Sloni se přestěhovali, v novém jsou i šelmy

Pražská zoo se mění návštěvníkům před očima. Dokončuje se pavilon slonů a v zahradě se rodí mláďata. Lidé si oblíbili třeba žirafy.

Do sezony 2012 vstoupila pražská zoo s novým logem, otevřela Geostezku, pokřtila nové přírůstky včetně žirafáka Vincka, opravila pavilon kočkovitých šelem, a hlavně dokončila další fázi stavby pavilonu slonů.

Do slonince, který je největším projektem pražské zoo v historii, už se nastěhovali sloni. Návštěvníkům se celý komplex ale otevře až na jaře roku 2013. Starý pavilon velkých savců svými rozměry neodpovídá současným požadavkům na chov slonů. „Bezprostředním impulzem pro zahájení přípravy výstavby nového pavilonu slonů ale byla katastrofální povodeň v srpnu 2002, která ukázala, že umístění výběhu se zvířaty, jež lze jen těžko přepravit ze zaplaveného území, je naprosto nevhodné,“ říká ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Nový pavilon bude skrytý v zeleni a návštěvníci dovnitř nebudou mít přístup. „Nahlédnou do něj jen z vyhlídky, k níž povede visutá lávka. Expoziční pavilon není třeba, sloni budou trávit co nejvíce času v prostorném venkovním výběhu,“ vysvětluje Bobek.

Nový sloninec je určený pro skupinu až deseti slonů indických včetně dvou dospělých samců a několika mláďat. Zvířata nebude ani nutné na noc vázat. Na boxy pro jednotlivé samce a samice navazují společné prostory, zvlášť pro samce a zvlášť pro samice.

Dominantou venkovní expozice bude prostorný výběh, určený hlavně pro slonice s mláďaty. Se skupinou bude trávit čas i samec, pokud to jeho chování umožní. Výběh, který vytvoří iluzi otevřené krajiny s vodním tokem, bude možné jednoduše přepažit, a vytvořit tak dva samostatné prostory. Návštěvníci tu uvidí slony v jejich přirozeném prostředí hned z několika vyhlídek. „Součástí výběhu budou ostrůvky zeleně a velký bazén s mělčinou i hlubší vodou, pojatý jako přírodní nádrž. Výběh bude dostatečně členitý a poskytne slonům dostatek příležitostí k tomu, aby se zabavili,“ uvádí Miroslav Bobek.

Po obvodu expozice povede naučná stezka, jejíž součástí bude i replika hinduistického chrámu či vesnice lovců slonů.

Areál vyjde na více než čtyři sta milionů korun. „Musím poděkovat i návštěvníkům a sponzorům, kteří přispěli téměř padesáti miliony,“ vzkazuje Bobek.

Narodí se slůně?

V květnu přibudou ke třem pražským slonům další dva z Rotterdamu a není vyloučené, že v příštím roce se stádo ještě rozroste. Nový pavilon by mohl zajistit lepší podmínky k rozmnožování. „Byť slony chováme už od roku 1933, nikdy se v Praze nenarodilo mládě,“ uvedl dlouhodobý chovatel slonů Zbyněk Šíša.

Se slonincem projekty zoo nekončí. Na jaře bylo symbolicky poklepáno na základní kámen Velemlokária, které bude ukryté v umělém pahorku. Velemloci jsou největšími žijícími obojživelníky, jejich délka přesahuje půldruhého metru. Mají blízko i k Česku. Paleontologové našli jejich pozůstatky i na českém území a jejich druh pojmenovali Andrias bohemicus, velemlok český.

„Stali se inspirací pro jedno z nejslavnějších děl Karla Čapka, Válku s mloky. Právě tento román by měl být v nejrůznějších souvislostech připomínán i v naší nové velemločí expozici. Co víc bychom si mohli přát, než představovat jedinečného a fascinujícího tvora současně s jím inspirovaným světoznámým románem českého autora,“ říká Bobek, který má k velemlokům osobní vztah.

„Absolvoval jsem katedru zoologie ve Viničné ulici. V tamním sklepě desítky let chovali dva velemloky, které v padesátých letech darovala pražské zoo Čínská lidová republika,“ dodává Bobek.

Nový domov koček

Další novinkou v zoo je rekonstruovaný pavilon šelem. „Jsem přesvědčený, že o nové teplé místečko u nás v zoo bude veliký zájem. Tím teplým místečkem myslím kámen před teráriem Sonora, který bude vyhřívaný na padesát stupňů Celsia. V nově zrekonstruovaném interiéru Pavilonu kočkovitých šelem a terária, který znovu otevřeme 1. května, však bude zajímavých prvků víc. Nejvíc se těším na infrakameru, která vás na monitoru zobrazí tak, jak by vás svými termoreceptory viděli chřestýš nebo krajta. Hned vedle bude možnost posvítit si do ztemnělé buše a podle odrazů očí najít různé druhy šelem,“ láká čtenáře Sedmičky Bobek.

Nejpodstatnější změna bude spočívat v celkovém pojetí pavilonu, exotická prostředí totiž budou naznačena malbou a světly. Především se však v hlavní části pavilonu otevře velký prostor s lavičkami, kde bude možné v klidu posedět a za špatného počasí tu najdou útočiště maminky s kočárky.

Zvířecí přírůstky

Letos už zaměstnanci zoo mohli oslavit spoustu zvířecích přírůstků. K nejzajímavějším z nich patří mláďata žiraf. Narodila se dvě, samička Apolena a sameček Vincek. Oba už také běhají ve venkovním výběhu. „Zatímco Apolenka odešla ze stáje spořádaně s ostatními, Vincka museli chovatelé dlouho přemlouvat,“ popisují první krůčky žiraf pod širým nebem zaměstnanci zoo na webu.