Seznam předběhl Google o dva roky

Zakladatel Seznam.cz Ivo Lukačovič již nevlastní na své jméno 70 % ve společnosti.

Zakladatel Seznam.cz Ivo Lukačovič již nevlastní na své jméno 70 % ve společnosti. Zdroj: ČTK

K prvním pokusům o připojení Československa k internetu došlo na podzim 1991. Přípravy však probíhaly již tři roky. Tehdy bylo cílem připojení k akademické síti EARN. První linka vedla z pražských Dejvic do rakouského Lince. Po oficiálním zahájení činnosti internetu 13. února 1992 schválila vláda 20 milionů korun na projekt FESNET. Jeho cílem bylo vybudovat českou a slovenskou páteřní síť. Z ní časem vznikl český CESNET a slovenský SANET.

Ústředními body akademické sítě CESNET byly Praha a Brno, k nimž se postupně připojovala další města. A to většinou dnes těžko představitelnou rychlostí 19,2 kb/s. Touto rychlostí byste jednu písničku stahovali déle než půl hodiny. V průběhu relativně krátké doby se však zvýšila rychlost internetu a vznikly další linky se zahraničními uzly.

„V roce 1992 jsme připojovali k internetu zejména velké sálové počítače na univerzitách a využití internetu v domácnostech pro osobní potřebu jsme rozhodně nepředpokládali,“ říká Jan Gruntorád, koordinátor projektu, který v devadesátých letech internet do Česka přivedl.

„Dle mého názoru je dobře, že vlády jednotlivých států do jeho vývoje zasahovaly minimálně, a byl bych rád, aby tento trend pokračoval,“ dodává Gruntorád, který dnes působí jako ředitel sdružení CESNET.

V roce 1995 byla dobudována síť CESNET a přišel další důležitý krok. Skončil tehdy monopol Eurotelu a na trh s internetovým připojením mohli vstoupit další hráči – na síť se dostaly jak firmy, tak domácnosti, zároveň se zrychlilo připojení.

Už o rok později vyvinul Ivo Lukačovič vyhledávač Seznam.cz, o dva roky dříve, než spatřil světlo světa Google. Sám Lukačovič se v roce 1998 angažoval v petici proti Telecomu, který chtěl zvýšit cenu poskytování internetu až o 60 procent.

Tehdy se přitom za připojení platilo pět tisíc korun měsíčně. Cena se postupně začala snižovat také v souvislosti s novými technologiemi poskytování internetu. Vytáčené připojení začala nahrazovat technologie ADSL.


Vše ze světa internetu a technologií čtěte zde >>>


Na počátku nového tisíciletí disponovalo internetem přibližně pět procent českých domácností, jejich počet však prudce rostl. V roce 2005 již byla připojená pětina obyvatel a o čtyři roky později polovina.

„V rámci postkomunistických zemí patříme mezi ty, kterým se rozjezd internetu povedl,“ hodnotí publicista a analytik Petr Koubský. Podle něho je výhodou především fakt, že mnoho českých technologických inovátorů stále podniká v tuzemsku, místo aby odcházeli do zahraničí.