Skotské svatby nad kovadlinou

Proslulá kovadlina prý "tvrdí" uzavřené sňatky a je zárukou štěstí.

Proslulá kovadlina prý "tvrdí" uzavřené sňatky a je zárukou štěstí. Zdroj: Ivana Mudrova

Skotská obec Gretna Green v minulosti zažila tisíce neobvyklých, většinou nežádoucích, sňatků a hostila mnoho dvojic prchajících před rozezlenými rodiči či příbuznými. Zdejší dlouhá tradice oddavek nad kovářskou kovadlinou ve vsi trvá dodnes - vždyť je to prý záruka dlouhé lásky!

Gretna Green - první stará obec ve Skotsku za hranicí s Anglií - po staletí patří k nejoblíbenějším svatebním místům na světě. Prý se tu odbývá více než 4000 obřadů ročně. Především ji ale proslavily „svatby natruc“ v 18. a 19. století.

Podle anglického zákona lorda Hardwicka z roku 1753 museli být budoucí ženich i nevěsta ve věku nejméně 21 let a rodiče obou museli se sňatkem souhlasit (navíc ještě bylo nezbytné provedení tzv. ohlášek, kdy kněz v místě bydliště po celé tři týdny před datem svatby veřejně oznamoval ve farním kostele budoucí obřad). Přísné nařízení mělo zabránit bigamiím a podobným nepřístojnostem. Uplatňovalo se však pouze na anglické půdě a na Skotsko se nevztahovalo - tam naopak brali věk snoubenců benevolentně a ani souhlas rodičů nebyl nezbytný. Proto se hodně nežádoucích sňatků (často tvrdě pronásledovaných rozezlenými rodiči či příbuznými) odehrávalo právě v Gretna Green, ležící těsně za hranicemi.

Uvolněné skotské mravy umožňovaly sňatek mladistvým Angličanům.Uvolněné skotské mravy umožňovaly sňatek mladistvým Angličanům. | Ivana Mudrova

Navíc se tu nabízela originální vymoženost: snoubence zde mohl (se dvěma svědky, zpravidla sousedy) právoplatně oddat kterýkoli důvěryhodný Skot, i bez církevního svěcení. Tedy nikoli výhradně kněz, ale třeba prostý kovář, což se posléze stalo vyhledávanou tradicí.

Skulptura z dílny Raye Lonsdalea lidem připomíná spojené ruce milenců i sepnuté ruce nešťastných rodičů...Skulptura z dílny Raye Lonsdalea lidem připomíná spojené ruce milenců i sepnuté ruce nešťastných rodičů... | Ivana Mudrova

Říkalo se, že manželské pouto uzavřené nad kovadlinou obzvlášť dlouho vydrží. Přivýdělek to byl výnosný, a tak se mu kromě skutečných kovářů později věnovali i rybáři, a dokonce pašeráci. Nejstarší zachovaný certifikát o provedení takového svatebního obřadu pochází z 11. června 1772, ale sňatky „nad kovadlinou“ se v Gretna Green odbývaly už dlouho předtím.

Těžká cesta k oltáři

Nevšední oddavky ve skotské vísce provázely tragické i dojemné události. Například mladí milenci z Cumberlandu si v roce 1771 naplánovali útěk do Gretna Green. Potají vyrazili z Carlisle, ale otec dívky jejich úmysl odhalil. Pronásledoval je, a tak odbočili k pobřeží a doufali, že Skotska dosáhnou přes záliv Solway Firth. V Burgh-by-Sands se jim podařilo přemluvit pár lodníků, aby je přeplavili přes nebezpečnou mořskou úžinu, i když zuřila bouře. Rozlícený otec je pronásledoval ve druhém člunu tak dlouho, dokud se nepřevrátil a jeden člen posádky neutonul - teprve pak vše vzdal a obrátil se k domovu. Mladí uprchlíci měli štěstí a jejich loďka přistála u skotského břehu. Bez potíží doputovali do Gretna Green, kde je oddal Josef Paisley - jeden z nejslavnějších „kovadlinových kněží“, který se předtím živil prodejem tabáku a pašováním.

Proslulá kovadlina prý "tvrdí" uzavřené sňatky a je zárukou štěstí.Proslulá kovadlina prý "tvrdí" uzavřené sňatky a je zárukou štěstí. | Ivana Mudrova

Zřejmě nejkurióznější svatební akt v Gretna Green se odehrál v roce 1818 a jeho hrdinou byl samotný Lord kancléř: sir Thomas Erskine. V šestašedesáti se rozhodl uzavřít sňatek se svou o třicet let mladší milenkou a hospodyní Sárou Buckovou (s níž měl několik nemanželských dětí). Ale jeho osm starších, legitimních potomků proti tomu ze strachu o dědictví důrazně protestovalo. Lord Erskine tak pro jistotu cestoval do Gretna Green v dámském přestrojení: aby unikl pozornosti, oblékl se do šatů s dlouhým závojem a kapucí. Než doputoval se svou vyvolenou k cíli, vystupoval v roli její staré matky a převlékl se teprve před obřadem.

Před hospodou Queens Head Inn ho dostihl jeden ze synů z prvního manželství. Když zjistil, že přijel příliš pozdě, začal vyvádět jako rozzuřený rodič! Temperamentní novomanželka si urážky nenechala líbit a strhla se zuřivá bitka přímo na ulici. Lord kancléř se tedy veřejné ostudě přece jen nevyhnul. Po jeho smrti navíc musela Sára z panství odejít a nezdědila téměř nic.

Vyvrcholení své lásky se tu dočkali i Felix Laws a Helen Morfitt. On se narodil v ženském těle a ona v mužském - aby mohli žít podle svých představ, museli oba absolvovat změnu pohlaví.Vyvrcholení své lásky se tu dočkali i Felix Laws a Helen Morfitt. On se narodil v ženském těle a ona v mužském - aby mohli žít podle svých představ, museli oba absolvovat změnu pohlaví. | Ivana Mudrova

V 18. století prý jedné z „utajených“ svateb přihlíželo děvčátko jménem Emma, z chudé rodiny lesníka. Bohaté nevěstě padlo půvabné dítě tak do oka, až navrhla jeho rodičům, že ho přijme za vlastní a zajistí mu v cizině skvělou budoucnost. Chudáci se moc dlouho nerozmýšleli - museli živit ještě šest dalších ratolestí, a tak dívenku bez výčitek „prodali“. Emma odcestovala se svými adoptivními rodiči do Německa a vyrůstala tam jako malá šlechtična. Do rodného Skotska už se zřejmě nevrátila…

Pod ocelovýma rukama

Originální svatby nad symbolickou kovadlinou se v obci s oblibou uzavírají dodnes, velmi často za hudebního doprovodu skotských dud. Turisté vyhledávají především takzvanou Starou kovárnu z roku 1712 neboli Old Blacksmith’s Shop, jenž jako atrakce pro návštěvníky sloužil již v roce 1887. Zajímavá je i radnice Gretna Hall z roku 1710 a Muzeum svateb. Najdete tu i obchody s tradičním skotským zbožím - vlněným oblečením, šperky, hračkami a samozřejmě whisky.

Skotská vesnička je dodnes mezi svatbychtivými velmi oblíbená. Kromě "standardních" párů se tu nechávají oddat i lidé se zvláštními vášněmi - na snímku je muž, který se tu v 70. letech oženil s ananasem.Skotská vesnička je dodnes mezi svatbychtivými velmi oblíbená. Kromě "standardních" párů se tu nechávají oddat i lidé se zvláštními vášněmi - na snímku je muž, který se tu v 70. letech oženil s ananasem. | Ivana Mudrova

Nejnovější turistickou atrakcí místa je relaxační Sculpture Garden, otevřená v roce 1994, která obsahuje profesionální i amatérská sochařská díla. Největší pozornost přitahují třináct metrů vysoké spojené ruce z rezavé ocelové slitiny, pod nimiž se velmi často pro štěstí fotografují zamilované dvojice. Moderní umělecké dílo se jmenuje Big Dance (Velký tanec) a opravdu ho nelze přehlédnout. Jeho autorem byl Ray Lonsdale -uznávaný současný výtvarník z hrabství Durham. K atmosféře tohoto svérázného svatebního místa se hodí dokonale. Ostatně - může přece symbolizovat nejen ruce šťastných milenců spojené láskou, ale třeba i lomící paže usoužených rodičů, jejichž svéhlavé děti tady kdysi natruc uzavřely sňatek.

Na stříbrném plátně

Obec Gretna Green je v souvislosti se „svatbami natruc“ zmiňována v mnoha knihách, zejména britských - například v proslulém románu J. Austenové Pýcha a předsudek (ve 47. kapitole) či v oblíbené detektivce Nemesis od Agathy Christie. A také se - ovšem jen přeneseně - objevila v úspěšné francouzské komedii Senzační prázdniny (Les grandes vacanes) z roku 1967 (s populárním komickým hercem Louisem de Funésem). Tento snímek se ovšem nenatáčel v pravé Gretna Green, ale ve francouzském regionu Auvergne (Le Mont-Dore, Puy-de-Dôme), jenž svými zarostlými sopečnými vrchy poměrně věrohodně vytvořil skotskou kulisu. Jenže své předloze se stejně nepodobal - tvůrci filmu netušili, že tato „svatební obec“ neleží kdesi na Skotské vysočině!

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země