Sledují přenosy, aby se přiučili

Pekelní chlapci se sešli na jihu Čech a založili tým amerického fotbalu. Zkušenosti přebírali od bývalých hráčů ze zámoří.

Fotbal pod Černou věží není jen doménou českobudějovického Dynama. Šanci nyní mají příznivci zaoceánské odnože tohoto sportu s helmami a chrániči na ramenou. Své zázemí v Českých Budějovicích našel i americký fotbal.

„První rok byl zájem lidí o americký fotbal obrovský. Kvůli tomu jsme mohli odehrát sezonu v lize A, která nám dala plno zkušeností,“ je spokojený prezident klubu SK Budweis Hellboys Petr Soumar.

Hellboys v létě hrají a trénují na stadionu na Sokolském ostrově a přes zimu pak v hale. „Náš klub Budweis Hellboys vznikl v roce 2007. Hellboys se druhou sezonou účastní ligy B, kde se hraje sedm na sedm hráčů. V lize A pak nastupují týmy v jedenácti hráčích, ale jsou zde totožná pravidla s americkou Národní fotbalovou ligou, tedy NFL. Naší snahou je vrátit se do vyšší ligy, kde jsme odehráli sezonu 2008,“ podotýká jeden z budějovických Hellboys.

Pro americký fotbal je typický šišatý míč a obrovské chrániče, které mají hráči na sobě. I tak tento sport vyhledávají především pořádní pořízci. Stačí se podívat na soupisku českobudějovických, kde převažují hráči s devadesáti a více kilogramy. Výjimkou nejsou ani ti, kteří váží přes sto kilo.

Cílem týmu je získat více bodů než soupeř. Skórovat lze postupem s míčem, během či zachycením přihrávky až do soupeřovy koncové zóny. Tomu se říká touchdown.

Pak také kopem, což je field goal. Nebo lze získat bod složením protihráče s míčem v jeho vlastní koncové zóně, a to je safety.

Americký fotbal scházel

Název tohoto sportu mate. Nevznikl totiž přímo v Americe, nýbrž v Anglii. Nejprve lidé začali hrát rugby, až pak se pravidla přenesla za oceán. Existovaly však rozdíly. Místo kulatého míče se univerzity rozhodly používat míč vejcovitého tvaru a název tohoto sportu změnili z rugby na americký fotbal.

„V Českých Budějovicích chyběl kontaktní kolektivní sport pro chlapy. Proto se sešla parta kamarádů s nápadem založit americký fotbal a požádali Jana Vrbu z týmu Prague Panthers, jestli by jim nepomohl. Po prvním náboru na hřišti Sokola, kde také dnes trénujeme a hrajeme, se sešlo zhruba čtyřicet nováčků. Jan Vrba se nás ujal jako hlavní trenér a nastartoval tento krásný sport na jihu Čech,“ popisuje Soumar začátky.

Prezident klubu dodává, že pravidla a herní strategie se budějovičtí učili z přenosů NFL a také přímo od bývalých profesionálních amerických fotbalistů.

„Za náš tým sice žádný rodilý Američan nehraje, ale reprezentační trenér asociace pořádá mnoho kempů s americkými trenéry,“ vypráví prezident.

Cenné zkušenosti

I když Budweis Hellboys patří mezi kluby amerického fotbalu poměrně krátce, dosáhli hráči na několik cenných zkušeností. „Naším největším úspěchem byl určitě zápas v jedenáctkovém fotbalu s Passau Pirates, které jsme na jejich stadionu porazili a při odvetě remizovali. Máme mladý klub a větší úspěchy nás ještě určitě čekají,“ myslí si Soumar.

Budějovičtí Pekelní chlapci, jak lze do češtiny jejich název přeložit, rádi do svých řad přijmou i nováčky. Nikdo, kdo si chce zkusit, jaké to je hrát americký fotbal, nemusí váhat.

„Tímto bych rád odkázal zájemce na naše webové stránky www.hellboys.cz a pozval je na náš trénink, protože americký fotbal je určitě chytne a už nepustí,“ tvrdí Soumar.