Schieleho galerii zdobí Valter a Cerny

Návštěvníci Českého Krumlova mohou zhlédnout v Egon Schiele Art Centru hned tři výstavy. Michala Singera, Karla Valtera a Ingrid Cerny.

Nejlepší tentokrát je, když si návštěvník prohlíží tuto prestižní výstavní síň odspoda. Významný český výtvarník Michal Singer totiž zaplnil dvoupatrovou halu velkým množstvím expresivních obrazů výrazných barev, takže skýtají pořádnou dávku energie.

Po tomto zážitku je první patro s výstavou olejomaleb, kreseb a dalších děl Karla Valtera, jehož hlavní inspirací byla příroda, vítaným návratem ke kořenům. A toto zklidnění se hodí, protože výstava rakouské výtvarnice Ingrid Cerny nahoře je tak něžná a křehká, až se tají dech.

Nejslavnějším ze tří vystavujících autorů je českobudějovický rodák Karel Valter, který by letos oslavil sté narozeniny. Od konce války působil hlavně v Táboře, kde roku 2006 zemřel. „Je to už jeho třetí výstava u nás, a to nejrozsáhlejší. Hned od prvních dnů má obrovský úspěch,“ řekla ředitelka galerie Hana Jirmusová.

Valter byl před sedmnácti lety prvním českým malířem, který v Art Centru vystavoval, před deseti lety ho připomnělo opět. Tentokrát ukazuje stovku jeho děl, mezi nimiž mají naprostou převahu olejomalby inspirované přírodou. Ta se stala jeho hlavním zdrojem radosti - tím silnějším, že ho navždy poznamenaly zkušenosti z koncentračního tábora.

„Neustále si uvědomoval údiv nad tím, že přežil. To se promítá do jeho obdivu k přírodě,“ vysvětlila galeristka. Oku lahodí veselé barvy v působivých kontrastech i citlivé zobrazení prostoru a času.
Raritou je vitrína ukazující Valtera jako hudebníka. Muzika byla jeho světem v posledních letech, kdy už špatně viděl. Schiele Centrum má i jeho poslední obraz Zahrada, který nyní visí ve vstupní hale a v novém světle prozrazuje další tajemství.

Zatímco Valter od šedesátých let maloval obrazy bez lidí, Singer v nich má plno života. Jsou nabité dějem, proto je galeristé nainstalovali jako komiks ve velkém sále, kam lidé vcházejí jako do arény.

Z veselí obrazů do ticha koláží

Výstava se jmenuje Circus maximus a obrazy jsou těsně vedle sebe od země až ke stropu. „Před vernisáží autor dokonce ještě na štaflích vyplňoval skulinky mezi obrazy malbou přímo na zeď,“ podotkla Jirmusová. Singer, který oslavil padesátiny, pracoval v krumlovském ateliéru tři měsíce. Kromě grafik a velkých kreseb vytvořil také další madonu na fasádu Art Centra.

Mnohem tišším hlasem promlouvá Rakušanka Ingrid Cerny, jež sestavuje detailně propracované koláže z papíru, textilu či drátů. Ovlivněná slavným českým výtvarníkem Jiřím Kolářem si našla vlastní cestu v trojrozměrných předmětech, které počítají i se hrou světla a stínu. Rozřezává různé dokumenty a spojuje je do originálních objektů, velkou roli dává písmu. Propojení různých abeced symbolizuje možnost porozumění, ženská trpělivost nachází v drobnostech krásu a řád. Cerny má pradávné rodinné kořeny v Čechách a Koláře vždy velmi obdivovala.

Art Centrum mu chystá výstavu v roce 2014. „Vyzveme pár umělců, aby mu vytvořili poctu, a Ingrid Cerny bude mezi nimi. Věnovali jsme jí řadu jeho knih a katalogů a teď se těšíme, jak své dílo prolne s tím, kdo ji tak fascinuje,“ plánuje Jirmusová. Výstavy Valtera a Cerny trvají do konce ledna, Singerova až do 4. dubna.