Sokolský vrch je zelená oáza ve městě

Karlovarský fenomén – to je Sokolský vrch. Dokončení jeho obnovy brání divoká prasata.

Už osm let sledují lidé jeho proměnu z divočiny na upravené louky. Poslední krok k úplnému dokončení obnovy pětadvacetihektarového Sokoláku, jak vrch místní důvěrně nazývají, však musela správa parků třikrát opakovat. Travnaté plochy totiž rozrývají divočáci.
„Upravujeme poslední vrstvu. Bude to speciální tráva, která je měkká a hustá, a nevadí, když se na ní budou lidé na dece povalovat. Pořád nám to ale rozrývají divoká prasata a já netuším, jestli se vůbec dá proti tomu něco dělat,“ stěžuje si Zuzana Macešková, ředitelka správy parků, které revitalizaci Sokolského vrchu provádějí.
Původní terasovitý vrch tvořily stupňovité louky, které v průběhu desetiletí s ochabující péčí zvolna divoce zarostly. Jako první začala před lety správa parků obnovovat původní cesty, které Sokolákem vedou. Ty byly zcela zarostlé náletovými křovinami a stromy. K nim časem přibyla cesta do Křižíkovy ulice – z této části nebylo v podstatě možné se na vrch dostat.

Průhledy na Dianu i ruský kostel

„Postupným vyřezáním náletů jsme vrátili vrch do původní podoby. Dříve, když nebyl tak zarostlý, tam byla z několika stran řada průhledů na Dianu, na ruský kostel, na město. Původní průhledy jsme nalezli v dobových materiálech, podle skladby a stáří dřevin na základě dendrologického průzkumu,“ vysvětluje Macešková.
Vybraná místa zaplnily divoké jabloně a hrušně. Dole, na začátku vrchu, jsou nová asfaltová hřiště na fotbal a volejbal a sada posilovacích strojů. Na různých místech pak dřevěná odpočívadla a opalovátka, na horní terase – velké travnaté ploše – je hřiště na pétanque. „Chodíme si tam s kamarádem koule občas zahrát, je to fajn. Mám trochu problém s tím, že je teď Sokolák až příliš upravený. Když byl divoce zarostlý, bylo tam dost utajených paloučků, kde si člověk v klidu mohl číst nebo jen tak relaxovat a měl téměř jistotu, že ho nikdo nebude rušit. Ale chápu, že by Sokolák měl sloužit co nejvíce lidem,“ zamýšlí se Ivan Čéška, který si na Sokoláku hrál už jako dítě.
Sokolský vrch je součástí chráněné krajinné oblasti. Proto jsou všechny jeho plochy chráněné stavební uzávěrou. Nebude příliš mnoho měst, která mají v podstatě jen kousek od centra tak velkou zelenou plochu, kde se nesmí stavět. A odkud lze vidět různé části města i lesy, které ho obklopují.