Ruská a indonéská družice po špatném startu ohrožují ISS

Raketa Proton-M

Raketa Proton-M Zdroj: Profimedia.cz

Let nosné rakety Proton-M, která měla vynést z kazašského kosmodromu Bajkonur na oběžnou dráhu dvě spojovací družice, ruskou a indonéskou, skončil v noci na úterý havárií kvůli potížím s motory. Oznámila to ruská média s odvoláním na kosmickou agenturu Roskosmos.

Hodnota družic, považovaných odborníky za již ztracené, se odhaduje na nejméně pět miliard rublů (asi 3,2 miliardy Kč). Přístroje se podle agentury Interfax ocitly na dráze, na které by teoreticky mohly ohrožovat i Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Družice se místo do výše 36 tisíc kilometrů od Země dostaly na oběžnou dráhu o nejvyšším bodu 6 tisíc kilometrů a nejnižším 300 kilometrů, na které se mohou udržet šest týdnů až dva měsíce.

„Teoretická hrozba srážky přístrojů (…) s jinými družicemi a s ISS existuje, ale je minimální,“ řekl zdroj z ruského kosmického průmyslu.

O příčinách nezdaru se zatím spekuluje. Motory se sice dvakrát zažehly včas a fungovaly správně, ale napotřetí pracovaly jen sedm vteřin místo plánovaných 18 minut. Družice se tak od nosné rakety oddělily příliš brzy a nedostaly se na plánovanou dráhu.

Roskosmos ještě analyzuje, zda by je nebylo možné zachránit, ale nejspíše lze satelity považovat za ztracené. Nezdar může vést až k propuštění vedení podniku, který raketové motory vyrábí. Někteří experti jako příčinu nevylučují ani lidskou chybu při programování.

Z 35 startů pět nezdarů

Družice Express-MD2, zkonstruovaná Rusy ve spolupráci s italskou odbočkou koncernu Thales Alenia Space, měla být první posilou ruských spojovacích družic po loňské havárii družice Express-AM4. Družice Telkom-3 měla zajišťovat komunikační spojení a televizní vysílání v Indonésii a v Indočíně.

Let se původně plánoval už na konec června, ale kvůli technickým potížím byl několikrát odložen. V Rusku jde o první nezdar po loňském smolném roce, kdy na 35 startů připadlo pět neúspěchů včetně citelné ztráty meziplanetární sondy Fobos-Grunt; čínská bilance podle Interfaxu byla 19 ku jedné a v USA na 18 startů připadla také jedna havárie.

Od prosince 2010 jde o už sedmý ruský neúspěch, následující jen několik hodin po úspěšném přistání amerického robotického vozítka Curiosity na Marsu.