Šelmy na sněhu. V ZOO Ohrada

ZOO Ohrada láká i v zimě na vlky, lišky, ptáky a nové výstavy. Ohřát se lidé můžou v tropickém pavilonu.

Že v zimě zvířata v zoo spí? Není to tak docela pravda. Sedmička se vydala prozkoumat, jak to vypadá v ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou, a zjistila, že i v zimě je toho dost ve výbězích a pavilonech k vidění.

Je to hlavně proto, že Ohrada chová hlavně evropská a asijská zvířata, která jsou na chladnější podmínky zvyklá. „Do zimovišť ukládáme jen pár druhů, jako například pelikány,“ říká Roman Kössl z oddělení vzdělávání v zoologické zahradě.

Je možné vidět i medvěda, který není v těchto chladných dnech zalezlý, tak jak bývá zvykem. Kromě toho mohou zimní návštěvníci pozorovat změny ve vzhledu a chování některých zvířat. Vzhledově se nejvíce liší šelmy. Vlci, lišky, rysi, těm všem se mění barva srsti. Tato zvířata se přizpůsobují zimě tím, že jim naroste hustá srst.

Dalším lákadlem je vodní ptactvo. Protože se ZOO Ohrada nachází na břehu rybníka, může se chlubit velkým množstvím těchto ptáků. Ti jsou oblíbení zejména u malých dětí. I v zimě zůstávají vodní ptáci barevní.

Pokud by návštěvníkům byla přeci jen velká zima, mohou se zajít ohřát do celoročně teplého jihoamerického pavilonu Matamata, kde se shledají s typickým prostředím amazonské džungle.

Zde je charakteristický vlhký vzduch a stálá teplota kolem šestadvaceti stupňů. V pavilonu Matamata je současně k vidění kolem třiadvaceti druhů zvířat včetně anakondy či kajmanů, kteří patří mezi nejmenší zástupce krokodýlovitých. Pavilon je též vybavený typickým amazonským porostem, jenž čítá několik desítek tropických rostlin.

Co se týká nových přírůstků do zoo, narodila se želvička, kterou nikdo nečekal. Výjimečná je v tom, že se proti ostatním želvám líhla sto dní. Obyčejně se líhnou dva měsíce. V lednu a únoru se také rodí mláďata koz, která jsou u dětí velmi oblíbená.

Další novinkou, kterou se může zoo pochlubit, je nový výstavní systém. Do konce ledna se v zoo konala výstava pavouků. „Od února plánujeme zkušební výstavu o naší zoo, kde si chceme vyzkoušet, jak bude systém fungovat. Pokusíme se vysvětlit, co všechno děláme, proč tu jsme. Vystavíme fotky ze zákulisí zoo. Expozice budeme samozřejmě obměňovat. Mělo by tu být tak šest až osm výstav do roka,“ objasňuje Kössl. Část výstav bude věnovaná zvířatům jako doposud a část například fotografiím cestovatelů.

A co Ohrada plánuje do budoucna? Největší novinkou budou tygři sibiřští a rosomáci. Pobíhat po výbězích jihočeské zoo budou zhruba za rok a půl. V krátkodobější perspektivě se návštěvníci můžou těšit na losy. Výběh už je připravený. Losi budou prozatím největší zvířata z celé zoo.

Velice oblíbenou atrakcí se stalo komentované krmení zvířat, například vyder. V zimě se tato krmení uskutečňují ve stejnou dobu jako v létě, akorát bez komentáře.

ZOO OHRADA

Otvírací doba: únor: 8.30–16:00, březen: 8:30–17:00

Vstupné: dospělý za 90,- Kč, studenti a důchodci za 60,- Kč a děti ve věku 3–5 let za 50,- Kč