Rusko připravuje totální kontrolu nad internetem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Izolace od globální internetové sítě, filtrování obsahu na všech úrovních, provozování sítí jen s licencí. Ruská vláda připravuje návrh zákona, který by zavedl přísnou kontrolu nad internetem.

Zdá se, že zavedení kontroly blogerů bylo jen začátkem. Dle informací ruského deníku Komersant se diskutuje o filtrování internetového obsahu na všech úrovních sítě, zákazu provozu DNS serverů mimo zemi a volného propojování místních datových sítí se zahraniční internetovou sítí. Upozornil na to server Živě.cz. Důsledky podobných zásahů jsou zřejmé – úřady by získaly možnost velmi snadné cenzury internetového obsahu, kontroly internetových uživatelů a ruský internet by se v podstatě izoloval od globální sítě.

Internet je dílem CIA, tvrdí Putin

Informace tajného zdroje potvrdil deníku Komersant jeden ze zapojených úředníků a také dva manažeři internetových firem. Uvedli, že pracovní skupina prezidentské administrativy připravila návrh na právní úpravy v oblasti komunikační infrastruktury. Dokument s návrhem prý obsahuje model, jakým chce administrativa zajistit kontrolu nad internetovým provozem – má se jednat o tříúrovňový systém na místní, regionální a národní úrovni. Na všech má být zavedeno filtrování obsahu a jen na nejvyšší bude možné kontrolované propojení s vnějším internetem.

Provozovatelé veřejných datových sítí by měli mít nově licence, které dostanou po splnění zákonných podmínek pro filtrování obsahu, provozu DNS serverů atp. Zástupce největšího poskytovatele internetu v zemi se k tomu vyjádřil v tom smyslu, že by to vedlo k likvidaci menších firem a odchodu těch zahraničních. Zároveň připomněl, že návrh nijak nedefinuje, co přesně by se vlastně mělo filtrovat. Zmiňován je jen obecně nelegální a pirátský obsah. Ke komentářům se ale jinak z velkých ruských internetových firem nikdo nemá.

Zatím je vše ve fázi návrhu. Pokud by prošel, stalo by se Rusko izolovaným ostrovem v Internetu s přísnou kontrolou, podobně jako v Číně. Nicméně prezident Putin už zjevně připravuje půdu na to, aby návrh snadněji prošel, před pár dny totiž veřejně prohlásil, že internet je dílem americké tajné služby a stále jej aktivně vyvíjí a využívá ke špionáži.

Šéfa „ruského Facebooku“ úřady vyhnaly

Z Ruska nedávno odcestoval Pavel Durov, tvůrce sociální sítě Vkontakte, která má v Rusku více uživatelů než Facebook. Jak prozradil , svou rodnou zemi byl nucen opustit po té, co odmítl spolupracovat se státními orgány. Podle svých slov se nehodlá vracet, protože prý v Rusku nejsou podmínky pro svobodný internetový byznys.

Vkontakte (ilustrační foto)Vkontakte (ilustrační foto) | Profimedia.czSíť Vkontakte měla evropské ambice. K dispozici je i v neoficiální české lokalizaci

Síť Vkontakte byla pod silným nátlakem vládní moci především v souvislosti s aktivitami Ruska na Ukrajině. Uživatelé využívali sociální síť k vyjádření názoru a Pavel Durov dlouho odolával snahám o cenzuru. Nyní je však Vkontakte pod správou lidí, kteří s Kremlem údajně sympatizují.

Právě situace na Ukrajině izoluje Rusko stále více od západních zemí politicky, samo se pak zjevně usilovně snaží izolovat i ve světě internetovém. Putinovi a jeho lidem přitom velmi nahrává aféra Edwarda Snowdena, jehož mnohá odhalení pomáhají argumentaci, že je nutné se od internetu využívaného americkými špehy odříznout a provozovat si síť vlastní.