Smrt dítěte šetří policie

V plzeňském domově pro zdravotně postižené zemřela šestiletá holčička. Případ vyšetřují policisté.

Byla umytá, čistě oblečená a mrtvá. Záchranářům, kteří šestnáctého srpna před jedenáctou hodinou v noci vyjeli pomoci šestileté holčičce do Domova pro osoby se zdravotním postižením Nováček v Rabštejnské ulici v Plzni, se to zdálo podezřelé. Mentálně postižené dítě už nedokázali zachránit. Zavolali však na místo kriminalisty. Ti rychle narazili na další nesrovnalost. Podezřívají personál, že smrt zavinil nedbalostí.

Podle informací Sedmičky navíc panují pochybnosti o tom, kdy dítě zemřelo. Sedmička získala ze zdroje dobře obeznámeného s vyšetřováním informaci, že podle prvních zjištění policejního patologa byla hočička mrtvá několik hodin před tím, než personál zavolal sanitku. Oficiálně je zatím policie opatrná.

„Policisté došli k poznatkům, které by mohly napovídat tomu, že se personál dopustil zanedbání povinné péče,“ říká plzeňská policejní mluvčí Martina Korandová. Vyšetřovatelé by měli do konce října dostat posudky znalců, které okolnosti smrti upřesní. Už teď je jasné, co holčičku zabilo.

„Snědla větší množství textilií a udusila se vlastními zvratky,“ říká lékařka Ivana Fastová z polikliniky na Denisově nábřeží, která byla přímo na místě tragédie. Podle ní udělala dohlížející zdravotní sestra maximum. „Dítě mělo Downův syndrom. Trhalo všechno, co mělo na sobě, a hned to polykalo. Dohlížející sestřička se ho snažila resuscitovat, ale nepovedlo se jí to,“ doplnila lékařka.

Hadry v břiše holčičku otrávily. „V takovém případě dochází k poruše střevní průchodnosti. Člověk se otráví z pomnožení jedovatých bakterií, které střeva produkují,“ vysvětluje přednostka Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Plzni Helena Kvapilová. Zaměstnanci Domova Nováček nechtějí do konce vyšetřování případ komentovat.

Starají se o dvaatřicet dětí s různým stupněm mentálního a zároveň tělesného postižení. Rodiče mrtvé holčičky byli narkomani, kteří se jí zřekli. Děti jsou v domově celý týden. Jedna sestra musí dohlédnout na dvanáct svěřenců. To je třikrát víc, než ve svých zařízeních vyžaduje ministerstvo zdravotnictví. „Jedna sestra by se měla starat o čtyři děti. Vyplývá to z ministerské vyhlášky vydané v roce 2005. Nejsme ale zřizovatelem této instituce,“ upozorňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Sršeň. Domov Nováček spadá pod Městský ústav sociálních služeb města Plzně, v jehož čele stojí Vladimír Chuchler. Ten tvrdí, že o děti je tam postaráno dobře.

„Máme dostatečné množství kvalifikovaných pracovníků, kteří jsou na pobytovém zařízení přítomni nepřetržitě čtyřiadvacet hodin denně,“ říká Chuchler. Víc se k případu zatím také vyjadřovat nechce.

Letos už podruhé

Také Fastová si však myslí, že zdravotní sestry jsou v zařízeních jako Nováček přetížené. „Jsou vlastně pořád jednou nohou v kriminále,“ uvádí lékařka. Pokud by policie případ kvalifikovala jako neposkytnutí pomoci nebo zanedbání péče, hrozily by dohlížející zdravotní sestře i tři roky za mřížemi. „Nebo zákaz činnosti,“ říká plzeňský advokát Martin Zikmund. I když jsou takové případy ojedinělé, řešili lékaři z Ústavu soudního lékařství v Plzni úmrtí ze stejné příčiny v tomto roce již podruhé. V létě zde lékaři pitvali mrtvé tělo mentálně retardovaného muže z Klatovska. V jeho trávicím traktu našli větší množství igelitu, plenek a šišek z lesa. „O zanedbání péče bych ani v jednom případě určitě nemluvila. Jen těžko lze postiženého člověka uhlídat čtyřiadvacet hodin denně,“ myslí si Kvapilová.