Samořiditelná auta si ještě vyberou své oběti, míní právník

Michael Mullen

Michael Mullen Zdroj: repro Auto.cz

Nedávná smrtelná nehoda autonomně řízeného auta v USA vyvolala dotazy na legislativní rámec těchto vozů. Hovořili jsme o tom s Američanem Michaelem Mullenem, který se vyzná v evropském i zámořském právu.

Autonomně řízeným vozidlům nepochybně patří budoucnost, přestože už testovací prototypy i sériové vozy za sebou mají nejeden karambol. Ten poslední, který se přihodil v květnu na Floridě, si dokonce vyžádal lidský život.

Čidla automaticky řízené Tesly S nezaznamenala v protisvětlu bok kamionu, který vozu zkřížil cestu, a nestihla zabrzdit. Nejspíš by to nedovedl ani člověk, ale už se z neštěstí stalo společenské téma.

Po 200 milionech testovacích kilometrů aut bez řidiče je to i tak slušný výkon. A jak říká právník Michael Mullen, který žije v Česku už roky a pracuje pro společnost PwC, samořízená auta si svou daň v podobě životů ještě vyberou. Pokrok totiž něco stojí.

Jenže kdo je tady viníkem a kdo obětí? Jak se s nehodami vyrovnají soudy a národní legislativy? Znamená to snad, že řada „řidičů“ se teď stane pasažéry, bude na palubě požívat alkohol, nebo dokonce vůbec nebude potřebovat řidičák?

Je podle vás evropská legislativa dostatečně připravena na příchod samořízených aut?

Ano i ne. Každé vyspělé auto už dnes má nějaké samořídicí prvky jako stabilizaci, adaptivní tempomat či samo brzdí. Nic tomu nebrání. Sem tam se sice stane nehoda, ale většinou se dá řešit podle současné legislativy.

I u samořízených aut?

Sám jsem řídil Teslu S na Pražském okruhu v hustém provozu pátečního odpoledne – a je to super. Byl jsem však pozorný a kdykoliv připravený reagovat. I dnes lze u nás provozovat samořízená auta, ale stále musím sedět za volantem a být nachystaný reagovat.

U toho si klidně mohu pít kávu, a pokud bych byl kuřák, pak i kouřit. Z faktického i legislativního pohledu tomu podle mého nic nebrání. Nutnou podmínkou je však stále připravený řidič za volantem, který je i za jízdu zodpovědný.

Chystá se však změna evropské legislativy kvůli samořiditelným autům…

Ano, nutnou podmínkou bude změna Vídeňské úmluvy a už jsou návrhy, jak by mohla vypadat. Řeší různé typy zásahů do řízení až po poslední stupeň zcela autonomních aut.