Slůně i slunce. A zoo má miliony navíc

Letošní sezona je pro ostravskou zoo obzvlášť vydařená. Za utržené peníze chystá stavbu nových výběhů.

Návštěvnické rekordy letos láme ostravská zoo. Už nyní utržila za vstupné o sedmdesát procent více než za celý loňský rok. Důvodů zvýšeného zájmu je podle ředitele Petra Čolase několik. V první řadě se největším lákadlem stala malá sloní slečna Rashmi a další vzácná mláďata. „Poprvé se v Ostravě narodil gibon bělolící nebo pardál obláčkový,“ uvádí ředitel, který přesnou sumu tržeb nechtěl sdělit, jedná se však o miliony korun.
Nepřehlédnutelná jsou podle Čolase i mláďata ohroženého tygra ussurijského či velmi vzácného makaka lvího a kočkodanů Dianiných. Nicméně kromě atraktivity obyvatel zahrady těžilo zoo rovněž z příznivého počasí.
Dalším důvodem návštěvnických davů je fakt, že zoo prošla za posledních několik let velkou proměnou. Jen za poslední dva roky otevřela několik nových či opravených pavilonů a expozic.
„Jedná se o velký přírodní výběh pro medvědy a hulmany s názvem Čitván, který je unikátní nejen v Evropě. Jako atraktivní se jeví i expozice Na statku s domácími zvířaty,“ vyjmenovává ředitel.
Letos si díky zvýšeným tržbám mohla zoo dovolit spustit i velmi rozsáhlou reklamní kampaň. Největší v celé historii ostravské zoo. „Mohli jsme si dovolit rozšířit propagaci naší zoo i daleko za hranice kraje včetně Slovenska a Polska. A konečně si budeme moct dovolit provést řadu dlouho odkládaných potřebných oprav či úprav,“ říká Čolas.

Domov pro šimpanze

Přibudou nové naučné tabule, další lavičky, lehátka, rostliny a keře pro výsadbu v celém areálu. Vedení plánuje stavby a opravy dalších pavilonů. Na řadě je například šimpanzí rodinka. Pro ni vznikne přestavbou zavřeného pavilonu vodních ptáků velkolepé bydlení s názvem Pavilon evoluce.
„Na místě po zbouraných výbězích pro medvědy vybudujeme moderní expozice pro tučňáky a tuleně,“ slibuje ředitel. Z menších staveb pak zoo plánuje nové voliéry pro supy hnědé a orlosupy bradaté, před pavilonem Papua vyroste voliéra pro ptáky. Stejně tak se promění i samotný vstup do zoo.
„A stále nám chybí kamenná restaurace. Té by se návštěvníci měli v dohledné době dočkat. Bude součástí návštěvnického centra, které začneme stavět letos na podzim,“ říká Čolas.
Vedení zoo plánuje také zpestřit skladbu zvířat, co se týče druhů. K prudkému nárůstu počtu druhů i zvířat došlo při otevření nových expozic loni a předloni.
Na začátku roku 2009 žilo v zoo 305 druhů a zhruba patnáct set jedinců. Do konce téhož roku vzrostl počet druhů na více než 350 a počet jedinců téměř na tři tisíce.
„Takový nárůst nemá v historii zoo obdobu. Ve většině případů se jedná o druhy ve volné přírodě ohrožené,“ podotýká ředitel ostravské zoologické zahrady.