Schránka, ve které se „rodí“ bezejmenní, zřejmě bude také v Aši

V Karlovarském kraji jsou tři babyboxy a zakladatel chystá další v ašské nemocnici.

Když loni v prosinci s velkou pompou zprovoznili babybox v Chebu, jen málokdo tušil, jak krátký „život“ bude schránka pro nechtěné děti mít. Šanci odloženým kojencům dávala jen měsíc. Nyní na ní visí cedulka Mimo provoz.

Bohulibý záměr zhatily spory kolem vlastnictví pozemku, na kterém je babybox umístěn. Zeď vedle hlavního vjezdu do špitálu, v níž je zabudován, totiž patří soukromé společnosti se sídlem v Rakousku. Na její podnět teď případ řeší zdejší radnice jako černou stavbu.

Černý babybox

„K něčemu takovému došlo od zahájení projektu před šesti lety poprvé. Považuji to ale jen za administrativní chybu,“ řekl Sedmičce iniciátor vzniku babyboxů Ludvík Hess. Mluvčí nemocnice Barbora Silná tvrdí, že tomu šlo předejít.

„Pana Hesse jsme upozorňovali na nevyjasněné vlastnické vztahy k pozemku a nabízeli mu jiné místo. Trval ale na umístění babyboxu na jím vybraném místě,“ uvedla Silná. Podle něj byla místa navrhovaná nemocnicí nevhodná kvůli velké vzdálenosti od vchodu a složitému hledání. „Měl by být dostatečně dostupný a zároveň zaručovat určitou anonymitu,“ vysvětluje.

Babyboxu nyní tedy hrozí zrušení. Všechny strany sporu ale očekávají, že tomu předejde souhlas vlastníka zdi a bude možné „černou stavbu“ zlegalizovat.

„Doufám, že zůstane tam, kam jsme ho namontovali,“ říká Hess přezdívaný Babydědek. Stejné přání mají i v nemocnici.

„Věříme, že přes současné komplikace bude brzy sloužit svému účelu záchrany dětských životů, čemuž se všichni zúčastnění snaží napomoci,“ dodala mluvčí nemocnice.

Další bude v Aši?

Pokud by se naplnil nejčernější scénář, nemusí přece jen dojít k tomu, že by Chebsko zůstalo bez babyboxu. Na obzoru totiž svítá možnost, že by další schránka byla umístěna v ašské nemocnici. „Zatím to padlo jen v jednom hovoru s ředitelem Karlovarské krajské nemocnice a šéfem záchranky Luďkem Nečesaným. Myšlence byl nakloněn. A pokud jeho přízeň setrvá a naše debata na tohle téma bude pokračovat, začneme řešit, jak na něj získáme peníze a také vhodné místo,“ prozradil Hess.

Sehnat peníze na babybox není snadné. Například jen ten chebský, který je nyní mimo provoz, stál tři sta tisíc korun. „Kvůli financování musím oslovit v každém regionu, kde schránku instalujeme, až pět set firem,“ podělil se Hess o podrobnosti.

Také v ašské nemocnici by byl s největší pravděpodobností umístěn babybox nové generace, jak jej Hess nazývá.

„Tytéž jsou už právě v Chebu, ale také v Karlových Varech, kam jsme ho instalovali počátkem února. Oproti těm dosavadním jsou vybavené klimatizací a dvoudílnými dvířky, která se otevírají stisknutím knoflíku. Po vložení dítěte se dvířka automaticky zavřou a pager odešle pověřeným osobám SMS a MMS interiéru babyboxu. Tím se vyloučí případné falešné poplachy,“ popsal Hess.

Babybox nadchl i školáky

Zatím poslední babybox v kraji, celkově osmačtyřicátý, byl otevřen v Karlových Varech. Tam problém s jeho umístěním nemají. Nachází se pod stříškou na budově vrátnice u vchodu do nemocnice.

Na jeho zprovozňování Babydědek jen tak nezapomene. „Dojalo mě, že peníze kromě firem a Karlovarského kraje sami od sebe věnovali také karlovarští středoškoláci a žáci chodovské základní školy,“ podotkl Hess.

Studenti 4. L pedagogické školy v Karlových Varech ve prospěch projektu nafotili nástěnný kalendář, který pak nabízeli k prodeji. Na maturitním plese prodali zvláštní výtisk kalendáře za pět a půl tisíce korun a k tomu nashromáždili ještě více než čtrnáct tisíc korun.

A Chodovští? „Sedmáci První základní školy pod vedením své učitelky Marie Donátové nasbírali pět set korun. Při zprovoznění mi věnovali desky, kde většina z nich krátce vysvětluje, proč se jim ten nápad líbí. Ty mi dosud leží na čestném místě ve stohu s jinými důležitými papíry na mém stole,“ řekl.

Rozjel to Martínek

Nejstarší babybox v kraji, který je umístěný v sokolovské nemocnici, už pomohl dvěma dětem. O jeho instalování se „postaral“ novorozenec, jehož na podzim 2007 položila matka v čekárně nemocnice nepsychicky a utekla. Sestry mu začaly říkat Martin Sokolovský. Právě tehdy se zrodila myšlenka, že se musí nějak předejít tomu, aby zoufalé ženy s poporodními depresemi nebo jinak nechávaly své potomky ležet jen tak na zemi. Už o rok později je schránka za čtvrt milionu korun na světě.

První miminko zachránila v roce 2008. Z nalezence se vyklubalo čtyřměsíční batole. Jeho život bez rodiny byl naštěstí velmi krátký. Během hodiny si ho vyzvedl tatínek s prarodiči. Martin Sokolovský však bohužel není poslední kojenec, který skončil na zdejších schodech. Předloni na nich zdravotníci našli malou holčičku, kterou po sestřičce, jež ji našla, pojmenovali Lada. Byla zabalená do růžové deky a stala se pátým zdejším nalezencem od roku 2003.

„I kdyby babybox zachránil jen jediný život, má smysl,“ říká rezolutně Hess.

Koncem tohoto měsíce otevře schránku s jubilejním pořadovým číslem padesát v areálu záchranné služby v Českých Budějovicích. Hessovým cílem je mít po republice rozeseto sedmdesát vyhřívaných schránek pro odložené děti.

Dost možná mezi nimi v Karlovarském kraji vedle sokolovské, karlovarské a zřejmě chebské bude ještě aspoň jedna dávat těmto dětem naději. Třeba právě v Aši.

Jak se bude jmenovat?

Jakmile schránka „zahouká“, musejí lékaři vyřešit také to, jak dítě pojmenují. „Dítě samozřejmě nemá rodný list, má v dokladech uvedeno úřední jméno Nezjištěno Bezejmenný,“ dodává k tématu Ludmila Brázdová, primářka novorozeneckého oddělení Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, kde babybox nedávno zachránil už deváté miminko.

Dítěti poté musí orgán sociálně právní ochrany dětí určit opatrovníka. Úřednice vyberou z kandidátů na adopci náhradní rodiče a navrhnou je u opatrovnického soudu.

Předběžným opatřením se pak dítě svěří do jejich péče na zkušební dobu. Pokud by se biologická matka rozhodla, že chce své dítě zpět, musela by tak učinit před nabytím právní moci rozhodnutí o svěření do péče adoptivních rodičů.

SCHRÁNKY NADĚJE

• Dodneška v Česku funguje 49 babyboxů.
• Ten poslední vznikl 29. února v Náměšti nad Oslavou v Nemocnici Český Krumlov.
• Za šest let své existence pomohly schránky naděje vykročit do světa 69 dětem.
• Z toho bylo 42 holčiček a 27 kluků.
• Poslední děťátko našli zdravotníci 16. března 2012 v karvinském babyboxu.