Siri a Google Now: giganti soutěží o další technologický zlatý důl

Siri, která svým vřelým robotickým hlasem radí a pomáhá uživatelům iPhonů, se stala terčem obdivu i vtípků. Podle mnohých expertů ale může technologie osobní asistence ovládaná lidským hlasem v blízké budoucnosti hrát ve vývoji smartphonů klíčovou roli. Zároveň se může stát i důležitou oblastí pro ovládnutí zisků z vyhledávání a z tržiště aplikací. Není divu, že boj technologických gigantů – Applu a Googlu, se na tomto poli začíná roztáčet.

Google nově nabízí svou technologii rychlé osobní asistence Google Now také uživatelům telefonů iPhone a tabletů iPad od společnosti Apple. Google Now se tak stane konkurentem technologie Siri, která poskytuje primární osobní asistenci uživatelům mobilních přístrojů založených na operačním systému iOS.

Asistence Google Now, která debutovala loni, byla dosud k dispozici jen na operačním systému Android. V iPhonech teď bude dostupná na nové verzi aplikace Google Search, kterou si ale budou muset uživatelé nejdříve stáhnout.

A co Google Now a potažmo Siri umějí? Asistenční servis umí na základě hlasového pokynu vyhledat různé věci potřebné ke každodennímu životu, například úkoly zadané do osobního kalendáře, údaje nutné k cestování, anebo informace o sportovních výsledcích či o restauracích v okolí.

Google: Now je chytřejší než Siri

Google prohlašuje, že jeho služba Now je chytřejší než Siri, protože se umí učit a předem nabízet informace podle potřeb svého „klienta“. Na základě minulých vyhledávání, analýzy lokalizací vytváří portfolio informací, které bude sedět konkrétnímu uživateli. Technologie využívá řadu servisů firmy, od vyhledávače přes Gmail po Google Calendar.

„Koncept předvídání potřeb a zobrazování informací v pravou chvíli je pro Google Now unikátní,“ uvedl pro agenturu AP produktový manažer Google Now Baris Gultekin. „Chceme, aby počítače dělaly za uživatele tu náročnou práci a oni se mohli soustředit na to, na co jim v životě záleží,“ dodal.

Jak tedy má podle Googlu fungovat služba Now v praxi? Poté, co vstanete, vám třeba automaticky nabídne předpověď počasí, abyste věděli, co si obléct. Před odchodem do práce vás informuje o dopravní situaci. Během dne vás sdělí sportovní výsledky vašich oblíbených klubů, upozorní na pohyb akcií, o které se zajímáte. V pátek večer vám na základě vašich preferencí nabídne, kam zajít do kina. Pokud cestujete do zahraničí, poskytne vám informace o měnových kurzech a poradí se základními frázemi v cizím jazyce.

Google Now dodává relevantní informace formou vyskakujících okýnek, takzvaných „karet“:

Žárlí Siri na Google Now?

A jak se na konkurenci ze strany Google Now kouká Siri? Když se jí na službu zeptal redaktor agentury AP, odpověděla mu: „Pokud to příliš nevadí, raději bych Google až příště.“

Je jasné, že Apple není z příchodu Google Now na iPhony nijak nadšený. Může totiž vůči Googlu ztratit cenný trumf v podobě Siri, která podle některých analytiků představuje pro světovou jedničku v internetovém vyhledávání velkou hrozbu. Technologie osobní asistence Siri totiž snižuje potřebu chodit právě na vyhledávač Google.

Ze segmentu chytrých telefonů se navíc mezi oběma technologickými giganty stalo klíčové bitevní pole. Lidé totiž vstupují na internet stále častěji prostřednictvím mobilních přístrojů, namísto osobních počítačů. Google teď nechce nechat nic náhodě a rozhodl se Siri konkurovat přímo i v rámci operačního systému iOS.

Kritici: Chceme, aby toho o nás Google věděl tolik?

Část uživatelů iPhonu a iPadů vstup Google Now vítá. „Mám rád produkty Applu, ale také vidím rád konkurenční prostředí, protože to povede k vylepšováním služeb. Myslím si, že podobná technologie se bude stávat stále důležitější součástí běžného života,“ poznamenal dlouholetý fanoušek iPhonu Mike Allton.

Někteří lidé ale nezastírají ani obavy. Například univerzitní student Shawn Jacob se svěřil agentuře AP s tím, že byl šokován, co všechno o něm služba věděla od prvního přihlášení. „Úplně mě to dostalo. Musel jsem zvažovat, jestli opravdu chci, aby toho Google věděl o mě tolik. Vypadá to skoro jako by Google chtěl vládnout světu,“ poznamenává Jacob.

Ať už se kloníte k nadšencům nebo pochybovačům, využití Google Now v českých podmínkách je zatím velmi omezené. Primárně je totiž služba určená americkým uživatelům. Ovšem pokud se potvrdí předpoklad některých expertů, že podobná služba bude brzy zásadní součástí technologiemi prošpikovaného života, dá se očekávat, že se postupně začnou objevovat jednotlivé národní mutace.