Silničáři v Libereckém kraji jsou v pohotovosti, auta přezouvají

Meteorologové předpovídají první sněžení už v polovině tohoto týdne.

Přestože letos meteorologové ohlásili příchod zimního počasí o měsíc dřív než jindy, Krajská správa silnic v Libereckém kraji je na sníh připravena. Zásobníky s posypovým materiálem jsou plné, některé automobily už jsou přestavěny na zimní provoz a jsou v pohotovosti, řekl to náměstek ředitele krajské správy Jiří Daníček. Ani motoristé na nic nečekají a začali své vozy přezouvat do zimních pneumatik. Některé servisy v kraji jsou už do konce týdne obsazené.

Česko čeká v tomto týdnu prudké ochlazení, silný vítr a sněžení. Ve vyšších polohách se budou tvořit sněhové jazyky a závěje. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí do pátku prakticky pro celé území republiky. Ve středu dosáhne vítr v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor bude ještě zesilovat. Už v noci na úterý má v horských oblastech sněžit, ve sněžení bude ale postupně přecházet i déšť v nižších polohách. V horských oblastech může podle meteorologů v úterý napadnout 20 centimetrů sněhu a ve středu až čtvrt metru.

„Tak brzký příchod zimy v posledních letech nepamatujeme,“ poznamenal Daníček. Silničáři doufají, že se ještě oteplí, potřebují před zimou dokončit některé stavby. Navíc každý den zimní údržby krajských komunikací stojí v průměru od 800.000 do milionu korun. Čím více peněz vydá správa silnic na udržení sjízdnosti silnic, tím méně pak zbude na jejich opravy.

„Z 2100 kilometrů silnic II. a III. třídy se v kraji nebude udržovat jen 85 kilometrů,“ řekl krajský radní pro dopravu Martin Sepp (ČSSD). Silničáři neodklízí sníh z málo frekventovaných komunikací, po nichž nejezdí veřejná doprava. Bez údržby bude stejně jako v minulých letech také silnice kolem přehrady Souš. Nádrž v Jizerských horách slouží jako zdroj pitné vody pro Liberecko a Jablonecko a s prvním sněhem se pravidelně pro dopravu uzavírá. Na osmi úsecích v Krkonoších a Jizerských horách budou navíc v nejbližší době osazeny značky „zimní výbava“.

Liberecký kraj je převážně horskou oblastí. Jen zimní údržba silnic II. a III. třídy stojí v průměru kolem 120 až 130 milionů korun a zhruba stejná částka je třeba na zimní údržbu hlavních tahů, které má ve správě Ředitelství silnic a dálnic Liberec. Řekl to jeho ředitel Josef Jeníček. Zatím rekordní byla zima 2005/2006, kdy zimní údržba krajských komunikací stála přes 153 milionů korun. Loňská byla i přes přívaly sněhu na konci února zhruba o patnáct milionů levnější.