S panelovou dřevostavbou šetříte především do budoucna

Stavební systém EUROPANEL je jedním z moderních systémů výstavby domů. Jeho výrobce je ryze česká firma, avšak stavební systém se nechal inspirovat dnes již tradiční americkou technologií SIPs neboli Structural Insulated Panels (konstrukční izolované panely). Je vhodný pro výstavbu rodinných domů, a to i nízkoenergetických a pasivních. Stejně tak se využívá pro realizaci velkých podnikatelských objektů, pro stavby občanské vybavenosti nebo pro drobnou architekturu jako například chaty nebo garáže.

Systém EUROPANEL plní všechny požadavky kladené na moderní způsoby výstavby. Rychlost montáže, výborné užitné vlastnosti, minimalizace provozních nákladů a to vše za finančně přijatelných pořizovacích podmínek. Domy postavené z EUROPANELu svými parametry již dnes plní požadavky, které od roku 2020 předepisuje Směrnice Evropského parlamentu a Rady EU o energetické náročnosti budov. Není náhodou, že tyto nároky bez problémů plní právě dřevostavby. Podle údajů Centra pasivních domů je v České republice až 75 procent energeticky úsporných staveb realizováno právě jako dřevostavba.

Panel jako sendvič

Konstrukční izolovaný samonosný panel, který je základem celé technologie, se skládá ze dvou základních částí. Statiku panelu zajišťuje plášť z dřevoštěpkových konstrukčních desek OSB, které jsou celoplošně nalepeny na tuhém izolačním jádru z polystyrenu. OSB desky byly vyvinuty jako alternativa ke stavebním překližkám. Jsou vyrobeny z tzv. orientovaných velkoplošných třísek. Takové desky mají vynikající mechanické vlastnosti, přestože jejich samotná hmotnost není nijak vysoká. Druhou částí panelu je jádro. To se vyrábí ze stabilizovaného samozhášivého polystyrenu EPS. Jádro zajišťuje, aby OSB desky při svislém zatížení nevybočily. Zároveň plní funkci špičkového tepelného izolantu. Takto vyrobený panel je pevný a tuhý, přitom lehký, snadno dělitelný a má vynikající tepelně technické vlastnosti. Výhodou je jeho univerzální použití. Provádějí se z něho svislé obvodové i vnitřní stěny, ale také střešní pláště a používá se i na základové desky.

Příprava pro montáž není složitá

Rychlost neznamená odbytou práci

Samotná montáž panelové dřevostavby je záležitostí několika týdnů. V případě menšího katalogového domku stojí hrubá stavba za týden. Montáž větších domů a projektově náročnějších staveb trvá zhruba tři až čtyři týdny. I přes rychlý postup je realizace velmi precizní. Montáž se za prvé pevně drží prováděcí dokumentace, za druhé panely jsou připraveny v jednotných rozměrech (v šesti tloušťkách od 65 mm do 270 mm, čtyřech šířkách od 312 mm do 1250 mm a třech délkách – 2500, 2800 a 3000 mm) a především ve velkých formátech. Jeden panel dosedá do druhého jako dětská stavebnice. Za třetí panelové stavby se přeměřují na milimetry, a tak reálná stavba odpovídá stoprocentně stavebnímu projektu. S panely můžete navíc jednoduše manipulovat. Atypické tvary není potřeba předem vyrábět, což se v případě mnoha jiných technologií výrazně prodraží. Panely lze přímo na místě montáže libovolně řezat a přizpůsobit individuálním potřebám.

Výhody panelové dřevostavby

RYCHLOST: Zatímco klasická zděná stavba trvá někdy i roky, do dřevostavby z panelů se můžete nastěhovat za několika měsíců. Rychlost je výsledkem jednoduché montáže a jednotné technologie. Jelikož se panelová dřevostavba realizuje tzv. suchými postupy, nemusí investor čekat na vyschnutí a vytvrdnutí materiálů, při jejichž použití je potřeba voda. Druhý prvek, který přispívá k výraznému zkrácení stavebního procesu, je mnohostranné využití panelové technologie. Z panelů totiž vznikají nejen nosné stěny domu, ale i vnitřní příčky, stropy a podlahy, či dokonce schody nebo střecha.

ÚSPORA: Ačkoliv se realizace dřevostavby finančně vyrovná zděné stavbě, na zastavěné ploše, díky malé tloušťce stěn, získáte s dřevostavbou o 10 procent víc užitné plochy, což může v důsledku znamenat jednu místnost v domě navíc. Finančně výhodná je však dřevostavba i do budoucna, a to díky své energetické nenáročnosti. Ne každá dřevostavba se musí automaticky provádět jako nízkoenergetická či pasivní, avšak se systémem EUROPANEL můžete těchto nadstandardů dosáhnout na rozdíl od zděných staveb velmi levně.

VARIABILITA: Jestliže z finančních důvodů postavíte malý dům a později získáte prostředky na přístavbu nebo se Vaše rodina rozroste, nemusíte složitě bourat a stavět, abyste svůj dům zvětšili. Panelová dřevostavba je totiž velmi variabilní. Jednoduchými postupy se dají domy upravovat, a reagují tak na měnící se potřeby rodiny.

Panelový systém má 60letou historii

Technologie izolovaných konstrukčních panelů není na trhu žádnou novinkou. Ve Spojených státech se objevila již v 50. letech 20. století a mezi její iniciátory patřili i Frank Lloyd Wright, který byl v roce 1991 zvolen největším americkým architektem všech dob, a architekt Alden B. Dow, jenž v roce 1952 v Midlandu ve státě Michigan postavil technologií SIPs obytné domy, které se dodnes užívají. Prefabrikované panely se však vyráběly již na konci 19. století. Druhá největší továrna v Evropě byla tehdy postavena v Čechách v obcích Boleslav a Černousy. Například v Černousích stojí panelový dům z 20. let minulého století, který je prakticky v původním stavu bez větších stavebních úprav a stále obydlený.