Serverům vládnou IBM a HP. Propadlíkem je Oracle, nejvíce roste Cisco

Analytické společnosti Gartner a IDC vydaly své tradiční statistiky prodeje serverů. Obě ukazují podobná čísla – na špici se z hlediska příjmů a počtu prodaných kusů stále točí trojice IBM, HP a Dell a naopak největší poklesl zaznamenal Oracle. Výrazně rostou prodeje ostatním hráčům a novým společnostem. Například Cisco si meziročně v serverech polepšilo až o 50 procent.

Podle Gartneru i IDC je světovou jedničkou z hlediska příjmů z prodeje serverů IBM, které za čtvrté čtvrtletí roku 2012 v této oblasti vygenerovalo příjmy přes 5 miliard dolarů, díky čemuž dosáhlo na podíl kolem 35 procent. Druhé HP má příjmy ze serverů přes 3,6 miliardy dolarů a podíl téměř 25 procent. Dell už má s příjmy přes 2 miliardy dolarů o 10 procent méně.

Strategický propad Oraclu

Z hlediska příjmů je na čtvrtém místě Oracle, který ale meziročně spadl o 18 procent, zatímco například IBM rostlo o 8,9 procenta a Dell o 1,2 procenta. Je ale pravděpodobné, že Oracle brzy pokles zastaví a naopak hardwarovou oblast nasměruje k růstu. Firma totiž po odkupu Sun Microsystems začala odsouvat na druhou kolej levné servery s nižší marží a zaměřuje se především na systémy Exadata, které v sobě spojují nejenom servery, ale také sítě, storage a další prvky.

V současné době je problém Oraclu ten, že tyto nové a cenově vysoce postavené „krabice“ prozatím nedokážou plně zalátovat logicky se snižující prodeje levnějších strojů postavených na platformě x86. Ty si Oracle drží jenom kvůli specifickým požadavkům některých zákazníků, do vytváření vlastních čipů SPARC a s tím spojených a již zmiňovaných modelů Exadata.

Serverů nejvíce prodá HP, nejvíce na nich vydělá IBM.Serverů nejvíce prodá HP, nejvíce na nich vydělá IBM. | Gartner

Sázka na dražší stroje s vysokou marží je pro Oracle dobrým krokem. Firma se v žebříčku příjmů ze serverů nachází na čtvrtém místě, i když co do počtu prodaných strojů není ani mezi nejlepší pětkou.

Co do počtu prodaných kusů trhu vládne HP, které ale v této oblasti zaznamenalo meziroční propad 5,9 procenta (a v příjmech pak 3,3 procenta). Druhé místo tradičně patří Dellu, který ovšem rovněž spadl (7 procent) a hodně přístrojů prodá i třetí IBM. U IBM je rovněž vidět, že pracuje s vyšší cenou serverů, a i když prodá o více než polovinu strojů méně, než HP, z hlediska příjmů je na prvním místě.

Rostoucí Cisco, open hardware a mobilní serverové čipy

Do počtu prodaných serverů začíná čím dále více promlouvat Cisco, které do této oblasti vstoupilo poměrně nedávno. Firmě už teď patří pátá pozice a meziroční růst činí 40,9 procenta (Gartner), resp. 50,7 procenta (IDC). Cisco těží ze své dobré pozice dodavatele síťových technologií a díky spojení sítí a serverů do produktu UCS. Storage technologie do této skládačky dodávají EMC a NetApp.

Kromě Cisca výrazně rostou také ostatní výrobci serverů, zejména pak ti, kteří staví přístroje na otevřeném hardwaru (). Jsou to třeba společnosti jako Wistron a Quanta, jenž dodávají produkty internetovým firmám typu Facebooku, Baidu či Google. Podle Gartneru jsou právě velké webové společnosti, které si staví vlastní servery a datová centra, pohonem růstu.

Poslední kvartál pohledem IDC.Poslední kvartál pohledem IDC. | IDC

Do budoucna se očekává i to, že do prodeje serverů promluví stroje postavené na mobilních čipech. Například HP nyní uvádí do prodeje projekt Moonshot, od kterého si hodně slibuje. Aktivní v této oblasti jsou také další hráči, třeba AMD a jeho koupená divize SeaMicro.

V prodeji hardwaru do datových center se rovněž čím dál více projevují prodeje tzv. complete stack, tedy kombinace serverů, sítí, storage systémů a softwaru v jednom balení. Produkty podobné Oraclu už nabízí většina firma.

Na celém světě se za jedno čtvrtletí prodá 2,5 milionu serverů, které vygenerují příjmy téměř 14 miliard dolarů. Serverový trh meziročně narostl o 5,1 procenta. Prodeje jsou poháněny především nástupem cloudů a mobilních zařízení, které jsou stejně tak osobním produktem, jako produktem napojeným do cloudu a datových center.