Rusové chtějí nahlédnout do zdrojových kódů Apple a SAP

ilustrační foto

ilustrační foto

Ruská administrativa oslovila společnosti Apple a SAP, aby tamní vládě zpřístupnily zdrojové kódy svých produktů. Rusko se „nahlédnutím“ do kódů chce ujistit, že neslouží ke špionáži. Zařízení Apple a software SAP se těší v Rusku značné oblibě. Obě firmy podle agentury Reuters odmítly bezprostředně reagovat a výzvu ruských úředníků komentovat.

Návrh zmínil před týdnem ruský ministr Nikolaj Nikiforov při setkání s generálním ředitelem Apple v Rusku, Peterem Engrob Nielsenem a regionálním manažerem SAP pro Rusko Vyacheslavem Orekhovem. Podle Nikiforova se administrativa snaží hlavně „zajistit práva občanů a korporátních klientů“ obou firem. Rusku krom ochrany těchto práv leží na srdci také samozřejmě vlastní bezpečností zájmy.

„Nedávná odhalení Edwarda Snowdena o rostoucí aktivitě amerických zpravodajských služeb v Rusku v nás vyvolala obavu o důvěryhodnosti zahraničního softwaru a hardwaru,“ uvedl podle agentury Reuters Nikiforov.

Rusko není samo

Rusko nicméně v těchto snahách nestojí osamoceno. Řada dalších států přehodnocuje svůj přístup vůči americkým společnostem. Mezi aktivními státy lze v tomto případě nalézt třeba i Německo, Brazílii, Čínu nebo Indii.

Všechny tyto státy reagovaly hlavně na předchozí podezření, že jednotlivý software má vytvořena takzvaná zadní vrátka, která americká NSA využívá pro přístup k citlivým datům. Zdrojový kód k softwaru jednotlivých firem je přitom považován za „rodinné stříbro“ či „korunní klenoty“ firmy a je úzkostlivě chráněn.

Microsoft už dlouho „spolupracuje"

Nikiforov ve svém vyjádření nicméně odkázal na již zaběhnutou praxi například společnosti Microsoft, která již od roku 2003 s ruskou administrativou zdrojový kód ke svému operačnímu systému Windows a dalším produktům sdílí. „Šance na to, že by ruské státní firmy využívaly hardware či software firem, které s Ruskem odmítly sdílet své zdrojové kódy, je nejistá,“ uved Nikiforov.