Sochy na vile: krásky v rouchu smogu

Sochy z Krausovy vily v Ostravě měl v péči odborník. Teď jsou jako nové.

Čtyři obří sochy, které shlížejí na chodce z průčelí Krausovy vily v samém centru Ostravy, potřebovaly opravit. Ujal se jich sochař a restaurátor Jakub Gajda. Před několika dny oznámil, že má všechno hotové.

Jak dlouho oprava trvala?
Asi tři měsíce. Restauroval jsem všechny čtyři sochy i dvě dvojvázy.

Co všechno vaše práce obnášela?
Sochy jsme očistili od nečistot, upravili jejich povrch, odhalili různé trhliny. Provedli jsme injektáže a vložili do soch speciální nerezové výztuže a svorníky, které trhliny stahují a také zajišťují, aby se dále nerozpínaly.
Některé pasáže soch jsme doplnili různými plombami, odsekali nepůvodní doplňky. Dělali jsme i barevnou retuš a ochránili sochy speciálním hydrokrémem, který brání působení vody.

Co sochám škodí nejvíc?
Městské exhalace, které ničí jejich povrch. Také doprava, kousek pod sochami jsou tramvajové troleje. Projede tu několik set tramvají denně, otřesy postupují přes chodníky do budovy i do soch. I když jsou sochy právě opravené, vibrace z tramvají jim budou škodit dál.

Z čeho sochy jsou? Z umělého kamene, což je směs kamenných drtí, křemičitých písků a asi hydraulického vápna. Mají zděná jádra z cihel a vystouplé části jsou zpevněné kovovými výztužemi a radlicovým pletivem. Zajímavostí je, že se dělaly na místě. Vázy mají odlehčené jádro, aby nebyly tak těžké. Pravděpodobně je také tvořili na místě.

Restauroval někdo sochy už dřív?
Dělali jsme detailní průzkum odebraných vzorků a zjistili jsme, že sochy se restaurovaly už třikrát. Určitě po druhé světové válce, kdy dostala budova zásah pumou, a sochy byly narušené. Poslední oprava je z devadesátých let.

Jak se vám práce z dílny Augustina Handzela líbí?
Co se týče kvality provedení, jsou špičkové. Je dobře, že se o ně současný vlastník stará. Pracovalo se mi výborně.