Šance koupit byt ve Varech se lidem zvýšily. Zatím nijak výrazně

Trh s byty se v krajském městě po více než roční stagnaci pohnul. Ceny poklesly, ale nejde o masivní záležitost.

Šance koupit si za přijatelnou cenu byt v Karlových Varech se zájemcům zvýšily. Nemohou ale očekávat, že si budou vybírat z přebohaté nabídky.
Většina lidí, kteří nabízejí k prodeji byt, stále ještě nevzala na vědomí skutečnost, že doba, kdy se byty prodávaly za přemrštěné ceny, je ta tam. Menšina, která si uvědomila, že cenová bublina splaskla, oživila svým přístupem stagnující trh.
Jak se bude trh vyvíjet v letošním roce?
„Obchody se staršími byty se trochu pohnou. Rozhodně to ale nebude v dřívějších objemech. Nastane mírné oživení, ale nepůjde o nic dramatického. Při pohledu na inzerci s byty je zřejmé, že lidem pořád nedošlo, že za ceny, které chtějí, jsou byty neprodejné. Ceny bytů musí jít ještě dolů, aby se dostaly na úroveň roku 2005. Těžko se ale prognózuje, jaký bude letošní rok, protože nevíme, jak se bude vyvíjet ekonomika,“ říká Ivan Žikeš, jednatel společnosti Recom Reality.
Jako příklad odpovídající ceny za byt uvádí dva plus jedna v paneláku. „Když je v dobrém stavu, měl by stát milion až milion sto tisíc,“ říká realitní expert.
Takové byty lze dnes v inzertní nabídce nalézt, jde zatím však spíš o ojedinělé případy. Častěji lze narazit na inzerát, kdy chce prodejce o půl milionu více. To samozřejmě mimo centrum města.

Už není rok 2008

V lázeňské části města se ceny za starší byty v cihlových domech – podle rozlohy bytu – pohybují přes dva i tři miliony korun.
„Ze statistik vyplývá, že trh se trochu rozhýbal v posledním čtvrtletí loňského roku. Některé ceny se začínají vracet k rokům 2005, 2006. Nabíráme k prodeji jen ty nemovitosti, kde si lidé nechají poradit. Na jejich představu o ceně jim říkáme, za kolik je to reálné prodat. Když na to přistoupí, do dvou měsíců byt prodají,“ říká Martin Lojda, jednatel společnosti Loyd Reality.
Podle jeho odhadu zhruba deset až patnáct procent prodávajících požaduje vysoké ceny a navíc oznámení o prodeji zveřejní všude, kde to jde. „Tím si prodej úplně uzavřou,“ poznamenává Lojda.
Ze zbývajícího počtu přibližně polovina lidí už pochopila, že ceny jdou dolů, a akceptuje to, co jim makléř poradí. „Druhá polovina si pořád myslí, že krize skončila a že dostanou velké peníze. Jakmile se ale u bytu zveřejní nereálná přemrštěná cena, případné zájemce o koupi odradí. Lidé, kteří pochopili, že tu byla cenová bublina, která splaskla, prodají. Tam, kde se lidé drží cen z roku 2008, je to neprodejné,“ dodává Lojda.
Jeho slova ilustruje nabídka bytu k prodeji ve starším cihlovém domě v obchodně-správním centru města. Za dva plus jedna o rozloze pětasedmdesát metrů čtverečních požaduje prodejce bez deseti tisíc čtyři miliony korun.
„Ceny bytů ve Varech za poslední rok sice klesly, ale i tak se s přehledem drží na těch poměrově nejdražších cenách v republice. Málokdo se dnes pustí do koupě bytu v Karlových Varech, pokud se zrovna nejedná o ruskou klientelu, která si zde kupuje objekty za astronomicky přepálené částky jako chatky na léto. Ceny bytů dva plus jedna o rozloze kolem padesáti metrů čtverečních se mimo centrum točí okolo milionu a čtvrt. Moje představa o ceně bytu v této kategorii se pohybuje něco málo pod milionem korun,“ říká Jakub Jiruška z Karlových Varů.

Pro koho?

Samostatnou kapitolou jsou nově stavěné domy. Převážně v lázeňském území či na jeho okraji. Investoři je nechávají stavět výhradně pro cizojazyčnou, zejména ruskou klientelu. Při procházce setmělým městem však v těch dokončených lze vidět, že oken v domech svítí naprosté minimum.
Potemnělé jsou byty také proto, že část z nich si kupují lidé, kteří žijí jinde a do Karlových Varů jsou zvyklí jezdit třeba na jeden měsíc v roce. Kvůli lázeňským procedurám například. Jiné byty zejí prázdnotou, protože není, kdo by je koupil.
„Rezidenční byty v lázeňské čtvrti, to je podle mě beznadějné. Nevím, co s tím chtějí developeři podniknout. Kupci nejsou a nebudou,“ tvrdí Žikeš.
Rusové, pro které tyto byty nechali investoři postavit, dávají už delší dobu přednost Praze před Karlovými Vary.
Příkladem takového nejnověji stavěného domu je rezidence na Zámeckém vrchu, vedle domu Telegraf. Investorem je společnost BS Victoria, propojená se společností Baustav. V domě má vzniknout devět luxusních velkometrážních bytů a podzemní garáže.
„Je pravda, že dům na první pohled vypadá mohutně. Je ale také pravda, že na jeho místě stával dům stejných rozměrů, který byl zbourán koncem šedesátých let. Pokud vím, tento nový dům respektuje jak původní půdorys, tak původní výšku. Daleko větší problém vidím v přestavěných domech na protilehlé straně Zámeckého vrchu,“ poukazuje náměstek primátora Jiří Klsák. Podle Žikeše bude do budoucna poptávka po nových bytech nulová, po starších taková, jaká bývala.

Bez uplatnění

„Specialitou Karlových Varů je odchod mladých lidí. Aby se zvedla poptávka po nemovitostech, musí tu být pracovní příležitosti. A ty tu nejsou. Není tu žádný lehký kvalifikovaný průmysl, kde by lidé našli pracovní příležitosti. Za dvacet let se tu v tomto směru neudělalo vůbec nic. Vysoká škola tady nic nevyřeší, protože lidé, kteří ji vystudují, odejdou. Nemají tu uplatnění,“ říká.
S tím souvisejí i ceny pozemků. V okolí města jich je na prodej plno. Stejně tak lze vidět řadu několik let rozestavěných rodinných domů. Například v Mezirolí.
„V okolí Karlových Varů je přepozemkováno. Všude kolem je spousta pozemků za nesmyslné ceny, které vůbec nerespektují kupní sílu. Jde o pozemkovou hyperinflaci. Nemyslím si, že by tady přibylo o padesát procent víc obyvatel. Poptávka po novém bydlení bude stagnovat,“ komentuje Žikeš.