Semafor mění barvy barvy podle smogové situace

Smog, oznamují nápisy na autobusech. Je to zbytečné. Stačí se nadechnout a každý to pozná sám.

David Kleiner odchází do práce. Jako každé ráno po páté. Dnešní ráno je ale jiné než včerejší, dusivější. „Fuj,“ oklepe se a přejde ho chuť na oblíbenou cigaretku. Vykouří ji vždy cestou na stanici. Tentokrát si drží kapesník u nosu. Nastupuje do autobusu s nápisem Smog.

Krajský úřad Ústeckého kraje vyhlásil letos v listopadu signál upozornění. „V nejbližších hodinách je možnost výskytu smogové situace pro znečišťující látku suspendované částice PM10 a tedy možnost vyhlášení signálu regulace. Platnost signálu je od 15.15 13. 11. 2011 do odvolání,“ rozeslal v tiskové zprávě 13. listopadu.

Letos už druhá vlna. Počátkem jara bylo hůř

Řadě lidí to připomíná situaci před patnácti lety. Letos však čelí záplavě špinavého vzduchu už podruhé. „Situace byla ještě horší v období od 24. února do 1. března letošního roku. Překročená míra limitů, kdy musely omezit provoz podniky zapsané v krajském regulačním řádu, trvala čtyři dny. Minulý měsíc to byly jen dva dny,“ připomíná tisková mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Z předchozích let zmiňuje situaci z 21. listopadu 2009. „Ale to ještě úřady nemohly překročení limitů pro prach regulovat. Do roku 2010 zasahovaly pouze při zvýšených hodnotách oxidů dusíku a síry,“ dodává mluvčí Hanáčková. Kraj je v úzkém kontaktu s Českým hydrometeorologickým ústavem na ústeckém Kočkově.

Lidé se zatím se špinavým vzduchem potýkají v ulicích. „Denně chodím ráno pěšky ze Severní Terasy do města do práce. A to i při špatných rozptylových podmínkách. V listopadových dnech jsem se necítila moc dobře. Říká se, že když je smog, mají lidé omezit fyzickou námahu. Ale myslím si, že chůze příliš nevadí,“ říká Petra Fleková z Ústí nad Labem. Její sestra smogové dny prožívá hůř. Je astmatička a při zhoršených rozptylových podmínkách mívá zdravotní problémy. „Je to deprimující, na Severní Terase svítí slunce a nad městem je smogová poklice,“ dodává Petra Fleková.

Situace se oproti minulosti zlepšila

Podobné pocity má i Ústečan Václav Školoud. „Zdá se mi, že letos nabírá smrad na intenzitě, hůř se dýchá. Pozoruji to na sobě. Když vyjdu do hor, dýchá se o poznání lépe a z výšek je vidět město zahalené do smogu. Doufám, že se to brzy zlepší. Kvůli ovzduší bych změnil i bydliště, nejraději bych se odstěhoval někam na venkov,“ zvažuje Václav Školoud.

Obyvatelé Ústeckého kraje byli před devětaosmdesátým rokem na podobné situace zvyklí. Dnes je ale překvapují. A to přesto, že předrevoluční smog byl ve srovnání s tím dnešním mnohem škodlivější. A odborníci tvrdí, že špatné ovzduší z osmdesátých let by se vrátit nemělo. Podle nich se po odsíření elektráren kvalita vzduchu v kraji výrazně zlepšila.

Někteří vzpomínají, jak autobusy stály v ústecké Hrnčířské ulici, protože kvůli smogu nemohly jet dál. Nebylo vidět na krok. Ani na praporky, upozorňující na špatné rozptylové podmínky.

Ale pravidelně i po revolučním roce titulky regionálních médií informovaly čtenáře, že Smog dusí severní Čechy, Smog na severu houstne, Sever se dusí každé ráno. V prosinci 1996 Smog opět hrozil, v říjnu 2001 Smog udeřil vší silou a o dva roky později Smog dusil, ale jen „postaru“.

Zhoršení vzduchu se každopádně bude během zimních měsíců opakovat. Podle zkušeností z minulých let se dá čekat především v lednu a v únoru.

„Zimní smog vzniká převážně na podzim a v zimě v průmyslových aglomeracích nebo v hustě osídlených oblastech z klasických škodlivin z velkých podniků, domácích topenišť a dopravy. Zesilují ho teplotní inverze a bezvětří. Česká kotlina má sklon k výskytu teplotních inverzí v atmosféře a severočeská pánevní oblast tento předpoklad znásobuje tvarem svého povrchu. Tvoří údolí uzavřené mezi Krušnými horami, Českým středohořím a Doupovskými horami,“ říká Pavel Sedlecký z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Smogová vlna: zatím bez zdravotních následků

A jak se nečistoty ve vzduchu projevily na zdraví lidí? „Zvýšený nárůst zdravotních komplikací jsme během první smogové situace nezaznamenali. Lidé při zdravotních potížích spíše vyhledali obvodní lékaře,“ říká Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní, a. s., která ústeckou nemocnici spravuje. Na oddělení emergency ošetřili zraněné po nehodách, kterých v listopadu přibylo.

Aktuality týkající se ovzduší přinášejí internetové stránky Českého hydrometeorologického ústavu http://portal.chmi.cz a webové stránky Ústeckého kraje www.kr-ustecky.cz , se semaforem informujícím o rozptylových podmínkách a smogu.

„Hned na úvodní stránce je viditelný banner „kvalita ovzduší“, který se nově podle aktuální situace zbarví červeně, oranžově, nebo zeleně. Když se ovzduší zhorší, je panel červený, když zlepší, tak zezelená. Oranžový značí upozornění,“ popisuje Alena Tichá z tiskového oddělení kanceláře hejtmana.
Počátkem minulého týdne na semaforu svítila zelená.

VE SMOGOVÝCH DNECH

Při signálu upozornění se vyvarujte zvýšené fyzické zátěži. Zejména:

* lidé s chronickými dýchacími potížemi
* kardiaci * starší lidé
* děti

SMOGOVÝ SEMAFOR

Kvalita ovzduší dle barev:

* Velmi dobrá - modrá
* Dobrá - zelená
* Uspokojivá - žlutá
* Vyhovující - oranžová
* Špatná - světle červená
* Velmi špatná - tmavě červená

www.kr-ustecky.cz

CO JE SMOG

* Chemické znečištění atmosféry, způsobené lidskou činností.
* Název pochází z anglického spojení dvou slov smoke (kouř) a fog (mlha).
* Jde o jev, během kterého je atmosféra obohacena o složky, které v ní normálně nejsou a které jsou škodlivé pro zdraví.