Sklo má svůj prostor jak v exteriérech, tak v interiérech

Sklo se během posledních let dostalo do popředí zájmu mnoha architektů jak v exteriérech, tak v interiérech budov. Vzhledem k novým technologiím výroby a zpracování jsou stále objevovány a zlepšovány vlastnosti skla, které nacházejí více prostoru pro své uplatnění.

Sklo ve stavebnictví již dávno není určeno pouze pro výplně otvorů, ale stalo se nedílnou součástí konceptu multifunkčních materiálů, který je požadován v souladu s trvale udržitelným rozvojem výstavby. Z estetického hlediska je oblíben mezi investory i architekty. Moderním stavbám by tedy neměly chybět velké prosklené plochy, jimiž proudí do interiéru dostatek přirozeného světla a které umožňují nádherný výhled. Transparentnosti a čistotě vnitřního prostoru přispívají celoskleněné dveře, posuvné příčky nebo zrcadlové stěny, ve kterých se odráží obytný prostor.

Na trhu je bohatý výběr dekorativních skel v podobě obkladových desek, kterými můžeme zdůraznit individualitu každého prostoru. Sklo najde své uplatnění nejen jako dekorativní doplněk nebo nábytek v našich obydlích, ale může plnit i nosnou funkci jako plnohodnotný konstrukční prvek, např. schodiště nebo střešní konstrukce. K high-tech domácnosti bezesporu patří také skla reagující na pohyb, vyhřívaná skla, skla s integrovaným dekorativním osvětlením nebo vyrábějící ekologicky čistou energii.

#####Izolační sklo patří k moderní době

Jedním ze základních moderních výrobků ze skla pro stavební účely je izolační sklo, které se skládá ze dvou nebo tří tabulí skla spojených po obvodu distančním rámečkem tak, že mezi skly trvale vzniká hermeticky uzavřená plynová dutina. Vnější sklo může být barevně tónované nebo opatřeno tenkou fólií odrážející krátké infračervené sluneční záření, které v létě způsobuje přehřátí interiérů. Vnitřní sklo je často bezpečnostní, zvukověizolační a splňuje i protipožární kritéria. Dnes sledovaný parametr prostupu tepla se v roce 1950 pohyboval u jednoduchého zasklení okolo 5,8 W/m2K ,v dnešní době je technologicky zvládnutá výroba izolačních skel s hodnotou k 0,4 až 0,2 W/m2K. Okenní nebo celoskleněné dveřní tabule ovlivňují vnitřní i vnější prostor a velké prosklené stěny se vstupem do zahrady jsou trendem současné architektury.

#####Sklo jako konstrukční materiál

Přestože si průzračné sklo často spojujeme s jeho křehkostí, může být sklo plnohodnotným konstrukčním materiálem. Na nosné konstrukce bylo vyvinuto tepelně zpevněné sklo, které má vysokou pevnost, ale po porušení zůstane ve velkých střepech. Můžeme se s ním proto setkat u celoskleněných pochozích podlah, prosklených stropních a střešních panelů, protihlukových stěn, celoskleněných schodišť včetně zábradlí nebo u zasklení výtahových šachet. Skleněné tabule jsou voleny podle druhu aplikace z kaleného či lepeného skla. Často se používá kombinace lepeného skla slepeného z kalených skel, doplněného ještě o barevnou fólii, potisk fólie nebo sítotisk.

V případech, kdy je sklo vystaveno vyššímu tlaku, vysokým či velmi nízkým teplotám nebo jiným nestandardním podmínkám, je voleno takzvané bezpečnostní, tedy kalené sklo. Tvrzené sklo je troj- až šestinásobně pevnější než běžné sklo a má odlišný i charakter lomu. V případě rozbití se toto sklo rozpadá na drobné neostré úlomky minimalizující riziko poranění. Z tvrzeného skla se vyrábějí především fasádní panely, střechy, výplně dveří, celoskleněné dělicí stěny, výplně zábradlí, zástěny sprchových koutů nebo obklady stěn. Kalené sklo je nezbytné u fasádních panelů, protože obvodový plášť budovy se může zahřívat až na teplotu 700 °C, běžné sklo by při takových teplotách popraskalo.

#####Speciální skla zabrání například šíření požáru

Samostatnou kapitolu tvoří například speciální protipožární a žáruvzdorná skla. Jedná se o skla složená z několika vrstev, které mají unikátní schopnost v případě požáru expandovat a vytvořit tak neprůhledný ohnivzdorný štít. Dokáže zabránit šíření požáru, v případě nejvýkonnějšího protipožárního skla po dobu až 120 minut. Své uplatnění má zejména ve výškových nebo veřejných budovách. Žáruvzdorné sklo odolává vysokým teplotám až 800 °C. Dostatečný přístup přirozeného světla – slunečního svitu bez nepříjemného horka – je požadavek většiny obyvatel. Okna s obyčejnými dvojskly totiž propouštějí do místností až 76 % sluneční radiace, v důsledku čehož se místnosti často přehřívají.

Řešení přinášejí skla s povrchovou úpravou, kterou získají schopnost selektovat (třídit) vlnovou délku záření. Tuto vlastnost získá skleněná plocha „pokovením“ – tedy nanesením velmi tenké vrstvy (pouze několika molekul) oxidu kovu (nejčastěji vizmutu). K dostání je celá škála čirých i různě barevných skel s touto úpravou. Antireflexní sklo je interferenčně odzrcadlené sklo s tvrdou vrstvou odolnou proti poškození. Použití je skloubením estetiky a účelnosti všude tam, kde má zákazník mít možnost nezkresleného pohledu bez rušivé reflexe a zrcadlení sebe sama jako v běžném skle. Je vhodné tedy pro výlohy prodejen, pavilony v zoologické či botanické zahradě, muzea nebo pro rámování obrazů.

Sklo s antibakteriálním povrchem a jednoduchou údržbou se používá jako obklad stěn v administrativních budovách, nemocnicích, obchodech nebo restauracích. Vhodná je i možnost využití velkých formátů při obkládání a tím výrazné omezení počtu spár. Maximální formát tabule může být až 6000 x 3210 mm v závislosti na požadované úpravě skla. Pro špatně dostupné prosklené plochy jsou řešením samočisticí skla se speciální vnější vrstvou, na které se vlivem denního světla rozkládají organické nečistoty a dešťová voda stéká rovnoměrně po skle (ne po kapkách), čímž smývá uvolněné znečištění.

#####Sklo a design

Využití skla nemusí být jen funkčním prvkem, ale můžeme jím vyjádřit dekorativní a působivý smysl celkového návrhu objektu. V kombinaci s dalšími materiály, jako je dřevo, beton nebo kov, lze získat velmi atraktivní výsledný dojem moderní architektury. K tomu bezesporu patří použití barevného skla. Většinou se jedná o lepené sklo, které je opatřeno speciální fólií, jejíž kombinací je možné vytvořit v podstatě libovolný barevný odstín podle přání zákazníka do interiérů i exteriérů budov. Barevné pohledové vzory zasklení jsou vyráběny také keramickým smaltováním. Keramická barva je přes síto nastříkána na povrch skla a následně vypálena do povrchu během tvrzení.

Použitím laku naneseného na povrchu skla získáme optický dojem hloubky a světla. Nedílnou součástí interiérů tak je jen fantazií limitovaný návrh obkladů stěn, vestavěných skříní a skleněných příček. V moderním interiéru si svou oblibu získává také skleněný nábytek, např. stoly, systém polic a skříněk, můžeme se s ním setkat i v koupelně v podobě skleněného umyvadla či vany. Mimořádně atraktivní je také použití ohýbaných skel. Obecně lze říci, že konstrukce a prvky ze skla působí velmi elegantně až noblesně a lehce, přičemž v lesklých skleněných plochách se odráží okolní prostředí a místnost tak získává na objemu.