Sedm talentovaných školáků. Sbírají body na soutěžích

Školní rok nestrávili jen v lavicích, už před vysvědčením si odnesli diplomy z různých soutěží a olympiád. Sedmička nabízí sedm příběhů kladenských školáků.

Patří mezi žáky, studenty a učně, které škola – nebo alespoň některé obory – baví. Bratři Smyčkové, Aneta Ceplechová, Martin Grygar, Michal Čermák, Kristýna Jirků a Evžen Harant se během letošního školního roku zařadili mezi desítky Kladenských, kteří o sobě dali vědět i mimo místo, kde bydlí.

1. Z Kladna přeletí rovnou do Koreje

Absolvent kladenského gymnázia Jan Smyčka si letošní prázdniny neužije tak jako jeho spolužáci. Za dva týdny sice nasedne do letadla směr Jižní Korea, na dovolenou se tam ale nechystá. Patří mezi čtyři studenty z Česka, kteří se probojovali na 21. ročník mezinárodní biologické olympiády.
„Biologie mě zajímá odmalička. Je to věda, která se rozvíjí nejrychleji, navíc se v ní dělají relativně zajímavé a bezpečné věci,“ říká student, který si prostředí velké soutěže vyzkoušel už loni. Tehdy mezi dvěma sty účastníky z celého světa skončil jedenašedesátý. Letos, než po prázdninách nastoupí na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, by chtěl poskočit o pár desítek stupínků výš.

2. Těžká cesta v bratrových šlépějích

Domů chodí někdy o půlnoci nebo až k ránu, postih mu za to od rodičů ale nehrozí. Většinu času totiž patnáctiletý Tomáš Smyčka (první vlevo s dalekohledem) tráví sledováním hvězdné oblohy, a k tomu je noc nejlepší.
„Astronomie mě chytla teprve před rokem, když jsem se dostal do národního kola astronomické olympiády. Od té doby trávím hodně času ve slánské hvězdárně. Je fakt, že už mě rodiče trochu usměrňují, abych to neodnesl na zdraví,“ říká žák osmé třídy Osmé základní školy v Kladně, který se věnuje proměnným hvězdám. Výpravu do kosmu ale neplánuje. „Raději zůstanu nohama na zemi, neláká mě vznášet se v oblacích,“ dodává.

3. Expedice na Mars

Čtrnáctiletá Aneta Ceplechová (dívka vpravo s globusem) ze Základní školy Amálská v Kladně naopak létá ráda. Letos se s dalšími devíti vrstevníky z Česka vypravila s expedicí na Mars, a stala se tak první dětskou kosmonautkou regionu. „V týmu jsem fungovala jako biolog-lékař. Právě medicíně bych se totiž v budoucnosti chtěla věnovat,“ říká dívka, která se po prázdninách chystá do deváté třídy.
Jako jediná z kladenských školáků prožila týdenní výcvik v belgickém výzkumném středisku, kde poslouchala nejen odborné přednášky v angličtině, ale vyzkoušela si na trenažéru měsíční chůzi nebo zákony gravitace. „Výlet do vesmíru mě neláká, na skutečnou cestu odvahu nemám, ale práci pro kosmonauty si představit dovedu,“ dodává.

4. Za odměnu dostal práci

Autům propadl Martin Grygar podle svých slov v momentě, kdy dostal v devíti letech první malou motorku. Od té doby se od motorů a aut nezvedl. Svou zručnost letošní absolvent oboru automechanik Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Dubská využil koncem dubna na krajském kole soutěže Automechanik Junior v Mladé Boleslavi. Tady skončil druhý, v celorepublikovém kole šestnáctý. „Měl jsem trochu trému,“ připouští osmnáctiletý mladík, který se už dva měsíce vozí ve vlastním autě.
Odměna, která ho za soutěž čekala, byla skutečná práce. Od příštího týdne nastupuje v autoservisu Dráb. „Byl jsem tam na praxi, říkali, že o tom, zda mě vezmou, pouvažují. Jakmile dostal majitel informaci, jak jsem v soutěži dopadl, vzal mě okamžitě,“ vysvětluje Martin Grygar.

5. Za rok prošel tři olympiády

Když na Osmé základní škole v Kladně řešili, koho poslat na olympiádu s přírodovědeckým zaměřením, patrně padlo jediné jméno: Michal Čermák (třetí zleva s kalkulačkou). Letošní deváťák v krajském kole matematické olympiády skončil třetí, v chemické olympiádě čtvrtý a fyzikální olympiádu s přehledem v kraji vyhrál. „Matika mě baví ze všeho nejvíc, ale tam taky byla největší konkurence,“ říká patnáctiletý budoucí student kladenského gymnázia. Soutěže má rád, podle něj je dobré se občas porovnat s jinými vrstevníky, které baví podobné obory.

6. První šaty z dýhy

Je teprve v prváku nové školy a už má za sebou první velký úspěch. Kolekce Chanson, kterou Kristýna Janků (první dívka vpravo s nůžkami a metrem) vytvořila s Adélou Škorpilovou a Zuzanou Bauerovou a s pomocí mistrových Střední odborné školy a Středního odborného učiliště U Hvězdy, získala na dubnové soutěži mladých módních tvůrců Avantgarda 1. místo v netradičních materiálech.
Jedny šaty jsou ze skleněných tyčinek, druhé z kovu a třetí z dýhy. „Musely jsme ji máčet ve vodě, aby změkla, a potom mokré vytvarovat podle krejčovské panny. Vypadají hezky, ale na nošení moc nejsou, hrozně dřou,“ vysvětluje studentka.
Ještě pracnější bylo podle ní vyrábět šaty z kovových kroužků. V pytli jich byly tisíce. „Ale stálo to za to, když jsme vyšly na přehlídkové molo, bylo to super,“ říká šestnáctiletá Kristýna, možná budoucí modelka či módní návrhářka.

7. Šetříme. Stačí voda a rohlíky

Tomu, že z Evžena Haranta vyroste excelentní matematik, nic nenasvědčovalo. Počítat se učil až jako prvňáček Základní školy Františka Melichara v Unhošti, do té doby ho čísla nezajímala. Letos vyhrál krajské kolo matematické olympiády a ze základky se přesunul na prestižní pražské Gymnázium Jana Keplera.
„Mě matematika ve škole taky bavila, ale určitě ne tolik. Pro něj je logika něco přirozeného, nad čím ani moc nepřemýšlí,“ říká za syna maminka Želmíra Harantová. Evžen si totiž právě teď užívá prodloužených prázdnin u moře.
Synovy matematické vlohy doma zatím moc nevyužili. „Jen jednou, když jsme se rozhodli šetřit, navrhl vlastní rozpočet. Říkal, že kdybychom kupovali jenom rohlíky a pili vodu, zůstalo by nám peněz dost,“ vzpomíná Harantová.