Rybník versus bazén

Přestože mají Ústečané na dosah ruky moderní koupaliště na Klíši, mnozí nedají dopustit na klasický rybník.

K rybníku v Chlumci, o který se rybáři v létě dělí s rekreanty, je to z Ústí zhruba pět kilometrů. „Většina z nás je z centra Ústí, ale co na umělém koupališti? Tady to máme nejraději,“ říká za partu mladých lidí Petr Novotný, který si zdejší vody vychvaluje i jako rybář.
Oblíbené chlumecké rybníky, vzniklé zaplavením bývalého hnědouhelného lomu, si v horku užívá i několik psů.
Přednost koupání v přírodě dává i závodník teplického Factor Bike Teamu, Ústečan Jiří Ponrt. „Ale místa střídám, je to ideální spojení s tréninkem na kole. Řasy, ryby a dokonce i těch pár psů mi přijdou přirozenější než chlór,“ vysvětluje.
Proti „rybníkářům“ stojí „bazénáři“. Ti zase nedají dopustit na klasická betonová koupaliště. Jako například Alena Horáková z ústecké Klíše. „Koupaliště mám u nosu, kam bych se vláčela se dvěma dětmi. A na rybník nejdu. Tam, kde nevidím na dno, se bojím. A vadí mi všechno, co tam žije,“ vypočítává zápory Horáková.

Rybníkáři: Věrni zůstaneme. Ale kde?

Ze čtyř oblíbených přírodních koupališť v ústeckém okrese zůstává letos jedno zavřené. Ve dvou se začíná „kazit“ voda.

Z hygieniky sledovaných přírodních koupališť v ústeckém okrese zatím nejlépe vychází chlumecký rybník. Varvažov a Chabařovice mají problém s kvalitou vody. A léta plavci zbožňovaný Habrovický rybník je dnes spíše ponurým obrazem zkázy.

Habrovic je škoda

Za krátkým komentářem, že „nebude provozováno z rozhodnutí majitele přilehlých pozemků a příslušenství koupaliště“ se skrývá smutný pohled na zdevastovaný rekreační areál, který kdysi přitahoval tisíce Ústečanů. „Hrozná škoda, když byly děti malé, trávili jsme tu každé léto, ze Všebořic jsme to navíc měli kousek i pěšky,“ lituje Růžena Kellnerová.
Chabařovický rybník se co do kvality vody držel dobře do minulého týdne, kdy vydali hygienici první horší hodnocení. Podle nich by náhodný lok mohl způsobit problémy. Lidé by se také měli osprchovat, když z vody vylezou. To vybavení areálu umožňuje.
Varvažovské vody začínají trápit sinice a co je horší, sprchy tam nejsou.
Teplický okres má zatopený lom Barboru, klenot mezi přírodními koupališti v regionu, který se dostává i do celorepublikových topů. Pyšní se průhledností vody až šest metrů i nadstandardním vybavením. „Tam jsem byl včera. Za celkem nízké vstupné luxus skoro jako u moře,“ libuje si cyklista Jiří Ponrt.

Chmelař se drží

Na Litoměřicku si trvale udržuje dobrou pověst jezero Chmelař, 67 hektarů vodní plochy za městem Úštěk se dvěma písčitými plážemi a velmi slušným vybavením areálu.

Sezonní kontrola

Na sledovaná přírodní koupaliště na Děčínsku je bohatší spíše Šluknovský výběžek. Oblíbený Mikulášovický rybník napájený potokem už „jede“ od začátku června, zatímco rybník u Varnsdorfu s oficiálním zahájením sezony váhá.
„Jakmile provozovatel vyhlásí sezonu, má povinnost sledovat kvalitu vody. Běžné jsou čtrnáctidenní intervaly, ale termíny se mohou lišit podle toho, o jaké vody jde,“ říká Roman Šťastný z Krajské hygienické stanice Ústí nad Labem.
Některé z lokalit bez provozovatele sledují podle vyhlášky samotní hygienici.
Nejnovější výsledky laboratorních testů jsou z pátku 16. července. „Měříme vždy v pondělí a několik dní trvá kultivace mikroorganismů,“ dodává Roman Šťastný.
Žádná ze sledovaných vod zatím není ke koupání nevhodná, či dokonce nebezpečná.