Smog. Raději nedýchat

Opavané v posledních týdnech dýchají více prachu a s ním i rakovinotvorných látek.

Tak špatný stav ovzduší Opava už několik let nezažila. Podíl polétavého prachu ve vzduchu se vyšplhal na více než dvojnásobek denního limitu. Významně k tomu přispívají sami Opavané – jejich kotle a auta.
„Opava je oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší pro polétavý prach. Potíže s prašným aerosolem jsou v zimě největší,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí Marie Vavrečková. Radnice dokonce kvůli špatnému stavu ovzduší vyzvala místní podnikatele i občany, aby omezili produkci škodlivin do ovzduší a více využívali hromadnou dopravu.
Nejhorší vzduch dýchají lidé v Opavě kolem frekventovaných cest, jako jsou ulice Olbrichova, Těšínská či Ratibořská. Za zimních večerů se nejzamořenějšími stávají místa s rodinnými domky.
Špatné ovzduší prokazatelně škodí lidskému zdraví, podle hygieniků vyvolává a zhoršuje průběh nemocí horních cest dýchacích i zánětů průdušek. „Období, kdy znečištění překračuje limity, provází zvýšená úmrtnost lidí s plicním onemocněním, vyšší počet hospitalizací, ambulantně ošetřených i více předepsaných léků,“ potvrdil vliv smogu na organismus plicní lékař Slezské nemocnice Zdeněk Heralt.

Když domkaři zatopí

Vyvětrat si večer ložnici není v Opavě jednoduché. Město halí zápach kouře. Ne všichni topí plynem, dřevem nebo uhlím, často v kotlích skončí i plasty nebo staré boty. Domácí topeniště jsou přitom jedním z největších znečišťovatelů opavského ovzduší.
„Nedá se pomalu vyjít ven, aby člověk nenačichl. Někteří lidé to tu pravidelně pěkně zamoří, určitě netopí jen uhlím,“ postěžovala si Alžběta Tesaříková, která bydlí v jednom z domů na Polní ulici.
Na otázku, čím doma topí, nikdo z oslovených Opavanů nepřiznal, že by do kotle někdy hodil plasty či nalakované dřevo. „Topím dřevem. Bohužel je to čím dál dražší,“ řekl například Petr Sekanina.

Smogová clona

Opava se letos potýká se zvlášť nepříznivým stavem ovzduší. Kritická byla druhá polovina ledna, kvůli inverzi a bezvětří do ovzduší každý den přibývalo více škodlivin. Po kátkodobém zlepšení se podíl polétavého prachu v ovzduší koncem minulého týdne opět vyšplhal na nadlimitní hodnoty.
Více prachu v ovzduší, než povolují limity, dýchali Opavané jen v lednu dvaadvacet dní. Legislativa přitom povoluje za celý rok maximálně pětatřicet dní, kdy může podíl prachu v ovzduší překročit limit. „Je velmi pravděpodobné, že Opava limit pětatřiceti dní v roce překročí. Za poslední desetiletí to tak bylo v Opavě každý rok,“ uvedla Blanka Krejčí z Českého hydrometeorologického ústavu.
Podobné potíže s prachem město zažilo v roce 2005. Hodnoty polétavého prachu se pohybovaly nad limitem celou třetinu roku a dosáhly i více než osminásobku povoleného limitu.
„Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti, starší lidé a lidé, kteří trpí plicním nebo srdečním onemocněním,“ varuje hygienik Pavel Jiříček. Také plicní lékař Zdeněk Heralt doporučuje dětem, starším lidem a nemocným omezit pohyb ve znečištěném ovzduší.

Kontroly? Možná

Kontrolovat, čím lidé topí, je zatím problematické. „Pořád se mluví o možnosti sledovat tmavost kouře. V praxi je to však téměř neproveditelné. Kouř lze měřit jen za denního světla. Ale v zimě je brzy tma a lidé topí především večer,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Marie Vavrečková.
Zatím úředníci do domácností vstoupit nemohou. Krajští zastupitelé však poslancům předložili novelu zákona o ovzduší, která má kontroly v domácnostech a až desetitisícové pokuty umožnit. Otázkou zůstává, jak se zákon vypořádá s ústavním právem jednotlivce na soukromí a nedotknutelnost jeho obydlí.

Špatný vzduch – žádné vycházky

Jakmile se ve městě výrazně zhorší ovzduší, děti z opavských školek nechodí ven. Mateřinky před smogem už několik let varuje magistrát a nově i hygienici. „Mailem nám chodí informace o zhoršených rozptylových podmínkách z magistrátu. Řídíme se ale i vlastním citem. Když se venku špatně dýchá, máme náhradní program ve školce,“ říká ředitelka Mateřské školy Edvarda Beneše Dáša Onderková.
Většinu času uvnitř školky trávily v posledních týdnech i děti v Mateřské škole Srdíčko na Zborovského ulici. „Letos nově přišla kromě údajů z odboru životního prostředí i souhrnná informace o kvalitě ovzduší z krajské hygienické stanice, takže o každém zhoršení stavu ovzduší víme. Každý den vyhodnocujeme, jestli s dětmi jít ven, a informace předáváme i rodičům,“ uvádí ředitelka Zuzana Jašková. Skutečnost, že školky berou při rozhodování o vycházkách v úvahu i stav ovzduší, rodiče vítají. „Nikdo nechce zbytečně dýchat škodliviny a u dětí to platí ještě víc. Je fajn, že to hlídají i školky,“ oceňuje otec pětileté Adiny Marek Fischer.
Podle Pavla Jiříčka z krajské hygienické stanice jsou skupinou nejvíce postiženou špatným stavem ovzduší právě děti. Projevuje se to záněty horních cest dýchacích i průdušek.
Opavští dětští lékaři v posledním měsíci nezaznamenali, že by přibylo pacientů, jejichž nemoci by mohly souviset se špatnou kvalitou ovzduší. „Neměli jsme více případů těchto nemocí,“ sdělila například lékařka Eliška Filipiová.