyně z hranické Základní školy Šromotovo Ivana Krausová.

Ta deváťákům a jejich rodičům poskytuje informace o možnostech studia a probírá všechna pro a proti při rozhodování o škole. „Děti se mě často ptají, na co se hodí. Když se nemůžou rozhodnout, říkám jim, sepište si všechna pro a proti, konečné rozhodnutí je na vás. Pro rodiče žáků, kteří vycházejí ze školy, děláme také besedu, kde informujeme rodiče o přijímacím řízení. Přijdou tam zástupci některých středních škol, někdy pozveme i zástupce z úřadu práce,“ řekla Krausová.

Někteří žáci si s rozhodováním hlavu nelámou. Čtrnáctiletá Irena Šištíková z Přerova má jasno. „Školu si budu vybírat hlavně podle svých koníčků. Ráda tancuji a zpívám, takže pedagogická škola by mohla být dobrá volba,“ řekla Irena Šištíková.

Radicí program

Váhavcům mohou usnadnit rozhodování kromě výchovných poradců, učitelů a rodičů také prezentace škol. Na Přerovsku se už konaly dvě.

„Koncem října se uskutečnila Burza škol v Hranicích, kde se představovaly střední školy. Těm, kteří se nedokážou rozhodnout, ukazovala firma Trexima Zlín počítačový program, který umožňuje žákům udělat si test svých schopností, zjistit jaké vzdělání potřebují k vysněnému povolání. Program také vyhledá školy, kde se dá obor studovat, a zjistí, jak si profese stojí na trhu práce,“ řekl vedoucí hranické pobočky úřadu práce Pavel Remeň. Program lze najít na www.job-tip.cz.

Žákům poradí také v informačním poradenském středisku Úřadu práce v Přerově. „K dispozici je psycholožka, která může žákům udělat osobní profil a doporučit jim vhodný směr studia nebo obor. Zpravidla se k ní objednávají celé třídy,“ sdělil Remeň.

Přehlídka středních a vyšších odborných škol Scholaris se konala začátkem listopadu také v Přerově. „O přízeň žáků se ucházelo čtyřicet škol. Žáci dostali informace o studiu, o podmínkách přijetí i o uplatnění v praxi,“ řekl za pořadatele Radislav Pochyla z organizace Schola servis.

Žhavé novinky ze škol

S novými obory, které reagují na požadavky trhu, přichází například Soukromá střední odborná škola živnostenská v Přerově.

„Od září 2010 otevíráme nový maturitní obor Provoz a ekonomika dopravy se zaměřením na logistiku. Studenti pak mohou pokračovat ve studiu na Vysoké škole logistiky v Přerově nebo se uplatnit v logistických centrech. Tento obor má velkou perspektivu. Zabývá se vnitrostátní i mezinárodní dopravou, pohybem a skladováním zboží, součástí výuky je i cizí jazyk,“ informoval ředitel školy Vladislav Polívka.

S ojedinělou novinkou přichází Střední průmyslová škola stavební v Lipníku nad Bečvou. „V září 2010 rozšiřujeme vzdělávání o obor Ekonomika a řízení staveb. Reagujeme tak na poptávku stavebních firem, kterým chybí kalkulanti a rozpočtáři. Na trhu práce je sice spousta absolventů ekonomických oborů, ale chybí jim znalosti ze stavebnictví. Tvorba ceny ve stavebnictví je specifická,“ řekl ředitel školy Vilém Zeiner. Podle něj je tento obor vhodný i pro dívky.

Na potřeby hasičů zareagovali v Hranicích. Od září 2010 tam otevřou nový maturitní obor Požární ochrana se specializací na chemii a stavebnictví.

„Jsme jediná škola v kraji, která bude mít obor požární ochrana, a jediná škola v republice se zaměřením na chemii a stavebnictví,“ informovala ředitelka Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště v Hranicích Drahomíra Drašnerová.